Чачак, Чачак: У МСУРС коначно нешто што не финансира НАТО, али латиничење не изостаје…

На Чачак вас можда подсјећа Бора Ђорђевић, можда Брена, можда чипс, можда неуништиви усисивач Слобода, можда Надежда Петровић, шта год; али нас у Фронтал.РС подсјећа на специјалне и паралелене везе, које би требале бити приоритет наших институција културе. А нису.

четвртак, 22 октобра, 2020 / 17:20

Изложба "Савремена уметност Чачка" која ће трајати од 23. октобра до 23. децембра 2020. године, коначно је програм у МСУРС, а који не финансирају земље које би укидале Српску. И то не крију.

Наравно, то говоримо само условно, јер обзиром какве ми промотере унитарне БиХ и тешке антисрпске Невладиниће шаљемо у Србију и другдје као своје ликовне перјанице, ко зна шта нам је из тешко упропаштене Србије послато у супротном правцу. Провјерићемо.

Забрињавајуће је што су "специјалне и паралелне везе" већ одавно мртво слово на папиру, посебно у културној размјени и сарадњи. За то је кривац искључиво Београд, који сергејтрифунише и мирјанакаранише на помен Сарајева. Бања Лука од Педагошке академије и градске Галерије није без помоћи у стању да за 25 година произведе било шта. Очигледно и нажалост.

Помажу јој земље НАТО, тако да су наши ликовни умјетници својим дјеловањем углавном непријатељи Републике Српске и чланови владајућих партија, колико год то било противурјечно или звучало немогуће.

Исто тако је немогуће, али истинито, да у саопштењу направљеном о трошку буџета Српске, о изложби из Србије, не може проћи без страних језика и писама. То је специјалитет ових и оваквих саопштења. Наш језик, рекосмо још колико јуче у истом случају, очигледно је смеће којег се треба котарисати што прије.

У нади да су у Чачку пробрани ликовни умјетници заиста умјетници, а не политички памфлетисти и конформисти као у Бањој Луци, пружамо вам серфисну информацију, коју смо се потрудили насловити римованим десетерцем:

Шумадијо наша у октобру, донеси нам ти изложбу добру

У Музеју савремене умјетности Републике Српске од 23.октобра биће отворена изложба "Савремена уметност Чачка", која обухвата радове 16 умјетника различитих генерација, сензибилитета и афинитета из Чачка.

Изложба је резултат сарадње Уметничке галерије "Надежда Петровић" и Музеја савремене умјетности Републике Српске, која је успостављена кроз пројекат "Територија културе: "Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?" на којем је поред ове двије институције партнер и Народни музеј Црне Горе на Цетињу. У оквиру изложбе сарадња ових институција се наставља и кроз пратећи пројекат 30. Меморијала "Надежде Петровић"- Masterclass Територија културе који ће бити одржан истовремено у све три институције као и путем Zoom видео конференције 27, 28. и 29. октобра 2020. године.

Изложба "Савремена уметност Чачка" првобитно је била осмишљена за простор Државног музеја у Краснодару (Русија), чије отварање је било заказано за април 2020, усљед пандемије вируса COVID – 19, нажалост она је отказана, па је донијета одлука да се приреди најприје у Чачку у Уметничкој галерији "Надежда Петровић" (јун-август), а затим и у Музеју савремене умјетности Републике Српске, настављајући тако свој живот, и остварујући првобитну намјеру институционалног умрежавања и повезивања градова.

Изложба "Савремена уметност Чачка", представља пресјек савремене умјетничке сцене Чачка. С обзиром на то да нису дефинисани тематски и проблемски оквири, селекција умјетника се кретала у неколико праваца, а осим географске одреднице, њихов избор је био одређен, прије свега значајем који имају у токовима српске умјетничке праксе, због чега им припада одређено мјесто у актуелном пољу савремене сцене. Такође, водило се рачуна о задовољавању принципа подједнаке родне заступљености умјетника и умјетница, као и о старосној структури, те су избором обухваћени аутори млађе, средње и најстарије генерације.

Структура поставке "Савремена уметност Чачка" обухвата око 50 радова који су тематски, идејно и медијски врло различити, али који у свом крајњем исходу функционишу као складна целина, не нарушавајући аутономију умјетничког дела.

Кустоси изложбе: Марија Радисавчевић, Даниел Микић

У складу са препорукама Кризног штаба и надлежних институција Републике Српске није организовано свечано отварања за јавност, уколико буде дозвољавала епидемиолошка ситуација биће уприличен пратећи програм или организовано свечано затварање изложбе.

Поставку ћете моћи погледати од 23.октобра до 23.децембра 2020. године у регуларном времену Музеја савремене умјетности Републике Српске од 10.00 до 22.00 часа.Оставите одговор