Жељко Пржуљ: Ствараоци против стваралаца

Нигдје нема чланова Академије Републике Српске, не јављају се, ни сенатора, боли их к. за свађу која се провлачи по медијима и порталима.

уторак, 4 августа, 2020 / 22:24

Они као вампири стари стотинама година живе у мраку и тишини и сисају крв ове младе државе. И не смијеш им поменути да нешто кажу, да се помјере, јер онако стари могли би се распасти као египатске мумије кад изађу на свјетло дана и чист ваздух, а било би мудро и пожељно да барем посавјетују.

Да наши непријатељи не ликују.

Да кажу Момчилу Крајишнику и дружини око њега са препотентним именом „Ствараоци“ (као да су рок бенд):

– Стани бре Момо, докле више!

Да, као „Делије“ кажу Предсједнику БОРС-а Милутину Савчићу:

– Јави сеее Милутинее!

И да оном Миловану Милутиновићу кажу:

– Еј ко си ти!? Одакле се изгмизао?

Тачно је, стотињак људи окупљених око доктора Радована Караџића 1990. године кренуло је у организовање српског народа у БиХ, да га спаси трећег геноцида. И док се већина Срба чудила што то они раде и питала „Шта ће ово бити?“ они су организовали Плебисцит и 9. јануара 1992. године прогласили Српску Републику БиХ.

Кад су у прољеће исте године наши стари провјерени душмани устали да униште ту Српску Републику онда су им ови из садашњег БОРС-а стали на пут и спријечили их у тој намјери.Сви знамо да је и то тачно. И сад 25 година послије рата дошло је вријеме да се ове двије групе међусобно свађају и једни другима минимизирају заслуге.

Крајишникови „Ствараоци“ желе ретроактивно да наплате свој патриотизам, вјерујући да нема живих свједока који могу посвједочити како су они уживали на Палама и Јахорини, гдје су им тад породице биле, и колико су се обогатили док је народ гинуо гладан и често издан.

Тачно је, нису сви били као Крајишник, Калинић, Остојић, неки су остали поштени и сиротиња, али таквима треба дати добре пензије, а не стотине хиљада марака. Док нам се дјеца лијече смс порукама ми треба да наградимо Буху, Биљану Плавшић и сина Николе Кољевића, да сними још једне „Кругове“.

Али они нису криви. Имају људи право да траже. Свако од нас од владе Републике Српске може тражити милион марака. Кривац је онај који ти их да. И умјесто тих даваоца, који су се као бек вокали, поредали иза фротмена „Ствараоца“, ови из БОРС-а нападају Крајишника.

Тотално промашена мета. Сад им је он крив за 1600 незапослене дјеце погинулих бораца, за сталне ревизије инвалидности (као да су српски борци морске звијезде па им расту откинути удови), за ускраћену правну помоћ невино оптуженим за ратне злочине, за незапосленост бораца, понижавајуће годишње новчане надокнаде, за…

„Ствараоци“ су са својим захтјевом криви за нерад и лагодан живот руководилаца БОРСА-а. И на све то јавља се предсједник удружења ЈНА официра у Републици Српској. Не могу да се сјетим у којем боју је он учествовао. А на све ово чланови Академије Републике Српске и сенатори ћуте. Боли их к. Чекају апанажу.5 КОМЕНТАРА

 1. Онај ко је написо “Ујед анђела“ зна шта и како треба радити и шта треба рећи. Сад се дигла “кука и мотика“ да наплати што је бранила себе, свој кућни праг, свој пород, свој народ, своју вјеру, своју Цркву, покушај потпуног затирања српског народа…. Mеђу “ствараоцима“ има сиротиње и чемера и они не траже ништа него да пристојно живе од свог рада. Међутим, има међу “ствараоцима“ лопова, дезертера и тајкуна који не знају шта немају и шта ће с непоштено зарађеним парама, и они траже још. Власт је крива за све, почeв од несрећне Биљане, па све по данашњих дана. Ђе смо ми који не тражимо ништа само здравље и напредак породице од драгог Господа нашег Исуса Христа, а борили смо се прије многих, боље, више и часније. Али то нам је била обавеза, иначе нас не би било.

 2. „Ништа не чини човека тако срећним као искрено уверење да је дао све од себе“ рекао је Пупин.
  И заиста прави усташа и лажни српски члан искрено даје све од себе да свако жив замрзи и саму идеју стварања Републике Српске. Писао сам о томе да сам повезао полицајца јер је падала киша а мрзим их све редом откако је убијен Давид. На крају се испостави да је тај полицајац био исти дан можда у истом рову са мојим оцем у најтежем дану рата.
  Схватио сам после да усташа и хоће да мрзимо своју полицију.
  Овдје је се све поновило,окупио своју трабант коалицију бескичмењака,дупелизаца и климоглаваца + дрипац Мирсо ко помоћни керић и натјерао марву да гласа да се да новац а да лажни српски члан извуче дуплу корист.
  Одрадио за НАТО још један задатак а сутра као неће бити тога ако…
  Задатак је извршен, дух је пуштен из боце сада дијете мрзи и проклиње дан када је неко одлучио спасити српски народ од Босне и Херцеговине.
  Момчило Крајишник је најзад срећан због своје колаборације са Крајином а срећан је и лажни српски члан.
  Још мало и може рећи да је обавио задатак, Републике Српске више нема!

 3. Аутор је неправедан према Крајишнику :

  „Тачно је нису сви били као Крајишник, Калинић, Остојић , неки су остали поштени и сиротиња, али таквима треба дати добре пензије, а не стотине хиљада марака.“

  Дакле, аутор је ставио у исти ред Крајишника, Калинића и Остојића и , још приде , као непоштеном њему не треба дати ништа.
  Аутор је пропустио да у поменути ред стави и Радована Караџића , а вероватно би га дописао када би се овај , дај Боже, вратио из Хага па наставио да ужива на Палама, како је ти чинио и током рата , док је народ гинуо.
  Као учесник рата дивио сам се , пре свега Караџићу и Крајишнику, а онда и осталима из првог сазива Скупштине Републике Српске , јер ја нисам имао храбрости , визију и знања да допринесем постављању ,а онда и остварењу тако величанственог циља као што је стварање српске државе западно од Дрине.
  Сећам се храбрости Крајишника и пре тога док је у скупштини БиХ заступао ставове српског народа.
  Нарочито се сећам његовог лика са суђења у Хагу , који ме је подсећао на античке драме. Било је питање да ли ће се икада вратити својима, Њему је суђено управо зато што се усудио да стане испред свога народа , а данашња српска писања о њему , којима се од хероја прави лопов , наслађују српске непријатеље јер је то гаранција да ће се убудуће моћи наћи само они који ће служити поробљивачу.
  Још током рата питао сам критичара Крајишника да ли су били лопови Карађорђе и Милош Обреновић. Одговорио је негативно ,а ја наставио овако . Пре устанка Караћорће је својим рукама плео ограду за своје свиње , а за неколико година устанка је у Тополи сачињен прави дворац ( ког је порушио Милош). Милош је, између осталог , у време своје власти постао власник свих скела ( царина ) , па је имао новца да потплаћује Хусеинкапетана Градашчевића да не би нападао на Србију , као и скадарског пашу да не чини зло Србији када је кроз њу пролазио за Бугарску да ратује против Руса. Када је „лопов“ Милош ишао у Цариград да добије кнежевско наследство од султана, поклонио му је ,између осталог , и 300 волова. Вероватно их је он сам тимарио а не нека поштена сиротиња.
  Срби се оправдано диве својим многобројним манастирима. Ниједног од њих није направила поштена сиротиња , него „великаши“ ( проклете им душе) да би оставили трага.
  Када сам био у Русији 1977.г. водич нам показује лепоту здања из времена када је у царској Русији експлоатисана поштена сиротиња , а ја га упитах има ли да нам покаже нешто што нам је оставила за дивљење та поштена сиротиња када је престала експлоатација.
  Радован и Момчило учинише да Република Српска буде рођена у ћирилици , чиме је Србима враћена идентификација ње са српским језиком, а која је била прекинута спровођењем државног насиља над српским писмом од 1954,г. па надаље. Момчила је на функцији председника Скупштине Републике Српске наследио проф.др Алекса Буха. Ево шта је он писао о ћирилици у обновљеном Календару Просвјете из 1992.г. : „А подручја будућег дјеловања су бројна : од бриге за равноправну јавну употребу ћириличног писма…“ Дакле Буха није мога да добаци више од лажне Брозове равноправности писама. Зато ње данас нема у Републици Српској . И зато су Караџић и Крајишник ушли у историју као српски хероји , а прича о њиховом уживању у Палама ће да копни.

 4. Видићу,лијеп коментар.
  Само је то све некад било.
  Данас је Момчило Крајишник ископнио у срцу свакога ко истински воли Републику Српску, рушитељ Републике Српске заједно са правим усташом а лажним српским чланом. Момчило Крајишник је свјесно заједно са лажним српским чланом увјерио сада све да је Република Српска грозна пљачкаоница,плијен отмице и последица окупације дијела БиХ а не спас и једнина нада за опстанак Срба на лијевој обали ријеке Дрине!
  Остаје само да му Бог да здравља да види како је нестала Република Српска!

 5. Када се гради у песку, када се користе лешеви као везни материјал, а пљачка и протеривање уместо одржавања онда се све то сруши у гомилу прљаве срамоте. Како смо градили, тако и изгледа. Нећемо победити сами себе, велика смо ми говна.

Оставите одговор