Дани(ј)ел Симић: Од Кулина бана до Тврткових дана

Твртко јесте српски краљ. Лазар Хребељановић, из епских пјесама познат као цар, био је кнез. Српски кнез, титуларно подређен српском краљу. Твртку. Оправдана је, отуд, љутња Србаља што га својатају исламизирана браћа у Сарајстану. Осим кад дођемо до питања: Гдје је споменик у Бањој Луци?


Дани(ј)ел Симић: Стефан Немања на Венеција мосту

Недавно сам на АТВ у 1:1 рекао да Улицу олимпијских побједника под хитно преименујемо у Војске Републике Српске. Звали су ме потом одборници Града БЛ, посланици у НСРС, представници разних удружења, страначко особље, умјетници, привредници… пресрећу ме непознати људи на улици.

Миодраг Зарковић: Али Стефан Немања није био Београџанин, јеботе!

Стефан Немања никада није живео у Београду, који није ни био у саставу Немањине државе – тако гласи један од чешћих ”аргумената” против споменика; може се видети по многим ћошковима друштвених мрежа, а уз непревазиђеног Марка Видојковића, у своју колумну на Ал Џазири уврстио га је и извесни Горан Мишић.


Избор(и) споменика

Деветстогодишњица рођења Стефана Немање, ове године се баш некако потрефила у вријеме избора…Сјећање на првог Немањића

На данашњи дан 1199. у Хиландару је умро Стефан Немања (као монах Симеон), родоначелник династије Немањића, најзначајније српске средњовјековне династије, која је владала Србијом 200 година.


Стефан Немања – оснивач и ујединитељ српске државе

Стефан Немања прије него што се замонашио био је оснивач и ујединитељ српске државе, родоначелник светородне лозе Немањића, борац за чистоту православља и велики задужбинар, рекао је вечерас у Зворнику протојереј-ставрофор Видоје Лукић.Језик као жива супстанца

Не бисмо ни ми данас попут Вука рекли да "колаче градимо од брашна и воде” или да "пишемо књигу” мислећи на писмо. Не бисмо разумјели ни реченицу из Пословника Српске краљевске академије с краја претпрошлог вијека у којој се каже да Академија "даје помоћ српским вјештацима који то заслужују, ради усавршавања у својим вјештинама, или […]