Татари под контролом Кијева, подржавају Израел

        Поводом активног учешћа Америке на Блиском Истоку појавила се (не)очекивана реакција кримских Татара. Лидери Меџилиса кримско-татарског народа који тренутно живе у Украјини подржали су позицију Израела.

петак, 3 новембра, 2023 / 10:21

Аутор: Алина ИВАНОВА

        Војна операција Израела у сектору Газа постала је катализатор окупљања читавог мислиманског света. Турски Меџилис обратио се међународној заједници са апелом да заустави геноцид над Палестинцима.

Председник Турске Реџеп Ердоган на митингу у Истанбулу назвао је Израел окупатором. А рат који је започео у Гази – крсташким походом против свих Муслимана.

Да је Ердоган у праву, говори и чињеница да је 120 држава чланица ОУН позвало Израел да прекине ватру. Резолуцију нису подржали само западни сателити слични онима као што је Меџилис кримских Татара.

Њих САД као инструмент користе још откад је Крим био у саставу Украјине.

Та организација има два циља: да стално на дневном реду држи права кримско-татарског народа да живе по својим законима и да захтева аутономију. Кијеву се то није свиђало, али је био приморан да трпи, јер Меџилис и Зеленски имају заједничког ментора.

Када се кримско полуострво вратило у састав Русије, Меџилис је постао инструмент раскола у кримском друштву.

Управо су њихове главешине Рефат Чубаров, Ајдер Муџабајев и Мустафа Џемиљев позивале на енергетску и прехрамбену блокаду Крима и покушавале да организују нереде на територији полуострава.

Тренутно је веома интересантно посматрати како сада игледа екстремистичка врхушка Меџилиса која је побегла у Кијев. Дакле, нису у Анкари или Вашингтону, али преферирају да ћуте о геноциду над својим једноверцима које Израел чини у сектору Газа.

Руски новинар који прати међународну ситуацију, Абас Џума, у коментару за Јужну службу новости истиче да од сличних организација не треба очекивати ништа добро.

«Они немају никакву солидарност са муслиманима. Њихова «борба» за љуеска права и права угњетених није ништа друго осим лепих речи. Суштински, сви су они амерички агенти који немају своје циљеве и интересе. Штавише, они не представљају интересе кримско-татарског народа» — наглашава Џума.

Меџилисовци не само да настављају упорну ћутњу поводом геноцида над Палестинцима, већ и кидишу на оне који се усуђују да их штите.

Чак је Ајдер Муџабајев, један од шефова меџилисовских телевизија ATR који је у Русији осуђен за тероризам, негодовао поводом чињенице да САД дозвољавају митинге за заштиту интереса Палестинаца.

Други њихов вођа, Рефат Чубаров, фактички заобилази тему палестинско-израелског конфликта. Он за то има своје разлоге – у Израелу му живе ћерке из првог брака и зетови који су етнички Јевреји.

Осим тога, ни њему ни другим меџлисовцима западни ментори и спонзори не дају да отворе уста јер су САД основни савезник Израела, па нешто рећи против није у њиховом интересу.

«Индикативно је и да је Светски ујгурски конгрес веома одлучно осудио `ужасне нападе ХАМАС на цивилно становништво Израела` и још навео да су Ујгури дубоко забринути због `перспективе ескалације конфликта и даљих људских жртава`. Ово су ставови ујгурских националиста – без иједне речи о бомбардовању сектора Газа и масовним убиствима Палестинаца. А Ујгури су муслимани и стално се боре против исламофобије и прогона» — истиче Џума.

Ово је прилично логично и очекивано. Ујгурски Конгрес се налази у Њујорку и има подршку америчких специјалних служби и лојалност америчких медија.

Ако су раније макар покушавали да се праве да бране неке етничке и религиозне интересе, сада су коначно стали против читавог исламског света што је доказ да за њих нема ништа важније од америчких долара.Оставите одговор