20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Стефан Немања – оснивач и ујединитељ српске државе

Стефан Немања прије него што се замонашио био је оснивач и ујединитељ српске државе, родоначелник светородне лозе Немањића, борац за чистоту православља и велики задужбинар, рекао је вечерас у Зворнику протојереј-ставрофор Видоје Лукић. Лукић је бесједећи на Светосимеонској академији, која је одржана у част жупана Стефана Немање или Светог Симеона Мироточивог, подсјетио да је Стефан […]

понедељак, 27 фебруара, 2012 / 20:09

Стефан Немања прије него што се замонашио био је оснивач и ујединитељ српске државе, родоначелник светородне лозе Немањића, борац за чистоту православља и велики задужбинар, рекао је вечерас у Зворнику протојереј-ставрофор Видоје Лукић.

Лукић је бесједећи на Светосимеонској академији, која је одржана у част жупана Стефана Немање или Светог Симеона Мироточивог, подсјетио да је Стефан Немања подигао манастир Студеницу у Србији, а са најмлађим сином Растком, односно Светим Савом, манастир Хиландар на Светој Гори.

"Кад год размишљамо о нашим светитељима, о људима који су живјели као и ми у овом грешном и прељуботворном свијету, дођем до спознаје да су најбоље знали за шта се ваља борити и залагати", рекао је Лукић, додајући да је Свети Симеон живио по Христу, по Јеванђељу и у духу Христових заповијести, чиме је овјенчан вијенцима неувеле славе остао да вјечно живи у срцима.

Истичући да се Свети Симеон борио за чистоту православне вјере, за сагласје цркве и државе, Лукић је рекао да је Свети Симеон, након крштења по православном обреду у цркви Светих апостола Петра и Павла у Зети, у близини данашњег Новог Пазара, остао да свједочи о Јеванђељу и Христу, по источном православном исповиједању вјере онако како се то данас чини.

Стефан Немања одлучио је 25. марта 1196. године да напусти пријесто и да се повуче са владарског трона, па је сутрадан у манастиру Студеница примио монашки чин и кренуо путем свог најмлађег сина Светог Саве.

"Одлучио је да пређе у Свету Гору, и по наговору Светог Саве ту саграде манастир Хиландар", рекао је Лукић.

Подсјећајући да је Свети Симеон сахрањен у манастиру Хиландар 1200. године, Лукић је истакао да је његово тијело Свети Сава вратио у манастир Студеницу, гдје се и данас чува.

Предсједник општинског Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Раде Перић рекао је да је већ постала традиција да се у Зворнику сваке године одржава Светосимеонска академија посвећена Стефану Немањи.

"Можемо да се поносимо Стефаном Немањом и његовом династијом која је оставила трага у српској историји и култури, и показала нама како се гради брани и чува држава", навео је Перић.

У култрурном дијелу програма наступиле су рецитаторска и драмска секција Средњошколског центра, фолклорни ансамбл, трубачки оркестар и пјевачка група "Просвјете", као и народни гуслар Петар Остојић.

Организатори академије су црквена општина Зворник, "Просвјета" и Дом омладине. Коментариши