Швеђани уцјењују Илона Маска штрајком, да би потписао колективни уговор о платама

Радници поште у Шведској обуставили су доставу радионицама америчке компаније "Тесла", чиме су се у штрајку придружили механичарима и радницима на пристаништима због одбијања ове фирме да потшише Колективни уговор о платама.

понедељак, 20 новембра, 2023 / 13:58

Шведска Унија за услуге и комуникације запослених /Секо/ саопштила је да су почели са блокадама испорука и преузимања поште и пакета преко компанија "Постнорд" и "Ситимејл" у свим радионицама "Тесле" у Шведској.

Према наводима Сека, то значи да резервни дијелови и компоненте неће стизати на локације на којима је "Тесла".

"Одбијањем поштовања правила у Шведској, Тесла покушава да стекне конкурентну предност дајући радницима лошије плате и услове које би добили колективнирм уговором", рекла је предсједник Секоа Габријела Лавекија.

Према наводима синдиката "ИФ метал" око 130 механичара из десет радионица "Тесле" у седам градова Шведске обуставило је рад 27. октобра.

Штрајк је проширен како би обухватио и друге радионице које, између осталих произвођача, услужују "Теслу" и радници на пристаништима одбијају да истоваре аутомобиле америчке компаније у свим шведским лукама.Оставите одговор