Представљен нови гасовод за БиХ Јужна интерконекција

УСАИД пројекат Асистенције енергетском сектору у Босни и Херцеговини (БиХ) и компанија БХ-Гас, најавили су почетак кампање информисања јавности о пројекту "Јужна интерконекција".

субота, октобар 24, 2020 / 17:09

Како су изнели у четвртак, 22. октобра укупна вриједност пројекта је 196 милиона КМ (око 100 милиона евра). Пројект предвиђа изградњу гасовода у дужини од 180 километара, од чега 160 километара пролази кроз БиХ.

Пројекат ће повезати тренутни транспортни гасовод БиХ са хрватским системом гасовода на потезу Загвозд–Имотски-Посушје–Нови Травник, са одвојком за Мостар.

"Овај пројект важан је за БиХ јер ће се повезивањем на хрватску гасоводну мрежу омогућити диверзифицирани извор снабдијевања природним гасом, повећати сигурност снабдијевања и унаприједити усклађивање БиХ са обавезама ЕУ Енергетске заједнице. Сигурност снабдијевања и диверзификација извора чине земљу самосталнијом”, изјавио је амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ Ерик Нелсон.

Говорећи о нужности реформе енергетског сектора Нелсон је позвао све доносиоце одлука у БиХ да се усредоточе на усвајање пријеко потребних закона, што укључује државни закон о електричној енергији и природном гасу, федерални закон о природном гасу, електричној енергији и заштити околиша, те важне процесе, попут раздвајања оператора дистрибутивног система у електроенергетском сектору.

Премијер бх. ентитета Федерације БиХ (ФБиХ) Фадил Новалић нагласио је значај пројекта Јужна интерконекција за сигурност снабдијевања грађана и привреде природним гасом.

"Посебно ме радује што вас могу обавијестити да је Влада Федерације на данашњој сједници утврдила нацрт закона и упутила га у парламентарну процедуру", рекао је Новалић и додао да ФБиХ има намјеру интензивно радити на измјенама и допунама сета закона из енергетске области, што је већ започело Министарство енергије, рударства и индустрије.Оставите одговор