Мадрид: На протесту 100.000 људи

На десетине хиљада људи демонстрирало је у Мадриду због смањења буџета за образовање, које је изгласала социјалистичка влада у покушају да стабилизује дугом оптерећену земљу. Организатори демонстрација наводе да се на протесту окупило између 70.000 и 100.000 људи, који су носили транспаренте са натиписом: „Државно образовање – на продају”. Демонстранти, због којих је саобраћај у […]

недеља, 23 октобра, 2011 / 13:14

На десетине хиљада људи демонстрирало је у Мадриду због смањења буџета за образовање, које је изгласала социјалистичка влада у покушају да стабилизује дугом оптерећену земљу.

Организатори демонстрација наводе да се на протесту окупило између 70.000 и 100.000 људи, који су носили транспаренте са натиписом: „Државно образовање – на продају”.

Демонстранти, због којих је саобраћај у центру Мадрида био у колапсу, оптужили су политичке лидере да су „оптужили образовање за кризу коју није изазвало”, пренијела је агенција АФП.

Протест наставника, родитеља и ученика, који су ударали у бубњеве и дували у пиштаљке, протекао је мирно.

Социјалистичка влада, која ће како се очекује изгубити на изборима 20. новембра, знатно је смањила буџет здравству и образовању.

Почетком мјесеца, ученици средњих школа демонстрирали су у Мадриду и Барселони, тражећи да банкари пате због смањења, а не ученици.