Није манастир, али јесте блесаво: У срушеном хотелу Јахорина фреске красиле дискотеку

Радници ангажовани на рушењу девастираног хотела "Јахорина” на истоименој планини остали су у чуду када су током радова у подруму овог објекта пронашли фреске осликане на поду и зидовима.

уторак, 4 августа, 2020 / 22:33

Како је постојала могућност да су откривени вриједни остаци вјерског објекта старог неколико вијекова, радови су обустављени након чега су обавјештени надлежни инспекцијски органи, као и представници цркве.

Међутим, након што су стручњаци погледали фреске испоставило се да су у питању не тако старе реплике ктиторских фресака из православног манастира Морача у Црној Гори.

Милијана Окиљ, из Републичког завода за заштиту клутурно-историјског и природног насљеђа Републике Српске је појаснила за "Капитал” како је установљено да су зидове осликали осамдесетих година студенти.

-Контактирали смо неке људе који су раније радили у хотелу "Јахорина”, који су нам испричали како је после Олимпијаде дошла већа група студената Архитектонског факултета и Ликовне академије у Сарајеву који су украшавали простор- казала је она.

Према ријечима овог професора и архитекте реплике су биле веома квалитетне, а колико су се студенти потрудили најбоље говори то да су осликали и имитирали средњовјековне зидове.

-Драго нам је да су савјесни грађани пријавили случај и да смо одреаговали, била би штета да је уништено нешто што би имало велику вриједност- закључила је Окиљева.

Рушење девастираног хотела "Јахорина” почело је 10. јула ове године. Хотел су купили новосадски "Галенс" и фочански "Павгорд" на лицитацији за 3,5 милиона марака.

У плану је изградња луксузног објекта који ће имати хотелски и апартмански дио намијењен за продају, са више од 40.000 метара квадратних простора. Инвеститори тврде да ће комплетна изградња хотела "Јахорина” коштати 100 милиона евра.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор