Вукчевић: Барашин смијењен због Добровољачке и Тузланске колоне

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић сматра да је тужилац БиХ Милорад Барашин смијењен, јер је желио да отвори случајеве „Добровољачка“ и „Тузланска колона“.  "Барашин је смењен, јер је желео да отвори случајеве `Добровољачка` и `Тузланска колона`, а ја сам био спреман да под тим условима уступим ове предмете", рекао је Вукчевић за "Вечерње […]

уторак, јул 12, 2011 / 17:25

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић сматра да је тужилац БиХ Милорад Барашин смијењен, јер је желио да отвори случајеве „Добровољачка“ и „Тузланска колона“.

 "Барашин је смењен, јер је желео да отвори случајеве `Добровољачка` и `Тузланска колона`, а ја сам био спреман да под тим условима уступим ове предмете", рекао је Вукчевић за "Вечерње новости".

Он је оцијенио да су политички разлози довели до тога да се у БиХ одустане од потписивања споразума о сарадњи Тужилаштва БиХ са српским Тужилаштвом за ратне злочине.

"Ми смо спремни да потпишемо споразум, али у БиХ већ девет месеци није формиран Савјет министара", каже Вукчевић, наводећи да је српско тужилаштво отворено за подршку регионалној сарадњи.

Другостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ потврдила је прошле седмице одлуку Првостепене дисциплинске комисије којом се Барашин од 1. јула, до коначне одлуке у дисциплинском поступку, привремено удаљава са функције главног тужиоца и тужиоца у Тужилаштву БиХ.

Медији су раније објавили, позивајући се на изворе блиске Тужилаштву БиХ, да су смјену Барашина издејствовали једна струја у ОХР-у у спрези са руководством СДП-а, а да је основни разлог за то најава подизања оптужнице у предмету "Добровољачка", покретање предмета ратних злочина над Србима у Коњицу, поновно покретање предмета "Тузланска колона" и уступање предмета "зграда Владе РС" Специјалном тужилаштву РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *