Човић: И УН схватио да је стање у БиХ катастрофално

Ситуација у БиХ катастрофална је и на најнижем нивоу, што је потврдио и Савјет безбједности УН – оцијенио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић. "Иако ја узроке за такву ситуацију не видим као неки другу, увјерен сам да је све у нашим рукама и да ми требамо уредити БиХ по мјери сва три народа и […]

уторак, 10 маја, 2011 / 14:48

Ситуација у БиХ катастрофална је и на најнижем нивоу, што је потврдио и Савјет безбједности УН – оцијенио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

"Иако ја узроке за такву ситуацију не видим као неки другу, увјерен сам да је све у нашим рукама и да ми требамо уредити БиХ по мјери сва три народа и никад више не смијемо пасти у замку да осам или девет мјесеци будемо без власти у БиХ", рекао је Човић данас новинарима у Мостару.

Мора се што прије промијенити Устав БиХ и Изборни закон БиХ како би се такве ситуације избјегле како "никад не би требале привремене мјере високог представника бити окренуте према Централној изборној комисији (ЦиК) БиХ, коју је он сам успоставио" – истакао је Човић.

Коментаришући јучерашњи извјештај високог представника Валентина Инцка пред Савјетом безбједности, Човић је рекао да никоме не жели стављати терет одговорности.

"Сви смо ми одговорни у складу са функцијама које обављамо, али је забрињавајуће то што ОХР привремено суспендује државне институције које је прогласио или сам наметнуо. Што прије изађемо из тога прије ћемо добити шансу да направимо другачије односе у БиХ", оцијенио је Човић.

Он је нагласио да се нада да ће Инцко ускоро повући своју одлуку о привременој суспензији одлука ЦИК-а и дати шансу законима и Уставу БиХ.

Човић није желио коментарисати изјаве предсједника СДП-а Златка Лагумџије о томе да би у власт на нивоу БиХ могао ући један ХДЗ, јер он не размишља о Лагумџијиним очекивањима, већ о очекивања грађана БиХ.Оставите одговор