Корона економија: Министар финансија Српске проћакулала са ММФ

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић присуствовала je састанку министара финансија и гувернера Централних банака Централне и Југоисточне Европе са извршним директором ММФ-а Кристалином Георгиевом* и њеним сарадницима, а који је одржан у оквиру Годишњег састанака ММФ-а и Свјетске банке, виртуелним путем.

субота, 24 октобра, 2020 / 11:57

У свјетлу актуелних дешавања у вези са пандемијом вируса корона, на састанку су разматране прогнозе и изазови за економске политике у Европи.

Учесници састанка, на челу са извршним директором ММФ-а Кристалином Георгиевом*, сложни су у ставу да су државна тијела и институције ЕУ досадашњим правовременим интервенцијама ублажили негативан утицај пандемије, али и да, упркос томе, пројекција за европске економије у развоју предвиђа значајне губитке.

Сходно томе, наставак борбе са пандемијом захтијева даљу политику подршке којом се настоји обезбиједити опоравак и јачање економија свих држава.

На састанку су анализиране мјере које су европске земље предузеле у циљу ублажавања штетних посљедица пандемије, те су разматране тренутне и будуће стратегије борбе за опоравак привреда и јачање потенцијалног учинка.

*- иначе Георгиева се на бугарском чита као Георгијева. У тексту нисмо исправили због свијести о "Ресавској школи" наших буџетских портпарола, па смо захвални што није написана латиницом, што је редовна пракса уколико страни појам као што је лично име, садржи знакове којих нема у српском језику. Или је довољно то што су странци и име им не знамо изговорити.Оставите одговор