Тиктоккрадице: Како се свјетске силе свађају око апликације за клинце

Апликација ТикТок проглашена је опасношћу за безбједност САД, уз пријетње да ће бити забрањена. Осим ако је не купи – америчка фирма.

уторак, 4 августа, 2020 / 08:40

Извор: Мјесец Алабаме
Превео Александар Јовановић / Ћирилизовано

Кинеска компанија Бајтденс (ByteDance) је 2017. године купила шангајску видео апликацију Мјузикал (Musical.ly) за милијарду долара и поново је покренула под називом ТикТок. Апликација корисницима омогућава да стварају и дијеле кратке видео снимке са специјалним ефектима.

ТикТок се показао сјајним пословним подухватом, сада има више од 80 милиона корисника само у САД, а засебна кинеска верзија још и више.

Бајтденс има и друге апликације, углавном за кинеско тржиште, које такође остварују приходе од реклама. Вриједност компаније је процијењена на око 140 милијарди долара, од чега минимум 50 милијарди за ТикТок. Око 70% Бајтденсових некинеских инвеститора су америчке приватне компаније.

И онда, једног дана, бива то, амерички инвеститори одлучише да нападну и сасвим преузму успјешан посао. Бијела кућа се сложи да је то сјајна идеја и да је треба подржати активним мјерама.

И Бајтденс се обре под истрагом Комитета за страна улагања у Сједињеним Државама (Committee on Foreign Investment in the United States – CFIUS), без обзира што ни Бајтденс ни ТикТок нису намјеравали да купе никакву америчку компанију. Али оправдање се увијек нађе: кинески приступ корисничким подацима ТикТок-а може се одразити на државну безбједност САД.

Што је бесмислица. ТикТок прикупља не више од преко потребних података за покретање апликације и дијељење видео записа. Приде, главни извршни директор му је амерички држављанин, кориснички подаци се чувају у САД, за свој амерички тим већ је ангажовао 1.000 људи са планом да их буде још, а и што би се кинеске власти интересовале за тематику видеа америчких тинејџера.

Али притисак за продају врло успјешног „бизниса“ наставио је да се повећава:

„Прошле недеље је Одбор америчког Сената за унутрашњу безбједност и владина питања једногласно усвојио приједлог закона којим ће се америчким федералним службеницима забранити да користе ТикТок на уређајима које је издала влада. Приједлог ће, не треба сумњати, бити усвојен од Сената усвојен од стране цијелог Сената, а  Представнички дом већ је гласао – за.“ (Извор Стрејттајмс)

Стога, амерички инвеститори дадоше понуду:

„Бајтденс је добио предлог неких својих инвеститора, укључујући Секвоју и Џенерал Атлантик, да им пренесе већинско власништво над ТикТоком, известио је Ројтерс у среду. ТикТок је предлог проценио на око 50 милијарди долара, али неки руководиоци компаније Бајтденс сматрају да апликација вреди више од тога.“ (Извор: Ројтерс)

Бајтденс, под све већим притиском, пристаде да Американцима прода већински удио у ТикТоку, али уз услов да задржи мањински број акција.

Прекјуче (31.07.) је објављено да ће Мајкрософт бити „изабрани“ партнер:

„ТикТок, видео-апликација у кинеском власништву која је под будним надзором Трампове администрације, у преговорима је да се прода Мајкрософту и другим компанијама, јер предсједник Трамп предузима оштре мјере против овог ‘бизниса’, укључујући присиљавање ТикТок-а да се раздвоји од своје матичне компаније Бајтденс, кажу упућени…

У петак је министар финансија Стивен Т. Мнухин, који предводи одбор, упознао предсједника о плану дезинвестирања. Али остаје нејасно шта ће предсједник урадити… Касније у петак, господин Трамп је рекао да планира да у акцију крене већ у суботу. Додао је да није склон да америчкој компанији омогући да купи ТикТок-ове америчке операције.“ (Извор Њујорк Тајмс)

И Бајтденс се предаде. Више не инсистира на задржавању мањинског удјела у послу, већ ће продати цијели амерички дио ТикТок-а:

„Кинеска компанија Бајтденс се сложила да ће продати читаву америчку операцију ТикТок-а у покушају да спаси споразум са Бијелом кућом, пошто је предсједник Доналд Трамп у петак рекао да је одлучио да забрани популарну апликацију за кратки видео, рекле су двије упућене особе у суботу.

Амерички званичници су рекли су да ТикТок под кинеским ‘родитељем’ представља националну опасност због личних података којима рукује. Уступак Бајтендса требало би да утврди да ли је Трампова пријетња да ће му забранити ТикТок тек преговарачка тактика или се има намјера да апликација за друштвене мреже која у САД има до 80 милиона активних корисника дневно заиста буде уништена.

Бајтденс је раније настојао да задржи мањински удио у америчком дијелу ТикТок-а, што је Бијела кућа одбацила. Према новом предложеном споразуму, Бајтденс би потпуно напустио систем, а Мајкрософт преузео ТикТок у Сједињеним Државама.
Неки инвеститори компаније Бајтденс са сједиштем у Сједињеним Државама могу добити могућност да преузму мањинске удјеле у послу, кажу извори.“
(Извор Ројтерс)

Још није било најава продајне цијене.

Амерички инвеститори вјероватно ће понудити мање од 50 милијарди долара. За читав посао. Мајкрософт се не бави тинејџерским апликацијама. Умијешао се само да изнуду учини вјероватнијом:

„По новом предлогу компаније Бајтденс, Мајкрософт ће бити задужен за заштиту свих података америчких корисника. План омогућава да и нека друга компанија а не само Мајкрософт, преузме ТикТок у Сједињеним Државама, кажу извори.“

Мајкрософт ће добити одређену провизију за позајмљивање свог назива овом споразуму. Трамп, за олакшавање отимачине, добиће огромне донације за предсједничку предизборну кампању. Такође, он или његова породица вјероватно имају својински удио у споразуму преко једне или више приватних фирми.

Таква отворена пљачка стране компаније која је направила грешку што је успјела на америчком тржишту наизглед подсјећа на „насилна преузимања“ у Русији:

„Сјећам се да су Путин и Кремљ били оптуживани за исту ствар, што су спровели силну кампању застрашивања јавности против успјешног посла, такође тврдећи да је пријетња безбједности државе, е да би био продат домаћој компанији слизаној са руским службама.“ – тврди на твитеру Мајк Ејмс.

https://twitter.com/MarkAmesExiled/status/1289287245581574144

Али случај Путина и Кремља био је малчице другачији. Неки руски олигарси, приграбивши руске природне ресурсе пљачком или убијањем конкуренције, покушали су да их продају западним компанијама. Тада је на коцки био стварни државни интерес Русије. Да би задржао контролу над руским ресурсима, Кремљ је морао да уђе у спречавање таквих послова. Било је и страних ‘инвеститора’ који су за мало новца откупили важне руске компаније или опљачкали руску државу путем пореске преваре попут Била Браудера. Неупоредиво са безопасним бизнисом са тинејџерским видео апликацијама.

Цијела пљачка ТикТок-а, наравно, нема никакве везе са националном безбједношћу или приступом корисничким подацима ТикТок-а. НСА сигурно већ има такав приступ, док кинеска влада за то нема озбиљан интерес.

Ово је случај простог атака на кинеску компанију како би јој се отео успјешан дио пословања. Препад су извршили амерички инвеститори уз обилну помоћ америчке владе.

Можемо бити сигурни да ће друге кинеске компаније – и ‘лажљиви комунисти‘ у кинеској влади – из свега извући поуку.Оставите одговор