20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Нови Пазар добија споменик Стефана Немање?

Удружење грађана „Рас“ затражило је од Министарства кулутре Србије да реализује њихов захјев да у центру Новог Пазара буде постављена биста Стефана Немање. Предсједник новопазарског удружења Добросав Никодиновић напомиње да се на постављање бисте Стефана Немање у улици која носи његово име чека већ осму годину и истиче како је ријеч о природном, легитимном и […]

уторак, 10 маја, 2011 / 13:26

Удружење грађана „Рас“ затражило је од Министарства кулутре Србије да реализује њихов захјев да у центру Новог Пазара буде постављена биста Стефана Немање.

Предсједник новопазарског удружења Добросав Никодиновић напомиње да се на постављање бисте Стефана Немање у улици која носи његово име чека већ осму годину и истиче како је ријеч о природном, легитимном и легалном захтјеву.

"Ово је први споменик који, после 811 година, српски народ подиже оснивачу српске државе, Српске православне цркве, оцу српске нације, културе и зачетнику рашанске цивилизације… Ми желимо да овим скромним спомеником оцу српске нације вратимо бар делић достојанства", наводи се, између осталом, у захјетву упућеном министру културе Предрагу Марковићу.

Никодиновић истиче да Министарство није одговорило на захтјев од 10. марта у којем Удружење тражи да Министарство учини све што је његовој надлежности да у Новом Пазару буде постављена биста великог српског жупана.

"Стефан Немања припада свим Србима и свим грађанима државе Србије и сасвим је природо да његов споменик буде тамо где је седиште власти државе Србије, где је остварио све своје државничке циљеве и живео до пред крај смрти. А то је Рашка област, Рас, Ново Трговиште, Нови Пазар", истиче Никодиновић.

Никодиновић је раније појаснио да је Удружење "Рас" иницирало постављање бисте и да се обраћао свим челним људима у Влади Србије, предсједнику Борису Тадићу и Српској академији наука и умјетности, али је нагласио да се политичари углавном нису оглашавали. Подршку су пружили САНУ, Удружење књижевнике и многе јавне личности.

Тражећи помоћ, Никодиновић се обратио и заштитнику грађана Саши Јанковићу, јер су захтјеве Удружења одбијали сви досадашњи градоначелници, док садашњи Мехо Махмутовић неће ни да се јавити и било шта одговори.

Бисту Стефана Немање начинио је вајар Коља Милуновић и она се чува у трезору Комерцијалне банке у Београду.

Стефан Немања био је родоначелник лозе Немањића. Сједиште његове државе било је управо на мјесту гдје је данас Нови Пазар. Коментариши