Српско писмо је смеће – отарасимо га се

Који је разлог да се болест изазвана вирусом корона (Сарс-Ков-2) мора, са нагласком на МОРА ПИСАТИ ЛАТИНИЦОМ и страним језиком у српском тексту? Је ли и ви, кад неко у сред српског језика на српском писму напише КОВИД-19, Твитер или селфи; одмах полетите да исправите у COVID-19, Twitter, selfie?

среда, октобар 21, 2020 / 13:36

Културни историчари ће вјероватно покушавати дати одговор кад је српски народ у већини презрео своје писмо и свој језик, а овај наш чланак који иде под таг "Латиничење", биће прилог за такву студију.

Одшколовали смо читаву генерацију, која је изродила дјецу и дигла кредите које отплаћује од пореза уплаћеној држави по имену Република Српска, а који сматрају за своју дужност да гдје год могу – убаце латиницу у ћирилични текст на српском језику.

То је вјероватно њихова дужност коју најсавјесније обављају.

Писање облика "КОВИД-19", кад већ не може "КОВИБ-19" (КОрона ВИрус Болест, дакле болест а не "disease") просто је нешто што сваки односник са јавношћу плаћен народним парама сматра за своју обавезу. У супротном, изгледао би као крајњи кретен.

Они имају радног времена да мијењају код и пишу COVID-19, али не пада им на памет да би и Краљевина Шведска требала да се пише ћирилицом на српском језику у српској земљи. Поготово јер њихови службеници у амбасади воде рачуна да поред латиничног натписа Шведска, испод пише и име земље како је сами Швеђани зову – Свериге.

Борба за свој језик, своје писмо, своју културу је за наше државне службенике исто као писање КОВИД-19 – немогуће и неприхватљиво. За њих то представља тежак сељаклук и примитивизам, док је очито у питању сасвим обрнут случај.Оставите одговор