Милан Д. Петковић: Листа коју ја предводим, у просјеку је стара 36 година

Петковић је адвокат, потпредсједник Уједињене Српске, те кандидат на изборима за народног посланика у Изборној јединици 3. О ове три теме, односно особине личности, говори у предизборном интервјуу за Фронтал.СРБ.

понедељак, септембар 17, 2018 / 16:25

Како је текао ваш политички пут до носиоца листе за НСРС у ИЈ3?

Рекао бих да је то био један нетипично брз пут, јер сам за годину дана од нестраначке личности дошао до мјеста носиоца листе за НСРС, и то у веома озбиљној политичкој партији каква је УС. То сам постигао захваљујући подршци коју сам добио од Градског одбора УС БЛ, али и повјерењу др Ненада Стевандића, предсједника УС, који је сматрао да сам управо ја тај који треба да буде први међу једнакима.

Шта вас је опредијелило да уђете у политику и шта је ваш стратешки циљ који тако желите остварити?

Политика је, поред адвокатуре, моје животно опредјељење, тако да никада није било питање зашто сам у политици, него зашто до сада нисам био. Иако сам од малих ногу друштвено активан, у политику сам ушао са 33 године, стицајем околности.

Наиме, у току Референдума о Дану Републике Српске, и самог судског процеса послије њега, на приједлог колеге адвоката Дарка Кременовића, прикључио сам се Правном тиму УС, а када сам упознао структуру странке, прихватио сам изазов и стао на чело Градског одбора УС БЛ, као његов први предсједник. Без икаквог политичког искуства, то је у том тренутку било веома храбро, али сам ја неко ко воли изазове и сматрам да сам донио праву одлуку у том тренутку.

Фронталова већ деценијска оцјена јесте, да је трећа, судска полуга власти, рак рана нашег друштва. Слажете ли се, са том оцјеном и ако да, шта се може учинити да се стање побољша?

Ја не знам за бољи правосудни систем , јер сам само у овом систему радио. Али исто тако, радећи и слушајући једног од најсискуснијих правника у РС, адвоката Мирка Дабића, схватио сам да је претходни систем био много бољи, да реформа правосуђа није успјела, и да нам је потребна „реформа реформе“. У једном питању је тешко дати одговор шта је потребно учинити да се стање поправи, за то је потребан цијели интервју, један посебан текст…

Судски процеси предуго трају, на једној страни је мали број судија, а на другој страни је и немали број судија нерадника, Уставни суд БиХ је преузео улогу Касационог суда и увео правну несигурност, истраге се спроводе нестручно… дугачак је низ. Да би све то отклонило, прије свега, мора се увести одговорност и строжија контрола рада судија и тужилаца који не раде часно свој посао, а има их. То је мањина, али је у јавности створена слика да је већина. Они међу собом морају означити те људе и казнити их.

Како ви гледате на правило Адвокатске коморе да се адвокати не могу рекламирати на непосредан начин у медијима, док у неким државам, посебно САД, то није случај? Који су разлози за то и јесте ли ви за или против?

Ја стварно не разумијем зашто је то забрањено. По дефиницији, адвокатура је самостална и независна служба, тј. слободно занимање, и адвокати све више постају менаџери, а адвокатске канцеларије се укрупњавају, оснивају се ортачка друштва у адвокатури и сл. То значи, да су и адвокати на слободном тржишту и уколико желимо да пратимо модерне токове, мораћемо да мијењамо закон о адвокатури.

Треба да допустимо рекламирање, али и да уведемо специјализацију у адвокатури, и да правно регулишемо неке нове области попут лобирања, које је код нас потпуно у сивој зони, док је у неким другим земљама легално и тачно дефинисано.

Које још проблеме у друштву идентификујете као негативне, те каква законска рјешења намјеравате предложити највишем законодавном тијелу Српске, да би то исправили?

Велики је број негативности у друшту. Од образовања, пољопривреде и привреде, па до правосуђа. Моја ће улога у Народној скупштини бити та да ћу се озбиљно припремати за сваку расправу, заваљујући стручним тимовима које сам формирао унутар Градског одбора УС, а то је Тим за развој, Правни тим, Савјет за здравство, Савјет за пољопривреду и др.

На Влади РС је да даје приједлоге, а ми ћемо их дорађивати. Уколико буде потребе, активно ћу се укључити и у израду законских рјешења, али прије свега у областима у којима ја дјелујем, а то је правосуђе. Међутим, сарађујући са привредницима, спознао сам и велике проблеме са којима се они сусрећу.

Једнаки услови пословања и квалитетни закони који се неће мијењати сваке године представљају један од предуслова за стране инвеститоре и готово једина ствар коју нам траже европски партнери на путу ка ЕУ. Амбијент у којем се за десет година осам пута мијењају закони из области фискалне политике није онај који одговара иностраним, али ни домаћим, инвеститорима.

У спољнополитичком смислу, како видите статус Српске у будућности? Јесте ли заговорник окретању државне заједнице БиХ ка ЕУ и НАТО или ка Русији и земљама БРИКС?

У последње вријеме смо свједоци веома блиске сарадње између РС и Руске федерације, и сматрам да је та сарадња на обострано задовољство. Срећан сам и због градње руског храма у Бањалуци. Та сарадња не смије бити на уштрб доброј сарадњи са земљама ЕУ, јер су нам комшијске земље већ чланице ЕУ, а и остале то теже. Разлог повећаног евроскептизизма међу грађанима РС лежи у притисцима из Сарајева да се у ЕУ уђе пошто-пото, и то по правилу на штету РС и уз обавезан пренос надлежности са РС на БиХ.

Да бисмо ишли код комшија или у госте, морамо прво посмремити ствари у својој кући. Ми овакви подијељени не требамо ЕУ, а ни нама ништа не значи тај сам формални улазак, док не постигнемо страндардне ЕУ у БиХ. Мислим да у БиХ постоји велики консензус око тога да траба да његујемо и градимо стандардне и принципе ЕУ, али нам се погледи на пут остварења тих циљева разилазе. Питање уласка БиХ у НАТО је веома болно за грађане РС, и око тога за сада сигурно нема консензуса, и по мом мишљењу ту тему уопште не треба ни отварати.

У претпоставимо идеалним условима за то, да ли би гласали за независност Српске? Ако да – шта је може омогућити ишта ћете ви радити у том правцу; ако не, зашто је тренутно независност немогућа и шта се може урадити да се то у будућности исправи?

Независност Републике Српске према садашњем геополитичком стању није реална, јер она не би могла да се оствари мирним путем. Исто тако, сматрам да би евентуални рефере`+ндуму о независности Републике Српске имао за резултат преко 90% гласова грађана ЗА.

Када се политичке прилике измијене, утицај свјетских сила и др, и када тај референдум буде реалан и без могућих сукоба, ево ја сам спреман да будем члан те референдумске комисије. Као прво, имам искуство, а као друго не плашим се суда у Сарајеву.

Шта је оно што Уједињену Српску, као цјелину, разликује од свих политичких опција које су у понуди гласачима на овим изборима, те шта би им ви поручили зашто је битно да гласају за вас и вашу политичку опцију?

Основна разлика су људи. Базу УС чине људи који до сада нису били политички активни, млади, образовани. Просјек година кандидата листе за Народну скупштину РС у изборној јединици 3, коју ја предводим, износи 36 година, и то нема ниједна друга политичка опција.

Ми у својим наступима највише промовишемо своје биографије, јер смо свјесни да политичку странку не чине програми, него људи. Све политичке странке у РС више или мање имају добре политичке програме, али их нема ко спровести у дјело. Зато је битно да су кандидати квалитетни, јер шта вам вриједи добра цигла, ако немате доброга мајстора који ће кућу зидати.

Зашто приватно, на друштвеним мрежама користите искључиво латиницу? Хоће ли се нешто промијенити у том смислу, уколико освојите мандат за народног представника у законодавном тијелу, до степена да можда предложите или гласате за Закон о заштити српске азбуке?

На свом службеном ФБ прфилу користим искљичиво ћирилицу, док на приватном користим и ћирилицу и латиницу. Ја сам неко ко веома воли и његује српску традицију, обичаје, језик и писмо, и сигурно ћу подржати или предложити законска рјешења у тим областима.20 КОМЕНТАРА

 1. „Ја не знам за бољи правосудни систем , јер сам само у овом систему радио. Али исто тако, радећи и слушајући једног од најсискуснијих правника у РС, адвоката Мирка Дабића, схватио сам да је претходни систем био много бољи…“

  Након овога ми пада на памет да су ови ретардињоси веће зло од саме матице, СНСД.

  1. А шта је то што си ти урадио за ово друштво?! Милан је неко ко се свакодневно на терену крља против глупости овог система. Зар требамо олајати и понизити сваког ко унесе нову енергију и жели нешто промјенити?!

   1. Јеленак, ја сам – за разлику од УСташа – радио да промијеним нешто у овом друштву и систему. Претражи „Бојан Влајић“ на Фронталу, па ћемо разговарати.

 2. Овај народ у својој историји
  ниједан посао није могао да заврши,
  због јајара и проданих душа!
  Нисмо ни једном победили,
  а да пре тога нисмо дебело издали!
  – сами себе наравно!
  На сваку победу имамо два пораза!
  На сваког јунака, буљук издајника!
  A после нам неко крив, је ли!?
  А за мало власти и за мало ћара,
  спремни смо да издамо све!
  Оца! Мајку! Брата! Сестру! Народ! Земљу! Све!
  Тако јуче, тако и данас…
  Рђави смо! Шкрипимо свуд!
  Више нам ниједно подмазивање не помаже!
  Морамо да се мењамо цели!

 3. Једно је бити политички ангажован (или ангажован у сфери политике) а сасвим нешто друго – бити ПОЛИТИЧАР! Код нас се олако људи „унапређују“ у политичаре! И још нешто – наши „политичари“ сматрају да не морају бити писмени (мада је шитрока лепеза значења синтагме „бити писмен“!) Политичар мора бити писмен, политикант – не мора! Тако се и господин Петковић опржио жар логичке грешке – „листа… стара 36 година“! „Листа“ је метафизички појам, а кандидати на листи могу бити, у просјеку, стари 36 година!!! Ово добронамјерно сугеришем!

 4. Кога си ти прихватио за шефа, побија све те твоје хвлоспјеве!
  Како ти се шеф провео на прослави дана 16-сте бригаде прекјуче…хаха…ко га је тамо послао и откуд је он тамо залутао добро га је насанкао.

  Чуј, Стевандић и Шеснаеста гарава…исто к’о Шпирић, Ђокић и Црква….па мора се пропасти да ј…рак рака???

 5. Ма људи,

  једно је имати младе кадрове и одгајати их уз себе, тиме обезбјеђујући неуништив систем, друго имати искусне и доказане људе за посланике, министре, директоре јавних предузећа, начелнике општина,……, односно, све оне који треба да изграде за два четворогодишња циклуса тај неуништив, правни, привредни, политички, безбједносни и образовни систем, те да створе државу са највећом социјалном правдом у Европи, управо онаквом каква доликује нашем хуманом народу.

  Иначе кад сам већ коментарисао да вас подсјетим да свакодневно иду исте објаве на мом фејсбук профилу и на мојој фејсбук страници, па бих замолио добронамјерне да отворе страницу и лајкују, све како би аутоматски ваши пријатељи имали прилику погледати шта то ЗЕЛЕНИ раде у кампањи?

  Унапријед хвала, поздрав Никола Лазаревић

 6. Zatekao sam se proljetos na jednoj sahrani u selu gdje je Stevandić rođen i odrastao.. Na zadušnom ručku pitaju ljudi odakle smo, otkuda ovdje itd, itd. I čovjek do mene kaže da stanuje u blizini crkve, u zaseoku Stevandići. O Neši, kako ga zovu, uf, uf, uf… , ništa lijepo, ništa dobro. Na kraju čovjek reče: Da mi ne kaljamo ovaj današnji dan s pričama o njemu…

 7. Све само паметњаковићи на овом Фронталу, а нико од њих ништа у животу није урадио. Овај млади човјек се бар труди нешто да промијени. Срам вас било!

  1. Ti to ozbiljno, kada kazes da niko nista nije uradio?
   Na osnovu cega to kazes? Poznajes nas? Trudili smo se i mi, i sada se trudimo, neko da nesto promijeni, neko da ostane sve isto.
   Koliko vidim, ovaj mladi covjek, dobro govori, takmicio se u besjednistvu.
   Sve sto je rekao, ok je, ali s obzirom na onu: s kim si, takav si, ne volim voznje u kombiju, pogotovo ne volim, kao krv crvenu boju. Ne sjedam u to vozilo, radije cu pjeske.

   1. “Sve sto je rekao, ok je, ali s obzirom na onu: s kim si, takav si, ne volim voznje u kombiju, pogotovo ne volim, kao krv crvenu boju. Ne sjedam u to vozilo, radije cu pjeske.“

    Ево га и трећи Фурунџијин јаран удари на Стевандића.

    Наравно да ће ово Фурунџија прешутити.

 8. Имао сам прилику да прије двије године упознам Милана. Могу рећи да је нејвероватан борац и на суду као адвокат и као човјек. Млади идеалиста који се бори до краја и не одустаје. Да је само 30% младих као он, Српска би процвјетала. Велики поздрав, адвокату.

  1. Sada me Stanivuković razočara. Kaže da je dotični, nevjerovatan borac i na sudu kao advokat, i kao čovjek…
   Šteta što takav nije na listi neke stranke koja nije trabant režima, nego je na listi crvenog kombija, ili što nije nezavisni kandidat. Navijao bih svesrdno za njegovu pobjedu. Kod mene važi ono: S kim si, takav si.
   Ipak, sreća da je takvih mladih ljudi malo. Bolje i pješke, nego vožnja u takvom kombiju.

   Interesantno, vozača kombija sam oduvijek gledao s rezervom u odnosu na ono što je govorio. Odbojno mi je bilo što je tijesan, kao cipela dva broja manja od noge. Sjećam se i njegove Plave knjige u kojoj je pjevao drugačijim glasom, ali odmah po kandidovanju za gradonačelnika BL, vidio sam da su mu namjere loše. Te izbore nikada neću oprostiti sds–u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *