Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: За чије бабе здравље?

Нијесам склон тврдњи да власти широм свијета лажу о здравственим посљедицама КОВИД-19. Напротив. Људи умиру од грипе сваки дан. Одувијек. Само је сад неком приспјело да о томе извјештава и право питање је исплате ли се уведене противмјере?

петак, мај 1, 2020 / 15:42

Колико сам успио да схватим, од овог посебно опасног вируса грипе у Српској је умрло свега два човјека, а који нијесу у очекиваној циљној групи. По годинама и здравственом стању. Да ли је то боље или горе у односу на друге државе, сразмјерно броју становника, са моје позиције је сасвим беспотребно и покушавати докучити.

Све су то стручни подаци издати од државних установа, детаљношћу и статистичким приступом на који не можемо утицати. Ако је неко умро од рака, а откривен му је траг вируса у носу, то не значи да је умро од грипе или само од ње.

А, рецимо, подведен је тако у медијима. Нажалост, ни домаћи стручњаци из области медицине, немају благе везе о стварној разини опасности.

Гениј преписивача

Горан Черкез, вишедеценијски ефбиховски помоћник министра за јавно здравље, нехотице или не, најбоље је и најискреније описао начин на који се у државној заједници Српске и Ефбиха научно приступа проблему:

"Пратимо шта се ради у свијету, пратимо шта се ради у региону".

И то је све.

У очигледно помно припремљеном и оркестрираном демографско-политичко-здравственом дресирању људи широм свијета, заборављамо чињеницу да Српска нема никог на свом платном списку, ко је у стању да КОВИД-19 стави под електронски микроскоп! Немамо свог човјека, обавезног нама, да нам каже како ствари заиста стоје и шта нам се спрема.

Питање је у каквом су стању такве справе у Београду, а поготово њихови руковаоци. Срби су први електронски микроскоп набавили још 1955. године за Универзитет у Београду, а данас Иститут Торлак треба "стратешког партнера". Обзиром на шта се срозала "струка" у Београду, обређујући становништво конференцијама за штампу гдје је битније шта је ко обукао, него шта је рекао – мрка капа.

Напорни цвикераши

Од дугорочних и далековидих потеза власти, засад ми је најилустративнији онај да су у Нишу (који је електронски микроскоп добио 1969.) за изградњу нове лабораторије посјекли два стабла кедра, која су српски војници посадили након што су пробили Солунски фронт.

У другим земљама имају стручно особље које може научно доказати или оповргнути пријетњу. Истински предложити, па провјерити мјере. На моју е-адресу је, рецимо, стигло саопштење из Државног универзитета у Санкт Петербургу (СПБГУ), који је "анализом дијелова генома уочио АЦЕ2 (агиотенсин-конверт ензим 2) генетску мутацију".

Овај ген кодира протеин који КОВИД-19 користи да уђе у људску ћелију. По прелиминарним резултатима, закључили су да нема никаквих посебних разлика између Европљана и да су са генетске стране сви једнако угрожени.

Затим је до мене, истим путем, стигло сазнање да Јехуда Шоненфелд, шеф једне имунолошке лабораторије СПБГУ, тврди да "пацијенти са високим нивоом феритина у половини случајева умиру".

Од нечега се мора умријети (Шта је јебени феритин?)

У међувремену, шта су кроз рад својих лабораторија доказали Ранко Шкрбић или Владо Ђајић? Кад ће нам то бити саопштено?

Феритин (протеин који складишти жељезо између ћелија) не спада можда у ријечи које свакодневно користим у послу, али заиста нијесам толико биохемијски затуцан, да ми неко може продати причу по којој постоје научни, односно епидемиолошки разлози, да ми се нареди ношење маске и рукавица на отвореном.

То је тешка глупост! Успоредива једино са онима што возе кола подигнутих прозора под пуном противвирусном опремом. Пристајањем на то, сам себи бих изгледао тако. Као посљедња незналица. Учио бих дјецу да се Сунце окреће око Земље.

Чуо сам и један стваран виц, да је пензионисани љекар (Србин, повратник у Ефбих) добио на кућну адресу казну од 500 КМ, због тога што су га комшије са којима је у завади пријавиле. "Крши прописане мјере" без маске ходајући око сеоске куће у грмечкој припиздини.

Да неко не би помислио да сам Невладинић, односно да ширим националну и вјерску мржњу у доба пандемије, комшије су у српском селу, наравно, Срби.

При купању носити маску и рукавице (не пераје!)

Прописивање заштитне опреме по улицама срачунато је да изазива психолошки ефекат општедруштвене озбиљности ситуације и аутоцензуру при постављању самонамећућих, логичних питања. Тај приједлог није дошао из Министарства здравља РС, већ од оних који "прате шта се ради у региону" и надређени су ономе што се код нас зове струка.

Они сами на телевизијама (затворен простор) не носе маске, или их аплицирају на подбрадак. Да их бирачи виде и до октобра упамте као своје заштитнике. Не пада ми на памет личним их примјером бацати у заблуду, по којој могу наређивати маскембале из сасвим ненаучних разлога, а да ћемо их сви слушати слијепо и нијемо.

Нијесмо сви баш тако глупи или покорни, те ако би неком пало на памет да јучерашње пресмијешне уредбе о кажњавању примјени на мене, добиће контратужбу. Односно пријаву, јер је виђен на телевизији или било гдје друго, да те исте мјере крши. Имам подугачак списак, па ћемо видјети шта ће рећи суд.

Маскирани разбојници

Интересна група позната као Свјетска здравствена организација, изашла је са тврдњом како није забиљежено да се одрасла особа заразила од дјетета до 10 година. С научне тачке гледишта могу слободно устврдити: Наше власти неће отворити вртиће први радни дан!

Али су зато уводиле оштре ограничавајуће мјере, управо позивајући се на СЗО, као да су они неки озбиљан ауторитет…

Ове одлуке су одавно изашле из сфере научне доказивости, а посебно оправданости. Кренуло, па затим стало, кажњавање политичких неистомишљеника за изречене ставове, под изговором да се шири паника. То је била припрема за черупање буџета, а да нико не писне.

Он се очигледно стратешки намјерава пунити кредитима ММФ, који су такође без пуно расправе и правдања ОПЕТ подигнути. Посебно је згодно да се не мора пред камерама објашњавати како мисле да их све скупа враћамо?

Сад ћу мало да изазивам панику

У прошлој колумни сам питао: Да ли је питање гдје су утрошена буџетска средства изазивање панике? До данас се испоставило како медицинску опрему купују пољопривредници (Сребреница добила прву Златну малину), произвођачи намјештаја, туристичке агенције и сл.

Чувена, колико јуче основана софтверска предузећа која се доводе у везу са родбином владајућих, опет добијају вишемилионске износе на тендерима, као да нема пречих улагања. Ако, неким случајем, тендера уопште има.

Што се националне линије тиче, Чувар Српске допустио извођење тзв. ОС БиХ на границу Српске, а Фахро Радончић одређује на Павловића ћуприји да је граница Србије тамо гдје није. Враћа тракторе из Мачве. Наглашено симптоматично су донирани јадници (Невладинићи) урлали и вријеђали вјернике за Васкрс, јер се то не кажњава. Сад ни да зуцну за Рамазан и 1. мај без полицијског у Ефбиху.

Мени се то изузетно допада, као још један доказ да смо двије одвојене и независне државе. Суштински некомпатибилних система вриједности.

Паметњаковићи из Трећег кластера

Многима је ружно, па и недопустиво говорити о поређењу између броја мртвих људи и економско-друштвене штете. То су кратковиди патетичари. Држава, односно њене вође, морају размишљати на тај, безосјећајан начин.

На крају ће се морати подвући црта и сабрати. Империјалне државе и крупни геостратешки капиталисти ће имати одакле да захвате за нови "бејлаут". И код нас ће се богате газде опоравити. Трајање оваквих мјера им чини услугу, уништавањем микропривредних и малопривредних предузећа.

Ове мјере су сигурно донијеле и повољне резултате у другим областима. Убијеђен сам да је рапидно опао број смрти усљед саобраћајних незгода, кафанских туча и тровања алкохолом. Електронско пословање и куповина путем интернета, доживјели су највећи државни потицај откако је Српске. Подстицај забраном других, традиционално-контактних видова привреде.

Вријеме је да причамо о томе да ли се то све исплати?

Зар полицијски од 20 часова и забрана путовања не само ван земље, већ и викендом, заиста није довољно? У Бјелорусији и Шведској није помрла читава популација, нити је зараза узела већег маха него код нас. То су чињенице и јавност се тим треба позабавити. Панике нити је било, нити ће је бити.

Уколико на крају неко не назове (било коју) кафану у Бањој Луци Трећи кластер, то ће значити да патрицији заиста немају духа приликом свог спрдања са плебсом.

Зато: Бог поживио бабе, да нам има ко чувати дјецу.1 КОМЕНТАР

 1. Пуно приче, с пуно духа, нажалост мало конкретног. Шта би конкретно требали урадити, а да је драматично различито од овога што радимо!?

  Маску нико не воли, почесто је не носимо, чак и кад нам је потпуно јасно да би требало. Није најефикаснија ствар у свијету гдје смо научили на 100% прелажење игрица, али немамо тренутно ништа боље. Ерго, маска!

  Економија или медицина?

  Паре или бабе?

  И паре и бабе!?

  Горе поменути Швеђани су одлучили да им не требају бабе. Званични протокол тамо је да им се само да морфијум, не оксиген.

  Хоћемо ли и ми тако, или је ионако свеједно јер већина наших љекара не зна ни са морфијумом.

  Начелник КБЦа који има проблем да исправно састави двије просто-проширене реченице набија критичарима на нос да је он ето завршио „најтежи државни факултет“. Стварно, не може се налупати глупост типа „…хвала новинарима што су донијели корону…“ и ово данас што се налупетало а да човјек није школован. Не може се природно изјављивали такве глупости. Да би се достигао такав ниво и количина будалаштина мора се ићи на факултет.

  И да, они са којима ради не само да су завршили поменути „најтежи државни факултет“ него имају радове у најбољим свјетским научним часописима.
  Прецизније име им се помиње на тим радовима, јер тешко да су их написали обзиром да не знају енглески – углавном слабо или никако, дефинитивно не довољно добро да пишу научне радове. То је бар јасно.

  Сад шта нам је чинити са таквим величинама које би по дефиницији требало да нас ваде кад је најгоре. Да по добрим старим навикама рачунамо на ВМА? Можемо ли штагод боље?

  Ко ће да осмисли стратегију и да је проведе? Сам Ален?

  Док му се крпи Стевандић и ова остала багра?! Пардон др Стевандић и остала др багра.

  Мислим да је ово наш максимум. Једино ме брине и леди крв у жилама кад помислим да су нас кроз ово могли водити Мектић и екипа, са Станивуковићем на челу града. Уф! Брр!

  Аиновативна, храбра, боља рјешења ће морати ипак да прво пусте да прођу ове којима је једина референца то што су завршили „најтежи државни факултет“.

Оставите одговор