Немој послије нису рекли: МУП РС предупређује гужве за издавање пасоша и нуди СМС сервис

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да провјере рок важења својих личних докумената (личне карте, путне исправе и возачке дозволе) и путних исправа малољетних чланова породице, те на вријеме, по потреби, исте замјене.

петак, 13 маја, 2022 / 08:30

Предстојећи период обично карактерише знатно већи број грађана на локацијама за издавање личних докумената који подносе захтјеве за издавање личних докумената, с обзиром да се грађани спремају за годишње одморе, а и знатно је већи број наших држављана који живе у иностранству који користе годишње одморе да изврше замјену личних документа.

Подсјећамо, законски рок за издавање путне исправе је 30 дана, а личне карте 15 дана. Грађанима је омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ. У случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство издавање путне исправе по хитној процедури износи 50 КМ.

Министарство је грађанима омогућило да могу посредством интернет странице (www.mup.vladars.net), андроид апликације и вибер чет бот апликације МУП Републике да приступе СМС сервисима путем којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа (личне карте, возачке дозволе, путне исправе), те регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште. Цијена услуге је 0,10 КМ по посланој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилни оператер чији су претплатници.

Грађани могу слати СМС с циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

СМС сервис штеди грађанима вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, али такође их подсјећа да им лични документ или регистрација возила истичу.
Упуство за употребу СМС сервиса налази се на интернет страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске www.mup.vladars.net.