Удримо по српству!

Овај позив није упућен вама који ударате по српству за новац сав вам вијек, већ нама који смо га сво то вријеме бесплатно бранили. Барем од оптужби за оно за шта није криво – за то што уопште постоји.


Кад је Његош срео папу

15. oктобра 1851. године на Цетињу умро је Петар II Петровић Његош. Није било много прошло од његовог повратака са путовања по Италији.


Његош нам данас није по вољи

Прије тачно два вијека, 13. новембра 1813. године, рођен је Петар II Петровић Његош, једна од најзнаменитијих фигура српске културне, умјетничке и политичке историје, као и филозофске мисли.САНУ: Обиљежено 200 година од Његошевог рођења

Српској академији наука и уметности /САНУ/ свечаном академијом обиљежено је 200 година од рођења Петра Петровића Његоша, за кога су српски академици рекли да је „небоземни стуб српске словесности“, свијести и савјести и највећи српски пјесник и мислилац.


Бећковић: Пошто га тјерају са Цетиња, о Његошу је најбоље говорити у Требињу

Српски пјесник Матија Бећковић рекао је синоћ на Тргу слободе у Требињу да је много мјеста на којима се може мислити и говорити о Његошу, али када нема Цетиња нити Његоша на Цетињу, ниједно мјесто није прикладније од Требиња.Љуби ли Мило Ђукановић Часне вериге?

Данас су Часне вериге, празник који неке породице славе као своју крсну славу; окови којима је по наређењу Ирода Агрипе, јудејског цара из 42. године послије Христа, у тамници био везан Свети Апостол Петар.


Његош код Ротшилда

Средином XIX вијека писац и дипломата Љубомир Ненадовић путује Италијом због посла и разоноде. У Напуљу наилази на Владику црногорског Петра Петровића Његоша који се склонио на југ тражећи лијека болести.