Дани(ј)ел Симић: Стефан Немања на Венеција мосту

Недавно сам на АТВ у 1:1 рекао да Улицу олимпијских побједника под хитно преименујемо у Војске Републике Српске. Звали су ме потом одборници Града БЛ, посланици у НСРС, представници разних удружења, страначко особље, умјетници, привредници… пресрећу ме непознати људи на улици.


Миодраг Зарковић: Али Стефан Немања није био Београџанин, јеботе!

Стефан Немања никада није живео у Београду, који није ни био у саставу Немањине државе – тако гласи један од чешћих ”аргумената” против споменика; може се видети по многим ћошковима друштвених мрежа, а уз непревазиђеног Марка Видојковића, у своју колумну на Ал Џазири уврстио га је и извесни Горан Мишић.


Избор(и) споменика

Деветстогодишњица рођења Стефана Немање, ове године се баш некако потрефила у вријеме избора…


Сјећање на првог Немањића

На данашњи дан 1199. у Хиландару је умро Стефан Немања (као монах Симеон), родоначелник династије Немањића, најзначајније српске средњовјековне династије, која је владала Србијом 200 година.Стефан Немања – оснивач и ујединитељ српске државе

Стефан Немања прије него што се замонашио био је оснивач и ујединитељ српске државе, родоначелник светородне лозе Немањића, борац за чистоту православља и велики задужбинар, рекао је вечерас у Зворнику протојереј-ставрофор Видоје Лукић.


Језик као жива супстанца

Не бисмо ни ми данас попут Вука рекли да "колаче градимо од брашна и воде” или да "пишемо књигу” мислећи на писмо. Не бисмо разумјели ни реченицу из Пословника Српске краљевске академије с краја претпрошлог вијека у којој се каже да Академија "даје помоћ српским вјештацима који то заслужују, ради усавршавања у својим вјештинама, или […]