Тадић и Вујановић: Конзулат за бољу сарадњу

Предсједници Црне Горе и Србије, Филип Вујановић и Борис Тадић, отворили су конзулат Србије у Херцег Новом који ће, према Тадићевим ријечима, обезбиједити виши ниво повезивања двије државе – чија је заједничка будућност у Европској унији.  Тадић је истакао да дубоко вјерује да је заједничка будућност Србије и Црне Горе у ЕУ, али и да […]

среда, март 16, 2011 / 19:18

Предсједници Црне Горе и Србије, Филип Вујановић и Борис Тадић, отворили су конзулат Србије у Херцег Новом који ће, према Тадићевим ријечима, обезбиједити виши ниво повезивања двије државе – чија је заједничка будућност у Европској унији.

 Тадић је истакао да дубоко вјерује да је заједничка будућност Србије и Црне Горе у ЕУ, али и да би двије земље – прије него што постану чланице Уније – требало да искористе све потенцијале међусобне сарадње на простору западног Балкана.

„У том послу заједнички учествујемо, подстичемо сарадњу успостављањем бољих односа, истовремено поштујући једни друге, поштујући дигнитет и једне и друге земље, поштујући све идентитете који постоје на овом нашем заједничком простору, под овим небом, истовремено верујући да нам је место у ЕУ, у заједници са свим европским народима”, рекао је Тадић.

Вујановић је истакао да га радује начин на који „подстичемо развој и сарадњу, како економску тако и кроз комуникацију грађана”.

„Весели ме да ће наши пријатељи, држављани Србије, када буду у Котору, Тивту, Будви и Херцег Новом овде у конзулату обављати своје дипломатско конзуларне послове”, рекао је Вујановић, увјерен да је то још један „добар мост са Србијом”.

Црногорски предсједник је нагласио да је економска сарадња двије земље сваким даном све боља, а комуникација грађана потпуно отворена, са заједничком жељом да се једни и други међусобно посјећују и сарађују и да „будемо заједно на путу који је европски и којим иду Србија и Црна Гора”.

Отварању конзулата присуствовали су амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, предсједници општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва, као и велики број високих званичника и гостију.

Поводом свечаног отварања, у Галерији Јосип Бепо Бенковић је у сарадњи са Музејом града Београда отворена изложба фотографија „Иво Андрић – писац и/или дипломата” – у знак сјећања на 50 година од додјеле Нобелове награде том писцу.

Изложбу су посјетили Тадић и Вујановић, а потом су се са сарадницима придужили коктелу који је у градској кафани приредио град Херцег Нови.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *