Дани(ј)ел Симић: Зашто промовишете Невладиниће?

Сви од мене траже и очекују колумну о изборима у Црној Гори (или Бјелорусији). Баш због тога сам обавезан да подсјетим на лајтмотив Горског вијенца: Не бојим се од вражјега кота, нека га је ка на гори листа, но се бојим од зла домаћега.


Удримо по српству!

Овај позив није упућен вама који ударате по српству за новац сав вам вијек, већ нама који смо га сво то вријеме бесплатно бранили. Барем од оптужби за оно за шта није криво – за то што уопште постоји.


Кад је Његош срео папу

15. oктобра 1851. године на Цетињу умро је Петар II Петровић Његош. Није било много прошло од његовог повратака са путовања по Италији.Његош нам данас није по вољи

Прије тачно два вијека, 13. новембра 1813. године, рођен је Петар II Петровић Његош, једна од најзнаменитијих фигура српске културне, умјетничке и политичке историје, као и филозофске мисли.САНУ: Обиљежено 200 година од Његошевог рођења

Српској академији наука и уметности /САНУ/ свечаном академијом обиљежено је 200 година од рођења Петра Петровића Његоша, за кога су српски академици рекли да је „небоземни стуб српске словесности“, свијести и савјести и највећи српски пјесник и мислилац.


Бећковић: Пошто га тјерају са Цетиња, о Његошу је најбоље говорити у Требињу

Српски пјесник Матија Бећковић рекао је синоћ на Тргу слободе у Требињу да је много мјеста на којима се може мислити и говорити о Његошу, али када нема Цетиња нити Његоша на Цетињу, ниједно мјесто није прикладније од Требиња.