Додик: Могуће да се избори 2014. године не одрже

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да нема смисла учествовати у изборима који ће бити проглашени негелитимним, те да је могуће да се избори 2014. године и не одрже. Додик је истакао да су очигледна упозорења Европе да се неће признати легитимитет избора у БиХ 2014. године, уколико се не ријеши питање "Сејдић […]

четвртак, април 4, 2013 / 15:42

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да нема смисла учествовати у изборима који ће бити проглашени негелитимним, те да је могуће да се избори 2014. године и не одрже.

Додик је истакао да су очигледна упозорења Европе да се неће признати легитимитет избора у БиХ 2014. године, уколико се не ријеши питање "Сејдић и Финци".

"Можда ћемо се ми придружити том захтјеву за непризнавањем легитимитета, то и говори да БиХ и нема смисла, али сада смо заморче односа у Федерацији БиХ", оцијенио је Додик.

Он је поручио да је Република Српска веома заинтересована да се ријеши проблем "Сејдић и Финци" и да БиХ аплицира за кандидатски статус у ЕУ, али "пошто то изостаје и кошта, она ће у времену које долази јасно рећи свој став".

Додик је рекао да је Српска могла, може и хоће одмах да изнесе приједлог за рјешење питања "Сејдић и Финци" и дође до споразума који претходно треба да потпишу два ентитета у БиХ, те приступи измјенама Устава БиХ.

"Не знам детаље јучерашњег састанка странака из ФБиХ, али знам да 11. априла долази европски комесар за проширење Штефан Филе, када би се требали промовисати одређени договори. Биће ми жао ако се то не деси, али желим да се оградим од неуспјеха, Српска је била конструктивна и остаје на томе", додао је Додик.

Он је поновио да је Српска једна изборна јединица и бира једног члана Предсједништва БиХ, а Федерација БиХ друга изборна јединица и бира два члана.

Додик је оцијенио да непостизање договора четири странке које чине парламентарну већину у Федерацији представља мрцварење и мучење и Републике Српске, које већ дуго траје.

"Због ове ситуације кренули смо у процес комплетне анализе о трошковима које имамо у БиХ и да ли нам то уопште треба. Немамо право да овдје трпимо губитке у времену опште кризе због туђег понашања, тако и око одлуке `Сејдић и Финци", истакао је Додик.

У Сарајеву је јуче одржан састанак лидера четири странке које чине парламентарну већину у ФБиХ – два ХДЗ-а, Савеза за бољу будућност и СДП-а БиХ, на којем је било ријечи о провођењу одлуке "Сејдић и Финци" и функционисању извршне власти у ФБиХ.

Четири странке које чине парламентарну већину у ФБиХ нису јуче постигли договор о моделу провођења одлуке "Сејдић и Финци", али су поновили приврженост принципима договореним у Бриселу.

ВСТС не треба да постоји

"Било би добро да ВСТС-а уопште нема. Сва бламажа о правосудном систему проистиче одатле. Групе људи које су спремне да читав систем подреде групним и појединачним интересима нису од интереса за Републику Српску", рекао је Додик коментаришући мишљење ВСТС-а да би било добро да се Специјално тужилаштво интегрише у републичко.

Додик је изразио трајно незадовљство радом судова и тужилаштава и нагласио да БиХ показује своју бесмисленост и на питању структуралног дијалога, јер она нема надлежност за провосуђе.

"Странци су нам неметнули неколико правосудних институција чиме су прекршили Устав. Ми смо свој однос према правосудном систему дефинисали у разговору са високим представником ЕУ Кетрин Ештон. Наш циљ остаје исти, а то значи да ће понашање Републике Српске и одговори на четири изазова бити дефинисани у оквиру тога", додао је Додик.

Додик, који је и предсједник Српске, најавио је да ће сутра одржати састанак са делегацијом Републике Српске која учествује у структуралном дијалогу да би одредити циљеве Српске.

Четврта рунда структиралног дијалога о правосуђу између БиХ и ЕУ биће одржана 8. и 9. априла у Брчком, а једна од кључних тема требало би да буде дефинисање кривичне надлежности Суда БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор