КОВИД-19 опет јаше у Србији: Обавезне маске у болницама

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 сматра да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

понедељак, 18 септембра, 2023 / 23:15

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 донијела је на сједници у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите указано је на значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике, саопштено је из "Батута".

Донесена је и одлука о обавезном тестирању на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

Обавезно је тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

На нивоу болничких установа одлучено је да тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одјељења, као и одјељења геријатрије и она гдје се лијече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко иј. Забрана посјета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама дужне су да у наредних седам дана изврше процјену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају приједлог мјера, као и да на даље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институом/заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената обољелих од ковида 19, радна група сматра да за сада није неопходно додатно проширење капацитета, наводи се у саопштењу.

Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смјернице за увођење неопходних промена.

Наглашен је значај вакцинације против ковида 19 и сезонског грипа, а које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку, с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, додаје се у саопштењу.Оставите одговор