Новозеланђани шампиони у рагбију!

Репрезентација Новог Зеланда освојила је титулу свjетског шампиона у рагбију на шампионату чији је била домаћин. Новозеланђани су до титуле дошли побjедом над Францсуком са 8:7 у финалу на „Иден Парку у Окланду. ’Ол блексима’ је то друга титула шампиона пошто су претходну освојили такође побjедом над Француском, исто на свом терену, 1987. године. Новозеланђани […]

недеља, 23 октобра, 2011 / 13:22

Репрезентација Новог Зеланда освојила је титулу свjетског шампиона у рагбију на шампионату чији је била домаћин.

Новозеланђани су до титуле дошли побjедом над Францсуком са 8:7 у финалу на „Иден Парку у Окланду.

’Ол блексима’ је то друга титула шампиона пошто су претходну освојили такође побjедом над Француском, исто на свом терену, 1987. године.

Новозеланђани су тако наставили доминацију тимова са јужне хемисфере, који су шест пута на досадашњих седам шампионата славили. Поред Новог Зеланда по два пута су славили и Јужноафричка република и Аустралија. С друге стране, Французи су остали без титуле у свом трећем финалу на Свjетским првенствима, док је треће мjесто још у петак освојила Аустралија, побjедом над Велсом са 21:18.

Новозеланђани и Французи су на „Иден Парку“ приредили фантастичан окршај за све љубитеље рагбија. Иако су домаћини у финале ушли као изразити фаворити, ’триколори’ су им пружили велики отпор и показали су одличну игру.

Нови Зеланд је повео са 5:0 преко Тонија Вудкока, а потом Пири Випу није био искористио слободан ударац, а уз то је током првог полувремена имао још неколико промашаја. Исти случај је био и у полуфиналу против Аустралије, али очигледно то није утицало много на његов тим.

Домаћини су током првог полувремена остали без једног од стартера па нису били у најјачем саставу, што су Французи искористили и заиграли много агресивније. Ипак, домаћини су на почетку другог полувремена повећали своју предност преко Стивена Доналда из слободног ударца после само неколико минута.

Французи се тада нису предавали па је Тери Дусатор постигао есеј, док је Франсоа Трин-Дук био прецизан из слободног ударца за 8:7, али до краја утакмице Новозеланђани су успjели да задрже предност и заслужено дођу до титуле.