Дивљање се наставља: Народни херој Жуков

Какве везе има маршал Црвене армије Георгиј Константиновић Жуков, са Антом Јакићем или Ђуром Пуцаром Старим, који је Српску закинуо за излаз на море у Суторини?

четвртак, 31 октобра, 2019 / 10:40

Прво смо добили споменик Пушкину у парку код Народног позоришта РС, затим смо на истом потезу добили и постамент за споменик Николи Кољевићу, да би ускоро услиједио и споменик Његошу (на којем пише неписмен облик Бањалука). У међувремену је и Никола Кољевић добио главу.

Сада слиједи најновији хит – у низ биста скупљених са мјеста широм Бање Луке, а у питању су личности проглашене народним херојима од стране режима Јоспа Броза, неко намјерава да удјене и бисту маршала Жукова!?!

Биће да су неки понукани одржавањем манифестације Бесмртни пук, која завршава код споменика палим Крајишницима у Другом свјетском рату. На брзину склепаном послије тог рата, како Срби не би обновили Саборну цркву, а данас Храм Христа Спаситеља. Ваљда да и руски амбасадор, када дође да положи вијенац, има неког свог међу "народним херојима"?

Горе смо мислили да не може, али ево може и ко зна шта слиједи! Заиста, какво понижење културног свијета у Српској и Бањој Луци је сљедеће на дневном реду?!

Приједлог споменичке рокаде у некултуној касаби по имену Бања Лука

Уколико се овако настави, Фронтал ће самоиницијативно да постави споменик Кулину Бану. И то тамо гдје нам се ћефне, онако како нам и кад нам дође, без да питамо било кога од надлежних органа. Јер, видимо, то се може. Прије него што то урадимо, предлажемо један веома лако изводив захват, који би донекле санирао срамоту која нам се наноси:

На постамент који је сад изливен код Споменика палим борцима НОР, а намјењен Жукову, треба поставити Веселина Маслешу. Он, ни по чему није прошао историјску провјеру, да је достојан да стоји испред Народног позоришта Српске.

Жукова треба ставити умјесто Николе Кољевића, а Кољевића, као човјека од пера и умјетности (привремено) ставити на мјесто гдје је данас Веселин Маслеша.

Ем се плоча лако одврће код Веселина, ем Жуков има много више заједничког са Пушкином, односно много је више у истом духу и приближном рангу са њим, него са Радетом Личином или Браћом Мажар. Овом поставком сада, вријеђа се Жуков и цјелокупна Русија, ако не и смисао за добар укус.

Тај парк код НПРС би онда требало назвати "Руски парк", те се на тај начин осигурати да неко неће подићи стамбено-пословни објекат у њему. Још више, из духовне сфере гледано, осигурати се да неки Невладинићи не би покренули протесте у којем би га назвали "Пицин парк", или небудипримјењено – "Батерфлај". Традиција је да зелене површине по Бањој Луци немају име, осим кад им га дају ови попут поменутих спадала, финансираних од непријатеља Српске.

Кад је већ пракса: Постамент за Путина и "за не дај Боже"

Наравно, већ сада треба одрадити један постамент (јер је код нас сасвим увријежена пракса да ничу послије кише као гљиве и стоје годинама без натписа) те у складишту већ спремити бисту Владимира Владимировича Путина, за случај да га године савладају.

Ми, просто, морамо бити први у свијету у овом случају!!! Нити је он Бил Клинтон, нити смо ми нарко-НАТО државуљак, који је окупирао Приштину, па у свом инсталираном полтронизму диже споменике људима за живота. Ми смо се сами, својом крвљу изборили за своју државу. Борис Јељцин нам ништа није помогао.

Вандализовани мурал Владимиру Путину у Бањој Луци (улица Војводе Момчила)

Наравно, то треба бити рад озбиљног умјетника, а не неког дилетанта као у случају Стефана Немање, пошто је Путин Републику Српску, у смислу њеног опстанка, задужио више од Жукова. На срећу свих Срба још увијек је жив и у добром здрављу, што се за Српску, а посебно њену културу, не може рећи.

У највећем граду српског народа западно од Дрине, апсолутно влада анархија у културној сфери и без обзира што неки примају огромне количине новца и друштвених привилегија да се тим баве, никог од њих није брига колика се штета наноси овом стихијом.

Ви, наравно, паметне и бесплатне савјете презирите и игноришите

Самоизмаштана "Европска престоница културе" још једном показује да је тешка некултурна касабетина, којој је и некакав тамо Ник Вујичић достојан неплаћеног термина на државној телевизији. Тотална мисаона и културна дегенерација!!! Како другачије објаснити оволико дивљање у јавном простору?

Пошто "градски архитекти" најављују да ће централно спомен обиљежје борцима ВРС бити "преко пута Храма Христа Спаситеља", надамо се да планирају дислокацију Бана Милосављевића, а не паркинг испред Музеја савремене умјетности РС? Упитник је, наравно, реторски.

Ово је већ трећа локација, након најновије изнад паркинга незаживјелог "Сити мола" преко пута Рајфајзен банке, па послије толико потрошених пара на конкурсе и жирије, надамо се да ће питати и грађане и (посебно) борце Српске како би да им изгледа споменик и гдје да стоји?

Да не осване као биста Жукову или Пушкину или Кољевићу или Његошу…

У питању нису графити, које неко може прекречити, већ споменици који не пролазе јавну расправу и које се поставља гдје, какве и како год је коме воља.

Срамота је.

Заиста је тешка срамота! Дајте кочачно да неко нешто уради, прије него се у потпуности обрукамо за генерације које долазе и туристе који ће нас заобилазити.

У том смислу, апсолутно смо озбиљни око постављања споменика Кулину Бану и Стефану Твртку Котромањићу у Бањој Луци. И озбиљно никога нећемо питати.14 КОМЕНТАРА

 1. „Ми, просто, морамо бити први у свијету у овом случају!!! Нити је он Бил Клинтон, нити смо ми нарко-НАТО државуљак, који је окупирао Приштину, па у свом инсталираном полтронизму диже споменике људима за живота. Ми смо се сами, својом крвљу изборили за своју државу. Борис Јељцин нам ништа није помогао.“

  Ај не сери, што рекли Симо и Дебели Шеф.

 2. Што се тиче споменика Твртку и Кулину треба одмах кренути у акцију.
  За почетак двије улице у ужем дијелу БЛ дати њима двојици. Има се шта избацити.

  Но имам примједбе на следеће двије реченице:

  “Ми смо се сами, својом крвљу изборили за своју државу. Борис Јељцин нам ништа није помогао.“
  “… пошто је Путин Републику Српску, у смислу њеног опстанка, задужио више од Жукова.“

  Прво би аутор текста, који се сматра, а и јесте културни радник, требао да има на уму бар двије ствари:

  Никад Путин не би дошао на власт да није било Бориса Јељцина. Он је Јељцинов “производ“.
  Милошевићева пропаганда је опљувала Јељцинаа, а видимо и оставила неизбрисив траг на неке. Али у срцима руских патриота Борис Јељцин је остао упамћен као лидер који је спријечио распад Руске федерације. Ни милиметар Русије није изгубио иако је све било у расулу.

  Другу ствар коју би аутор, културни радник, требао да зна је да је у знак највеће захвалности Борицу Јељцину, Путин лично, највећој библиотеци на свијету, оној у Санкт Петрсбургу, дао Јељциново име.
  Путин сваке године на дан смрти Бориса Јељцина полаже цвијеће на његов гроб.

  Ето толико…

  1. Ruski narod nije blentav kao mi.Te price mozes ovdje prodavati.Ako mu Putin odaje pocast i ja bi .Valjao mu je.

   Nadzi primjer te ljubavi Rusa prema Jeljcinu?

  1. Немој нане ти, српрчим ти је у шупак, да се мешаш у српско-српску распру гледе српско-руских односа!

  2. Избија!?

   Нема ту никаквог избијања. Само забијање. У конкретном случају у нанин шупак.

 3. Да Симо,

  само да констатујем необориву чињеницу.

  Овдје је у праву овај зеис, очигледно да су то рецидиви прошлости, остало неокомунистима и комунистичкој дјеци од Кардеља,значи, ко год не мисли као друг Даролим Кидод , он је (класни) непријатељ, зар не?

  П.С. Смањи мало расправе са АИДОВЦИМА, не прави од овог портала КЛИКС, држи се ти фине приче и лаганог подјебавања са нашим Јасмином, ви сте моји.

  Успут, у праву је Јасмин, претпостављам да је штампарска грешка оно ПРИЈЕТИЛАЦ, а тебе бих Јасмине нешто замолио.

  Немој постављати линкове који дају прилику БОТОВИМА да вријеђају на националној основи, ако то буду радили, нек се јебу мимо тебе, па нека онда са санкцијама реагују Данијел и Шикуљак, тачка.

Оставите одговор