20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Стаматовић се залаже за гласачка права расејања у Србији

Питање пуне заштите права Срба у региону и дијаспори, олакшано добијање двојног држављанства, изборно право и активније учешће наших сународника у политичком и друштвеном животу матице Србије, мора да буде једна од најважнијих националних и државних стратегија – изјавио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије (ЗС)

среда, 30 октобра, 2019 / 21:19

Он истиче да је недопустиво да актуелна власт, пре свега, не поштује чињеницу да је српска дијаспора носилац економског развоја Србије и да вредност њених улагања, премашује износ директних страних инвестиција.

– Нашим сународницима се, не само декларативно, него и практично мора обезбедити и пасивно и активно бирачко право у матици, дакле и да бирају и да могу да буду бирани. Јер, ако погледате само податке из 2018. године, уверићете се да је српска дијаспора унела у Србију укупно шест милијарди евра, како путем банкарских дознака, тако и посредством потрошње и директних улагања у свој крај, док је, с друге стране, нето вредност страних директних инвестиција, те исте године, износила 3,8 милијарди евра, при чему не смеју да се забораве огромна издвајања државе Србије, односно субвенције које се дају страним компанијама за свако новоотворено радно место – каже Стаматовић. Српска дијаспора је огроман неискоришћен потенцијал српског народа који је до сада би само предмет политичке манипулације и економских злоупотреба, а о каквој економској снази наше дијаспоре се ради, најбоље говори податак да је од 2010. до 2018. године, по основу уплата из иностранства у Србију стигло више од 25 милијарди евра – истиче Стаматовић, додајући да је тема дијаспоре актуелна само у време изборне кампање, а да се нико у међувремену не запита да ли ти људи имају основна права у својој матичној земљи, попут права на држављанство, бирачког права, права на здравствену заштиту, високо школство и могућност економског деловања који им морају бити доступни, под истим условима, као и свим осталим српским држављанима који живе у Србији.2 КОМЕНТАРА

  1. Hrvatska u Saboru ima nekoliko mjesta isključivo za dijasporu.
    Njihova dijaspora za sve ove godine nikada nije izabrala ništa osim HDZ.
    Vjerovatno su im zato i obezbijedili tu povlasticu da zajedno sa lokalnim maloumnicima uguše bilo kakav nàpredak i pokušaj transformacije Hrvatske u normalno društvo.

    U slučaju Srbije siguran sam da bi Milošević imao isključivo neistomisljenike kao predstavnike dijaspore pa tom logikom niko iz Srbije nije ni razmišljao u pravcu izgradnje mosta ka dijaspori.
    Dok bi danas dijaspora zbog nedostatka informacija i medijske laži koju širi režimska TV Bastilja glasala za ludaka i lopužu Vučića i tako onemogućila da se demokratija brže vrati u Srbiju.

  2. Ови што су благословени од драгога Бога па успеше да се склоне из ове рупетине зване србија неће да имају ништа са „државом“ и људима који су их продали и отерали. Та дијаспора, неће ништа дати ни урадити за такву отаџбину. Познајући лично дијаспору могу само написати да срби добију излив патриотизма у мозак само када су пијани. Остали то раде далеко мудрије и дискретније. Чудна је то братија звана српска дијаспора, у исто време мрзе родну груду и цмиздре за њоме. Још једна узалудна иницијатива овог промашеног живота.

Коментариши