Такозвана БХРТ (босанско-херцеговачка радио телевизија)

БХРТ је поново поприште институционалне антисрпске хистерије, предвођене директором ове куће, финансиране и из џепа грађана Српске. Кога кривити за србофобију у радио-телевизијској кући којој Србин никада није био директор? Искључиво Србе! Без ироније.

уторак, јун 15, 2021 / 12:43

Због покорничке пасивности српског кадра на БХРТ и другим "заједничким" институцијама, генерални директор Белмин Карамехмедовић је јуче, како се каже у вијестима ове РТВ-установе: "донио одлуку о покретању дисциплинског поступка и суспендирао уредницу у информативном програму БХТ1 Гордану Драгутиновић Мутић и водитељицу вијести Зорицу Јоргић до окончања истог.

Разлог покретања дисциплинског поступка и суспензије је пласирање непровјерених података у програмима које имају за посљедицу узнемиравање јавности и нарушавање угледа и наношења штете БХРТ-у. Објављивањем информације о пресуди Суда БиХ у предмету Сенад Џанановић и други, у информативним емисијама БХТ1 11. јуна дошло је до нетачног и недопустивог карактеризирања Армије Босне и Херцеговине "такозваном”.”, наводе они ријечи свог директора.

При том, Белмин и екипа која истински влада са БХРТ, нарушавање угледа и узнемиравање јавности виде само у случајевима када нешто увриједи муслимански плебс. Уз то, до мјере да се јасно ненамјерна омашка третира као разлог за суспензију, мисли да има право да карактерише формулацију "такозвана" у овом случају као "нетачну и недопустиву".

А да ли је баш тако?

Зашто је Армија Бих такозвана?

Да се разумијемо, Војска Републике Српске је била војска Срба. Хрватско Вијеће Обране била је неспорно војска Хрвата. Но, тзв. Армија БиХ је била дефинитивно такозвана.

Радило се о муслиманској војсци, која се није тако звала, али своје погинуле зове шехидима (свештеномученици) и јуришала је уз текбир, Аллах уегбер. То што је у њој било имена као Јован Дивјак, у процентима апсолутно не премашује број других нација у ВРС или ХВО, које опет нису толико медијски експлоатисане, нити се ико у њима представљао у име "цијеле БиХ", на исти начин као што се то ради и сад.

Хрватска радио-телевизија и данас у ТВ-календару емитује синтагме србо-комунистичка четничка армада, како је она називала Југословенску Народну Армију, након што су Хрватска и Словенија прогласиле независност, а народна војска постала "агресор" у сопственој земљи.

ХРТ то чини из истих разлога, из којих је Армија БиХ такозвана у српским медијима. До те мјере је такозвана, да се од НАТО исфорсирана и наметнута "заједничка војска" није назвала Армија, већ Оружане снаге БиХ. Наравно, ако већ имамо заједничку телевизију, није лијепо да једни друге на њој зовемо такозванима или уопште да се вријеђамо.

А да ли је баш тако?

Зашто је БХРТ такозвана?

Даље у цитираној вијести, наставља се правовјерним и проповједничко-инквизиторским тоном: "Овакав начин уређивања и реализирања вијести у ИП-у БХТ1 сматрамо тешким професионалним пропустом и озбиљним угрожавањем интереса БХРТ-а. БХРТ-а (грешка у падежу, прим Фронтал.РС) неће толерирати самовољу појединаца који крше уређивачке смјернице БХРТ-а”.

Шта су онда те уређивачке смјернице БХРТ, ако се у истој вијести још каже: "Генерални директор дао је налог да се испита и одговорност уреднице Информативног програма БХТ1 Јелене Радојевић Капор, те ће се о томе јавности очитовати наредних дана."?!

Дакле, на одговорност за непоштовање уређивачких смјерница се позива и сама уредница телевизије, што ће рећи да је ова институција у том смислу трула од главе или бар коријена. Даљом стручном анализом, за коју је потребна невјероватна домишљатост и предзнање, увиђа се да су сва три поменута имена женског рода и српског поријекла.

Њихова улога није била спорна, а посебно поменуте Јелене Радојевић Капор, 31.05.2021. године, када је БХРТ поново објавио чисту лаж о Дану бијелих трака у Приједору, јер су тада очигледно поштовале "уређивачке смијернице", те је лажно приказивање Срба као нациста који врше визуелну сегрегацију људи у јавном простору сасвим у складу онога за шта се залаже Белмин Карамехмедовић.

Лагати о Бијелим тракама је у складу са уређивачким смјерницама!?

При том емитовање више пута потврђених лажи није спорно, али је спорно када неко у брзини погријеши и пропусти да избаци "такозвана" испред званичног имена муслиманске ратне војске?

Дијана Врховац, дописница из Бање Луке, није била опоменута за једнострано извјештавање из Приједора, још мање суспендована она или неко од уредника због тога што није ни поменула да је Приједор био изљепљен плакатима СТОП ФАЛСИФИКАТИМА! на којима се детаљно разлаже да се никакво означавање "несрба" бијелим тракама никада није десило.

То је, у пракси, дакле слијеђење уређивачких смјерница Белмина Карамехмедовића које се награђује и због којег се једини информативно-технички центар у Републици Српској (од њих шест) није јутрос одцијепио од муслиманске медијске армије, која се представља као такозвани БХРТ.

Копи-пејст огрешење о муџахединство

Да све буде још србофобније и перфидније, то се све десило због рутинске омашке преписивања вијести (вјероватно са Срне) и читања истог уживо у програм. То се користи да се ишчисти и овако колаборационистички расположен кадар унутар БХРТ, а осталима запријети да се добро пазе ако се огријеше о муслиманске интересе.

Срна се држи традиције да војска под командом Алије Изетбеговића није никако била војска цијеле БиХ, па је назива такозваном Армијом БиХ, што је ето непажњом прошло бар два српска уредничко-новинарска филтера. И то је та недопустива катастрофа, у односу на свакодневне изливе србофобије и промуслиманску уређивачку политику БХРТ.

Безначајан и људски разумљив лапсус реда "тзв." је вриједан подизања тензије до нивоа атмосфере линча, те у вијести БХРТ из канцеларије генералног директора, врло свјесни шта су и зашто изазвали, на крају додају као да је у питању ТВ-реклама за медицински препарат у којој зе збрза за дејство и употребу лијека консултујте љекара или фармацеута:

"Још једном најоштрије осуђујемо пријетње новинарима БХРТ-а на друштвеним мрежама, с обзиром на то да је БХРТ-а већ подузео одговарајуће кораке за утврђивање одговорности и санкционирање кршења уређивачких начела”, стоји у саопштењу."

Дакле, да Белмин није већ посегао са укорима, биле би разумљиве пријетње силовањем, убиством, пребијањем, отпуштањем?

Недосјетљиви и некреативни Власи

Потпуно исти сценарио пријетњи новинарима, као и у претходним случајевима (нпр. хероја на боловању Марка Радоје), а да нападнути Срби исто тако апсолутно нису намјерно то урадили и још се на сва уста правдају. За разлику од, рецимо, Гвоздена Шарца, који због професионализма и вишка кичме није дуго издржао ни на мјесту уредника ИП РТРС.

При антисрпским огрешењима гдје недавношћу бриљира Дан бијелих трака, а у најави је србофобно оргијање у Поточарима, у којем директор меморијалног центра сахрањује оца погинулог 1992. у Братунцу, као жртву "геноцида" у Сребреници 1995. године. Наравно, нити један анал-лизатор плаћен страним новцем није се тим позабавио, нити је Белмин Карамехмедовић наложио да се та тема обради на БХРТ. Свако коме би то пало на памет, завршиће на суспензији са изгледом отпуштања.

Фронтал.РС смије рећи за "геноцид у Сребреници" да је не само такозвани, него да је лажљиви агитпроповски борбени поклич антисрпства, таман као и Дан бијелих трака због којих смо тужени од стране једне маргиналне невладинићке организације финансиране из иностранства.

На БХРТ ни та шака Срба и оних који се тако представљају, потпуно поштујући Карамехмедовићеве уређивачке смјернице, нису довољно послушни и требају бити још покорнији. Због тога што се не реагује на србофобне испаде, због тога је безобразлук њихових уређивачких смјерница све агресивнији.

Једини политички глас – Сњежана Новаковић Бурсаћ тврди да је национална хајка у питању

И ко је за то крив? Управо српски кадрови на БХРТ, бивши и садашњи, све до оних српских политичара који имају полуге моћи да контролишу ову "заједничку институцију". А која дјелује у складу са српским интересима таман колико и Национална и универзитетска библиотека БиХ, Земаљски музеј, Хисторијски музеј БиХ, ОС БиХ, СИПА, Суд и тужилаштво БиХ, а посебно тзв. Уставни суд БиХ.

Једина се јавно огласила, да све код Срба на тему БХРТ остане на женским леђима, била је предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ, која је на ову исту вијест на Твитеру написала:

Одлуком о суспензији новинарке и водитељке ген. директор БХРТ је направио преседан и примјенио двоструке аршине. Због масе горих примјера кршења новинарске етике и правила јавног сервиса, када су починиоци били других нација, није било реакције.

За Фронтал.РС она допуњава свој став:

Суспензија новинарке и водитељке српске националности од стране директора БХРТ-а, која се десила након низа скандалозних новинарских пропуста у истој кући као што су: пласман у радијски програм контроверзног и извјештаја МЦ Поточаари, који није одобрен на предвиђен начин од стране Колегијума, креирање лажне вијести о нападу на бошњачку имовину у Доњем Вакуфу, опетованог именовања Репблике Срспке "мањим ентитететом", фризирања вијести о посјети Милорада Додика Москви са покушајем да се прикаже као приватна…

Све то преочито указује да се ради о "хајци" са елементима националне пристрасности, јер су сви наведени случајеви апсолутно остали без икакве реакције дикректора.

У најблажем случају се ради о примјени двоструких стандарда којима се напокон мора стати у крај. Ако ће се директор БХРТ (ма ко он био) и убудуће понашати на исти начин, мислим да ће се доста новинара и водитеља тог медија наћи под суспензијом, каже у изјави за наш портал Новаковић Бурсаћ.

Чека се нови управни одбор или независност Српске?

Управни одбор БХРТ у којем је сједила и представница Срба, Дејана Радовановић-Шаренац, након што смо их назвали величанственим за покушај отпора, изабрали су Белмина Карамехмедовића на узастопни други мандат, без обзира што је по свим могућим правилима још из доба Јосипа Броза Тита чувеног "националног кључа" ту требао сјести Србин. Или бар "остали".

Прошли УО БХРТ је формиран када је СДС са партнерима био у власти на нивоу државне заједнице. Српска политика, а посебно она СНСД до сада је била незаинтересована за БХРТ, без обзира што се издваја новац пореских обвезника Српске за ову установу и агресивне национално обојене реторике.

Недавно је изабран нови Управни одбор БХРТ, гдје је српски представник бивши директор РТРС Рајко Радовановић, а у први сљедећи понедељак имају конститутивну сједницу. Интереси Срба су потпуно незаступљени у свим годинама досадашњег постојања БХРТ, па још једино подсјећање на потпуно претумбавање унутар РТРС, у вријеме доласка Радовановића на чело, те његова обзнана црних листа ове куће прављене од стране ранијег директора, може можда остављати наду да ће доћи до неке озбиљније промјене.

У сваком случају, БХРТ остаје један од главних модела како би изгледала тзв. "унитарна БиХ" и како би били поштовани Срби и њихова индивидуална и колективна права у њој, да се неким случајем Ратко Младић понашао као досадашњи запосленици унутар "заједничке" РТВ-куће.Оставите одговор