Усвојен Нацрт закона о ПИО

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се прописује да је услов за старосну пензију 65 година живота. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да је најнижа граница са којом се може ући у остваривање права на пензију, уз претходни услов, 15 година […]

среда, јул 20, 2011 / 15:39

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим се прописује да је услов за старосну пензију 65 година живота.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да је најнижа граница са којом се може ући у остваривање права на пензију, уз претходни услов, 15 година стажа осигурања.

На сједници су усвојене Измјене и допуне Закона о полицијским службеницима, којим се радна мјеста полицијских службеника прописују у складу са Законом о унутрашњим пословима и прописима донесеним на основу закона.

Посланици су усвојили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о апотекарској дјелатности, којим се уређује начин организовања и провођења апотекарске дјелатности у хуманој медицини.

У дану за гласање усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о мирном рјешавању радних спорова којим се приликом дефинисања појмова индивидуалног и колективног спора проширују и прецизирају питања која се сматрају радним споровима.

Народна скупштина РС усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о контроли предмета драгоцјених метала у РС којим ће се створити услови за улазак нових привредних субјеката на тржиште РС и извјештај Комисије за хартије од вриједности РС о раду и стању на тржишту хартија од вриједности за прошлу годину у којој се наводи да је у 2010. години благо стабилизовано тржиште капитала.

Усвојена је и Информација о провођењу члана 3 Закона о локалној самоуправи за прошлу годину у којој се наводи да се од укупно 1 319 пријављених кандидата на јавне конкурсе расписане у јединицама локалне самоуправе пријавило 657 кандидата српске националности, 68 бошњачке националности, 13 кандидата хрватске национланости и три из реда осталих.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у дану за гласање Закон о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву РС, којим се прописује да правобранилац и његови замјеници и помоћници имају службене легитимације, чије обрасце и изглед прописује министар правде.

Народна скупштина РС усвојила је Закон о измјенама и допунама закона о пољопривредним задругама, којим је прописан начин коришћења државне имовине давањем у закуп задругама које су биле ранији корисници, а у случају да их нема приоритет се даје осталим задругама у односу на друга правна лица регистрована за обављање пољопривредне дјелатности.

Народна скупштина РС усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама закона о државним службеницима којим се уређује радно-правни статус државних службеника, запошљавање, оцјењивање и напредовање, стручни испит, те дисциплинска и материјална одговорност.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о споменицима и спомен-обиљежјима ослободилачких ратова, којим се уређује систем њихове заштите, одржавања, изградње и војничких гробаља ослободилачких ратова на територији Српске.

Усвојен је и скупштински закључак, којим се овај нацрт закона упућују у јавну расправу у трајању од 60 дана , а за чије провођење се задужује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Народна скупштина РС усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама закона о метрологији у РС, ради потребе његовог усаглашавања са правним системом РС и праћења развоја ове области на међународном плану.

Народна скупштина Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља, којим се прецизније дефинишу одредбе које се односе на производњу, контролу, увоз и промет сјемена пољопривредног биља.

На приједлог скупштинског Одбора за уставна питања, Народна скупштина усвојила је Закључак за доношење Закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима РС.

Парламент Српске усвојио је предложене измјене Одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у РС .

Народна скупштина усвојила је Одлуку о прихватању задужења РС према Влади Аустрије путем "Ерсте банке" по пројекту опремања медицинском опремом Нове опште болнице у Невесињу у износу до 2.116. 373 евра.

На приједлог скупштинског Одбора за избор и именовања Народна скупштина РС иазбрала је Слободана Радуља за правобраниоца РС.

Деветом редовном сједницом окончано је прољетно засједање Народне скупштине РС.Оставите одговор

Усвојен Нацрт закона о ПИО

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о пензијско- инвалидском осигурању РС.

четвртак, јун 30, 2011 / 15:54

Влада Републике Српске усвојила је данас Нацрт закона о пензијско- инвалидском осигурању РС. Continue reading "Усвојен Нацрт закона о ПИО"0 КОМЕНТАРА

 1. „Нацртом овог закона нису предвиђене гаранције за учеснике НОР-а и борце одбрамбено-отаџбинског рата у смислу гарантовања пензијског основа који је сада на ниву 480 КМ. Он се сада не гарантује, него се израчун тих пензија врши на основу укупног броја година стажа, као што се то обрачунава и за све остале пензионере у РС“, додао је Ђокић.

  Пантелија, пиздо продана, читаш ли ти ово, зашто ћутите пи.ке продане?
  Ђе нам је сад синдикат, зашто нема реакције? и овце знајуда блеје, шта ти радиш нишићка? а ракуљ је тек прича из зоне гдје сунце не сја!

 2. zasto penzioneri ne skupe potpisa, a mogu i posalju u sud za ljudska prava tuzbu protiv vlade rs.
  to sto vlastrs radi prema stanovnistvu, a posebno prema starim ljudima je zlocin prema civilnom stanovnistvu koji ne smije ostati nekaznjen.
  od penzija za koju su radili 40 god ljudi mogu da zive dva dana poslije placenih rezija.
  molim sve svjetske organizacije koje se brinu o starim ljudima da zaustave ubijanje ove popul;acije u rs!!!!!!!

 3. prijedor, 01.07.2011. 18:38:40

  Ово је перфидно смишљен и прецртан план, који се тобоже нуди да би се избјего грчки сценарио.
  Ово је против готово цјелокупне популације у РС, јер тај паклени закон треба да ступи на снагу баш у преломном периоду кад је привреда у хаосу, тако да се више неће увезивати и докупљивати радни стаж, а нити учешће у рату бити валидно за покретање процеса пензионисања!
  Једноставно сви смо колеткивно оваквим законом кажњени, јер наше садашње уплате, неће стићи на наплату, а плус онај неопорезиви дио прихода се сад ставља под пореску обавезу, па и ако издвајаш за доприносе повећаваш себи порез, а све скупа за бадава или да би се крпиле рупе по буџетима!

  Што је најгоре послије овог приједлога закона, у скупштинску процедуру треба да уђе закон о борцима, ее ту смо га тек угасили, са оваквим властима чему нормалном се надати!x-(

Оставите одговор