Симултанка: Без срца, без мозга

Без срца, без срца, то је оно што куца и што црта се.. стихови су шлагера Беби Дол, који ни близу не могу да достигну медијску патетику и логичку глупост која влада у главном граду Српске.

понедељак, децембар 31, 2018 / 00:29

Обзиром на шта личи девастирани споменик страдалима у земљотресу 1969. године, пет дана након присилног уклањања натписа са њега и "Давидовог срца" са плочника Трга Крајине, уз ситно нагуравање и стидљиво пендречење шаке преосталих демонстраната, који су посједали око њега у нади да ће их неко усликати у грађанској непослушности, те кривичних дјела обарања и шутирања униформисаног полицајца који остаје без шапке, показује да је неко у држави без мозга.

Много више него без срца.

И то којим разлогом? Ово што се дешава у Српској, не би се могло десити у било којој држави у којој установе раде свој посао. У Бањој Луци нити га раде, нити знају да га раде. Што се посебно види ако пробају.

Додик пробио рок за 79 дана

Можемо све посматрати и као закашњело обећање новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ, онима који су му са Трга Крајине митингујући за опозицију поручили да је "попушио".

Када побиједи на изборима, узвраћао им је он, већ 08.10.2018. они ће "бити почишћени" одатле.

Бирачима ће можда бити битно да је Додиково постизборно обећање слагало 79 дана, јер је обављено на Божић по грегоријанском календару и без икаквог јасног образложења зашто се то ради баш тад и због чега на такав начин?

Чињеница је да се протест који формално тражи да се расвјетли смрт Давида Драгичевића, претворио прво у неуспјешни продужени предизборни митинг опозиције, а затим и у отворени протест против МУП РС и заклињање о рушењу државе на прољеће.

Јасно је и да је медијски експонент покушаја враћања окупаторске институције ОХР у божанска, односно Бонска овлаштења, како би се поново пробао отворити процес потчињавања Полиције РС Сарајеву, под изликом наводних реформи.

Но, чињеница је и да Фронтал.СРБ, као освједочени заштитник људских права и слобода гарантованих уставом наше државе Републике Српске, мора рећи да нико нема право грађанима забрањивати мирна окупљања, док год њихово право да тако чине, не угрожава права других грађана.

Да ли је на католички Божић то био случај?

Људи који се окупљају да слушају верзије стварности Давора Драгичевића већ одавно су нарушили комуналне прописе Града Бања Лука. Још одавно је њихово понашање прерасло у терор мањине над већином. У одређеним случајевима долазило је до насиља, произвођења саобраћајног хаоса, али никада није пређена граница нечега што би назвали "туча са полицијом". Углавном због полиције и њене уздржаности.

Све се то до 25.12.2018. године толерисало до непријатности за посматраче који су људи од образа. Власт се бавила предизборном естрадом на уштрб поштовања закона.

Од тога да је Давор Драгичевић мимо законских прописа укључиван у истражне тимове (!?), до тога да се због повлачења за руку од стране једне особе толеришу ненајављени протести испред полицијске станице. О паркирању аутомобила и постављању привремених објеката и инсталација на Тргу Крајине, до спречавања одржавања неких других (пријављених) дешавања, да се не говори.

Свака правна држава би након што је неки појединац, а поготово онај чији је протест прерастао у перформанс који привлачи пажњу јавности, давао изјаве о томе како ће починити самоубиство, о трошку пореских обвезника послала мобилни тим Центра за ментално здравље да обаве разговор са њим о превенцији суицида и доставе надлежнима записник о томе.

Захваљујући томе што нису, Давор данас пријети насиљем и над другима, њиховом дјецом, убијеђен је да га је полиција приликом хапшења планирала убити, шаље им пољупце, те говори о "рушењу државе".

Власт сама признаје да је и у постизборном периоду помјерила мјесто Зимзограда, те одржавања концерата, како не би склањали светилиште Давиду за којег његов отац тврди да га је из непознатих разлога убила држава.

Дакле, породици Драгичевић је од стране власти дат напосебнији могући третман који се могао добити, али одједном сада није дозвољено више ни стајати на плочнику Трга Крајине у већем броју, уколико организовани дочек Нове 2019. године није најављено окупљање?

Због чега сад и што на такав начин?

Да ли је могуће да Полиција РС не ради у 3:00 – 4:00 часова, или то комунална служба није могла доћи док поштен народ не гледа телевизију и уклонити неодобрени садржај са јавне површине, те довести јавни споменик погинулима у земљотресу у пристојно стање? Тако се то ради свугдје у свијету.

Тада не би било никаквог отпора и ујутру би евентуално требало осигурати трг приликом пренамјене јавне површине, те спремити саопштење за штампу и подијелити летке члановима групе који би жељели поново да се ту окупе.

Наравно, све то уз јасно назначавање гдје другдје у ужем центру града протестанти могу да се окупљају, како не би сметали ни себи ни другима, те им осигурати чак и да тамо преселе своје светилиште, уколико буде могуће.

Умјесто тога, читавих пет дана не само да ништа није уклоњено са поменутог споменика, већ ни мјесто гдје је стајало имровизовано светилиште, није било потребно за било коју другу функцију. Због чега је онда то све чињено? Коме су људи који су се ту окупљали сметали? Навикли су нас на кршење закона.

Након толиких дана, одједном је довољно само то што "скуп није пријављен"? Ма, није него?

Са споменика су склоњени свега натписи од стиропора. Наљепнице, чак и папири са натписима против правосуђа и даље стоје улијепљени селотепом. Једино што смо озбиљно могли дознати овом акцијом, јесте у домену археологије.

Испод натписа Ко је убио Давида (латиницом) који гледа према Улици Краља Петра Првог Ујединитеља, што се и сад да прочитати траговима лијепка, раније у предисторији овог покрета стајало ћирилицом исписано: Правда за Давида. Па је неко промијенио одлуку о писму и слогану.

Рат углом објектива камере

Ово су сви медији који то прате чекали. Од двоминутне сцене, сад су извукли драматичне најаве, као да је у Бањој Луци дошло до неке истинске битке са полицијом. Битка за Сијетл у најмању руку. Послали су своје екипе аутоматски, преносиле скупове подршке у Загребу и Сарајеву, заразиле наш млађи нараштај да је сад тренутак да их камера сними у мијењању свијета. А оно једно велико ништа.

Полиција Српске се обрукала у рјешавању овог проблема, таман колико је јасно наглашено да нема комуникације на линији републичка – градска власт у Бањој Луци. Да је ујутру осванула макар окићена јелка на мјесту "Давидовог срца", умјесто на ћошку код градске управе, онда би и припадници покрета морали прихватити да религијско-календарски и они грађани који се са њима не слажу, такође желе дочекати Нову годину. И да је трг и њихов. И неких других који би да демонстрирају против или за нешто.

Овако је ово само освједочило нестваралачку ступидност и још више оголило демонстрацију силе, тамо гдје уопште, барем бирањем доба дана за уклањање светилишта, није било потребе. Људима који се због нечег мирно окупљају треба дати могућност да то учине негдје друго.

Политичка позадина из иностранства је све вријеме чекала да "у свијет" пошаље фотографије сукоба са полицијом, а полиција им се жутом траком у по бијела дана најавила, намјестила на шаку, па им је онда показала да је јача.

Али баш.

Сад је и онима којима је додијало стајати са бабама које плачу и репују, поново занимљиво да дођу и да на друштвене мреже постављају фотографије како баш они дају руже мрком милицајцу из кордона. Ово је Вудсток њихове младости.

Полиција је дала бројчани фејслифтинг окупљању, са тридесетак људи, на стопедесет за папин Божић, који је прије поноћи нарастао бар на петсто, да би 30.12.2018. било око 4.000 људи. Барем дупло мање од посљедњег великог скупа. Што је изванредан број, обзиром на временске услове, али и очекиван обзиром на нерадни дан пред новогодишњу ноћ.

Од једног већ угашеног покрета којег су прегазиле сопствене изјаве и неостварена обећања, те је потрошен на изборима у октобру, направљен је сада много јаснији фронт у којем се полицајцима рођене државе скандира: Убице, убице!

Нико неће да се туче са полицијом због тога

То стварно треба што прије престати, јер је дјетињасто. Уопште није добро нити је наивно слати такве поруке, без обзира што је приликом покушаја дислоцирања окупљања код споменика Петру Кочићу преко пута улице, па касније и код храма када је због блокирања саобраћаја полиција имала стваран разлог да интервенише, како не постоји нико ко има жељу да се због овог мотива туче са полицијом.

Полиција је разбијала демонстрације у Парку Петар Кочић, од сто педесет видно мирних људи, тешко се обрукавши промуклим и тихим мегафоном, са којег се са муком могло разазнати да захтијевају од окупљених да се разиђу.

Послије пет шест ратоборних псовача и ширача руку, сви су се шетњом удаљили пред полицијом, а онда су два комунална радника у бојама наранџасте револуције постарала да се уклоне свијеће, које су остављене испод ћириличних ријечи српског писца са уздигнутом руком. Нико није ни камен бацио.

Једина је кроз кордон прошла нека заплакана дјевојка, која је говорила "Не могу, не могу, то је моје дијете", те је клекла на плочник и полицајци су били толико груби да су је заобишли и отишли даље. То ће рећи да би један озбиљнији приступ ненасилном отпору, нанио више проблема полицији од било чега другог. Но, на то по минусу, нико није био очигледно спреман.

Идите на Косово!

Невјероватно, али у кадровима овог покрета појавила се и српска застава у сукобу са полицијом, и окупљени, поготово када је тај број нарастао код Храма Христа Спаситеља до неких сигурно пет стотина сталних посматрача, било је заиста весело чути како скандирају полицији: Идите на Косово! Једнако као гледати лица објективних новинара како скандирају заједно са демонстрантима.

У оба случаја је то добро.

У првом случају припадници покрета ПзД из Сарајева, сматрају Косово и Метохију саставним дијелом Србије и сматрају да српска полиција треба да иде и истјера окупаторе, у поређењу са којима су они само дјеца цвијећа. У другом случају, невјероватнијем, да су ти специјалци били из Србије, то би значило да смо у одличним специјалним и паралелним везама, те да НАТО окупатори не могу спријечити пребацивање људства.

На првом мјесту је ово добро, јер се у радару високе политике ово све и ради само да не причамо о Косову (и Метохији још мање). Умјесто да Српска преко својих представника активно улаже међународне приговоре на Харадинајеву најаву Велике Албаније, Цвијановићева договара са Брнабићком уклањање граничних прелаза на Дрини, они позивају грађане на избацивање представника судске власти из Тужилаштва у Бањој Луци, јер се због свог дјеловања слона у стакларској радњи сада суочавају са повећаним бројем демонстраната и наставком окупљања против сопствене државе, за коју оправдано тврде да је приватизована и корумпирана.

Тако се умјесто демонстрација против оснивања "Војске Косова" и "Велике Албаније", наша омладина буни против система, заборављајући да је он дио страног протектората којим влада Вијеће за проведбу мира, које је одредило да се у држави џабе демонстрира након избора, јер не постоје ванредни избори ако не умре предсједник Српске.

Подсјећања ради, када је бомбардована Србија, демонстранти у Бањој Луци су опљачкали и демолирали амерички конзулат. Исто тада био Милорад Додик на власти.

Маторо недоношче

Српска је недорасла држава, коју не подржавају окупационе трупе ЕУФОР, односно НАТО на терену. Власт је неспособна да се избори са најбаналнијим случајевима политичке манипулације кривичном истрагом. То је посебно опасно и указује на штетније и дугорочније посљедице од медијске халабуке коју у регионалним оквирима покушавају подићи противници власти и(ли) Српске.

Тренутно је на снази обрачун између увозне патетике религиозног типа и домаће силовне институционалне глупости, начињене по окупаторском предлошку. Наша полиција је већ сада реформисана до мјере да дуге цијеви које ћемо гледати на паради 9. јануара, нису из породице Калашњиков, још мање Застава Крагујевац, већ су по НАТО-стандардима пазарене.

Жељка да реагује: Додик се залаже за пренос надлежности о нашем трошку

При свему овоме, усљед потпуно баналних тема долази до активирања приче о држави Српској као таквој. Не само од стране удружења грађана Покрет "Правда за Давида" из Сарајева. Мада је забрињавајуће да и послије избора настављају га подржавати бар двије јаке опозиционе партије, али без ограђивања од њихових про-ОХР ставова. У јалијашком односу према Републици Српској у смислу ње као државе за коју су изгинуле хиљаде људи, придружује се и Милорад Додик. Ни мање ни више.

Члан тзв. Предсједништва тзв. БиХ, у тренуцима када сви нормални говоре како случај истраге убиства ПС Лауш, ЦЈБ Бања Лука, Окружно тужилаштво Бања Лука, не може нипошто ићи на било какав тзв. Суд БиХ, те смо спремни ратовати због тога, предсједник СНСД изјављује како поздравља да се доведу страни тужиоци о нашем буџетском трошку!?

То није довољно, па чувар српске заставе у Сарајеву каже да ће се придружити маси ако протести буду испред тужилаштва, те да их треба избацити из канцеларија јер не раде свој посао!?!

Овдје је јасно да нема никаквог говора о почетку стратешког напада на концепт страних судија у тзв. Уставном суду БиХ, већ да је у питању просто и невјешто пребацивање лоптице. Додик, тренутно и формално, заиста ту нема никаква овлаштења, али изговара неопростива огрешења за Српску као државу, а поготово као правну државу, те овај иступ свакако нити је паметан, нити је одговоран.

Очекује се реакција предсједнице Српске, на овако задирање у надлежности и подјелу власти. Или барем појашњење да није баш тако мислио?

Забрањени Харис и жалосни Игор

Није ово ништа што прије нисмо видјели на Тргу Крајине, прије или послије избора. И раније је било оклопњака по граду. И раније се демонстрирало. Највећи проблем представља што до сада то није имало ниво неразумске нетолеранције религиозног покрета. Неког стварног осјећаја да ће доћи до смјене неких власти мимо воље скупштинске већине.

Но, након дјеловања полиције и комуналних служби, у иконографији почело је доминирати срце над песницом, па се надамо да ће тако и остати.

Ником није у циљу да се било ко у граду туче са полицијом. Поготово полицији која тек мора да обезбјеђује пијане ноћи Светог Јануара и прослава силних слава и Нових година. Највише се томе не веселе хотели, кафане, ћевабџинице; собарице, конобари и роштиљџије, те сви они угоститељи и трговци, који су се надали пазару и туристима за ову годину. Има пуно њих који не сматрају да све треба да стане "јер је народ на нашој страни", мада то изборни резултат демантује.

На крају су они својим понашањем утицали на отказивање концерта бркатог кантаутора од којег је градска администрација много очекивала, на шта је Игор Радојичић, у својству градоначелника на Твитеру, окарактерисао као: жалосно.


Међутим, полиција је толико беспотребно упала у новогодишњу пијану хистерију, те су опет покушали да шачицу чувара срца Давидовог удаље одатле, на начин као да комбајном покушавате да растјерати рој муха. Брука и срамота је гледати опет крајње мали број људи који су сматрали да имају право да стоје на јавној површини мимо наредбе, те изврше рестаурацију своје инсталације у простору, стотине полицајаца растјерује уз мантричку команду Одбиј! и лупањем у штитове. Затим и хапсе за снимке страних телевизијских станица, као да се у Бањој Луци дешава нешто заиста опасно.

МУП РС својим дјеловањем према окупљању људи у организацији ПзД изгледа истински смијешно, јер уз толике полицајце, немамо никаквих извјештаја о повредама, ишчашењима, напукнућима, нагњечењима.Ништа се опасно по сигурност грађана не дешава у тој мјери, те ће овакав приступ само охрабрити активисте разних покрета и фондација да се појављују и снимају своју побуну на друштвеним мрежама. Лукач се очигледно труди да за око западних телевизијских станица што више личи на окупацију Чехословачке од стране војних снага Варшавског пакта 1968. године.

Шта ћемо са Даном Републике Српске?

Сутра можда због двадесетак људи који у поноћ стоје на тргу да се развуче бодљикава жица? Не може се другачије некако? Уколико нема неког ко умије боље да аранжира наступ у јавности, министар до тада нека бодљикаву жицу направи у облику срца и офарба је у ружичасто?

Да ли то значи да нећемо моћи, осим организоване јавне прославе Нове године, ни да славимо Дан Српске?

Ако значи, онда имамо проблем.

Или неко мисли да је нормално да полиција обезбјеђује дио трга, док истовремено парадира на 9. јануар, и пред свечаним званицама јури неког ко скандира полицајцима у строју да су убице? Има ли неки појам или дан, када смо у стању да оставимо политику и личне осјећаје, те разумијемо људе који са нама на истом простору хоће да изразе своја слагања и неслагања?

Избори су прошли, али ако идемо према томе да владајућа већина треба да окупи много већи број демонстраната на Тргу, него што је скупио у односу на опозициони покрет претпосљедњи дан изборне 2018. године, онда смо ми у потпуном неразумијевању како функционишу политичке прилике код нас у протекторату на управи ЕУ, чији је Српска вазал.

Неки људи су прешли границу неукуса у изборној 2018. години. Сви пијуни у овој причи. А та граница је јасна и зове се устав и закон. Избори су једини пут промјена у друштву, а сљедећи су за четири године. Локални за двије. Превише је предизборних скупова за три мјесеца послије избора.

Сретна Нова, неизборна година (2019.)42 КОМЕНТАРА

 1. Биће вама лакше када схватите да је Република Српска ругло сама од себе понајвише због немаштовитости и сваког одсуства жеље да изгледате као нормално друштво.
  Ево два примјера из личног искуства.
  Љетос идем на море и на улазу у Гацко стоји полиција исти ови црнокошуљаши са оним ставом пендрек под мишком као да им је неко крампом надрко курац.
  Нису узели ни документе можеш даље видјели дјецу ваљда свјесни да изгледају као звијери али их је неко послао на улицу у јеку туристичке сезоне.
  Други примјер неко јутро кренем у Бијељину, у Драгаљевцу полиција у мрклом мраку тројица зауставе мене и тамић иза мене контрола.
  Тамић је стар 50 година оде за минут а мене контролише до нивоа да ме пита гдје идем што мислим да је забрањено ако слобода кретања у Републици Српској уопште постоји.
  Гуме нове,технички нови али нећу кокошарима Лукачевим да дам 20 марака па су ме ипак морали пустити у њихову полицијску Републику иако је ова пљачка на путу толико легализована и уобичајена да ми је љетос један Талијан показао да у једном џепу увијек има звванзиг КМ за Полицију Републике Српске.
  Мислите о томе.
  Фронтал који заговара бојкот Хрватске дубоко у себи је свјестан да можеш обићи сву Хрватску и Европу без да видиш полицајца на улици.
  Хвала политици Милорад Додика и Драгана Лукача они су мени помогли да схватим шта ми је чинити,вратим се кући из Бијељине и одмах продам комби за колико може.
  Само наставите програм 4 циља у 4 корака = √ РС.

  1. Ajde glupane ne seri ,ti neki baja pa tebe kao policija maltretira. U njemackoj ti u sred Minhena priđe policajac preobučen u uličara ,pokaže značku i pita te gdje živiš i kuda si pošao ,pogleda dokumente i to je to.
   Ali eto ti si neki kurac pa se tebe ne smije pitati kuda si pošao jer ne voziš Tamić star 50godina već Porsche Cayenne sa pređenih 280 000 km u vrijednosti 19 000€ .
   U jbo ti sebi mater seljačku

 2. Ако је нешто добро од ове фарсе и ријалитија Драгичевић, новинари и колумнисти имају брдо материјала за писање и да у моментима инспирације саставе понеку садржајну колумну.

  Овдје је аутор обрадио хронологију догађаја везаних за ову фарсу. По обрасцу како то раде „спортски експерти“ (који су чешће са спортом који прате на ви) гледајући пренос рецимо кошаркашке утакмице на ТВ уз пиво, и када налазе стотину грешака, те требао је правити фаул, те требао је узети тајм-аут, те држи у игри овог што појма нема …..

  Тако је и овдје аутор детектовао брдо пропуста полиције и власти у Српској, те што су овако реаговали, сад их куди што су били млаки, сад што су прегруби (јес’, и шта очекујете када полиција разбија протесте, јел то мисли неко да у „демонкратском свијету“ код таквих акција са демонтрантима расправљају о поезији?), те што нису уклонили оно светилиште испред Боске у глуво доба ноћи кад сви спавају (јес’, а онда би исти рекли/написали, „пичке, немају муда то одрадити по дану него мучки по ноћи“), те што Додик није „почистио“ ону секту ПзД како је наводно биће на неком предизборном скупу поручио (па која дијабола вјерује порукама политичира током предизборне кампање?), те је пажљиво „скенирао“ сваку ријеч Додика код неких изјава када се обрушио на тужилаштво, те што није осванула јелка на мјесту оног светилишта, и тако, обрукали се, неспособни, срамно, текст у том неком фазону, прича која пролази када хоћемо да се наметнемо у друштву припростих људи.

  Но добро, када је ова фарса у питању ствари су се поодавно отеле. Може нам бити и наук.
  Почело је безазлено, када се на таласу емпатије (наравно да нико неће у старту уклонити светилиште нс тргу које су почели правити, сада знамо да су требали, па нека сви наричу и кмече) захуктавала ова фарса. бјеше подоста грешака у корацима, чим је то добило такву медијску пажњу према Српској неријатељских медија, знало се куда то води.

  И она секта ПзД, тај микс олоша и малоумних ликова, и корисни идиот који експлоатише смрт властитог дјетета, и неки блогери, и усаидиовим парама кеширани мадији су само инструменти хуља који воде ову игру, и који су искористили овај случај како би Српској зло нанијели.
  Опасни играчи, јака пропаганда, добили су и подршку неког % Срба који су повјеровали да се овдје тражи нека истина, и који немају навику мислити својом главом.
  Пуно су те хуље уложиле у ову фарсу, капацитета, кеша, времена, доста су и успјешни. Додуше, не колико би жељели.

  Циљ је криминализовати полицију и тужилаштво Српске, трасирати пртину неким процесима, загађен је амбијент у граду, ствара се привид да је Бања Лука неки град порока, хаоса и гријеха, успјели су омести неке активности, синоћњи концерт, покушаће и наредних дана, па добро, мајка му стара, колико ћемо имати година жалости због страдања овог младића.

  Власти и полиција су научили лекцију, задњих неколико дана раде како треба, заправо како се са олошом мора (не мислим ту на оне заведене који су „пали“ под утицајем хушкања БН ТВ и медија из ефбиха), 25.12. су одрадили што се мора, кмечања недовршених људи о некој прекомјерној употреби силе су смијешна, баш као и кмечање корисног идиота о покушају убиства приликом хапшења (добро то, а јесу ли га силовали?) њега и јопш неких.
  И синоћ су одрадили добро свој посао. Тражено је одобрење за скуп, добили су у траженом термину, након тога су санкциинисани они који су, како оно кажу, „прекршили закон о јавном реду и миру“. Поштено. Поруке (педесети јубиларни пут послане) корисног идиота о неким роковима, захтјевима, нису вредне помена.

  Идемо даље. Слиједи нам Дан Републике. Ова олош ће покушати укаљати обиљежавање тог дана. Настојаће се унијети мало хаоса, немира уз хушкање према Српској непријатељских медија.
  Но како написах, научена је лекција. Биче то како треба.

  1. Meni je zapalo za oko u ovom tekstu pokušaj autora da relativizuje dogadjaje od 25-og što se vidi pri kraju teksta gdje skoro pa žali što nema izvještaja o lomovima iščašenjima, modricama i ostalom što valjda prati „rad“ policije u takvim sitaacijama a što s druge strane govori o tobožnjem izbalansiranom pristupu kada je pisao ovaj tekst.

   Još jednom, sretna Nova!

  2. Најчешће овакве критике напишу најжешће кукавице које су или превише младе па не знају ко је ратовао и стварао Р Српску или су рат провеле у каквом ћошку посматрајући из безбједне удаљености.Ткз сајбер ратник,брррр ,ево смрзосмо се од страха.

 3. Сасвим је јасно да је Давор синоћ дошао да испровоцира сукоб. На срећу полиција је професионално одрадила посао. Тешко је и замислити шта би било да је дошло до већег сукоба и да је неко дијете погинуло (на то се ишло).
  Чини ми се да је почело тријежњење у групи ПзД, појединци почињу да схватају шта су урадили. Ево Станивуковић постаде жртвени јарац.
  Углавном, ако послије овога полиција дозволи било какво окупљање, шетњу, било шта, грађани треба да се организују.

  1. Закаснио си.
   Без обзира колико си генијалан, дуго ће режим чекати да поентира без имало труда.
   Можеш само да гледаш и плачеш над глупости режима.

   Сретна нова 2019.!

   https://youtu.be/D3ZMoqkvN70

 4. Најјачи је овај безимени што позива на акције “ грађана“ ако режим не направи крвопролиће.
  Надам се да га Лукач већ тражи да спријечи нова убиства у Бањој Луци.
  „Грађани“ су напали новинара РТВ БН на кућном прагу а режим покусао гнијев јавности.
  “ Грађани“ су асистирали у отмици Давида имате снимке на блогу Васковића.
  Најгоре авети себе сматра „грађанима“.
  Без обзира на све што Дрогу могу ставити у исту раван са аутором овог чланка ипак се осјети разлика између љубитеља злочина,режима и институција у односу на типичног крволока који жели да помогне режиму кроз самоиницијативни
  „грађански активизам“.

  1. По обичају твоји коментари немају смисла. На срећу полиција Српске је професионална и јака, синоћ су одрадили савршено а и данас забранише окупљања, тако да нема потребе да се организујемо, за сада. Али, обзиром да вам је гуру утекао тако ће и остати.

 5. Ако се Давор не појави пријавити нестанак човјека да Полиција Републике Српске има чиме да се бави.
  Мени није јасно да режимски народ мисли да је добро што је Давор нестао а хиљаде црнокошуљаша + они нацисти у цивилу.
  Нећу даље да пишем али сам сигуран шта слиједи.

 6. Standarno vlast je opet kriva, da je reagovala ranije opet bi bila kriva. Mada manje vise ne bitno, kritike vlasti nikad nije dovoljno. Da se mene pitalo sektasku bagru jer nisu nista drugu je trebalo saprati smrkom sa trga jos nakon prvog totema i prvog skrnavljena spomenika. Sreca valjda mene niko nista ne pita.

  Medjutim da se vratimo na temu.
  Kritika za Frontal, ako ste cutali do sada trebali ste i dalje da cutite. Sve ovo vrijeme i vi ste trpili teror ove manjine nad nama i vama koji smo srecom jos uvijek vecina, sa par stidljivih tekstova, a sada nakon bitke se pravite pametni.
  Zasto vam ispod radara prolazi uloga opozicije u ovoj maskaradi, posebno PDP-a od izbora pa na ovamo. I sinoc su nastavili sa potpaljivanjem naroda. O onoj sramoti od youtubera nazovi poslanika stanivukovica da ne govorimo. O tome nista? Lakse je i vama pisat o policiji a ovo oko prebacivanja nadleznosti sa slucajem na BH tuzilastvo je stvarno ispod vaseg nivo, ako vam je to sustina. Ne znam da li se toga i BN sjetio. Kritike na racun PDP-a ni kod vas nema, a oni su ti koji su politiku prebacili na ulicu, ne bi li pala jos cija glava, pa da opet profitiraju, to sto su protiv Dodika i kod vas ih opravdava, kao sto je opravdavalo Davorova sranja svo ovo vrijeme, a sada se i vi pravite nevjesti. I vi ste se prepali mantre da onaj ko kritikuje opoziciju automatski podrzava Dodika.

  Cinjenica jeste da dok god imamo ovakvu opoziciju ni vlast nece biti bolja.
  Nije SNSD pobijedio na izborima zato sto je narod glaso za SNSD vec zato sto je narod glasao protiv opozicije. To je jasno svima osim opoziciji. U stvari jasno je i njima, osim mozda Guslaru, pocinjem da vjerujem da on stvarno nije sposoban da shvati.

  Znaci da ponovim, mislim da je vrlo bitno, mozda nekom nekad i dodje do mozga.

  Dok god imamo ovakvu opoziciju necemo imati bolju vlast.
  Drugacije ne moze biti, vlast nece sama da se mijenja, da se razumijemo, a i zasto bi, dok god je ovakve opozicije i ne mora.

  PS
  Da ne zaboravim Mladene od*ebi.

  Pozdrav za redakciju.
  Kritike i vama treba, borba za cirilicu je ok, podrzavam, ali ste i vi poceli da razmisljate na latinici.

 7. Ма колико се трудили да забашурите да сте на страни режима,не успијева вам.Заборавили сте битну чињеницу ,у ствари намјерно изостављате да споменете ШТА је узрок свега?Ко је почео?Да ли растројеном родитељу можете забранити да жали дијете?Да није јадан почео са окупљањем -да ли би се истрага завршила на чувеној конференцији за штампу?Шта јадан може ако покварени политичари дођу да га подрже него да им пожели добродошлицу?Не спомињете Чавића-највећи јад и чемер наше садашњице.Само примјећујем…

  1. Заборавих да напоменем :погубили сте се али у потпуности овим инсистирањем на ћирилици,у стилу ових што коментаришу како жали сина а уредан и чист….јадно и болесно…

 8. Alo ljudi, sugradjanin vam je ubijen a policija je pokusala zataskati ubistvo. To je jedino bitno.

  Simicu, sudeci po tvom odnosu prema djevojkama i zenama koje su te voljele, od tebe se ni ne moze ocekivati saosjecajnost i razumijevanje Dragicevica. Fali ti neki hardver za ljudskost u mozgu. Bilo bi lijepo da tu bolest ne siris dalje. Cuj “babe koje repuju”, stvarno dno.

  PS pretjerujes sa travom.

  1. У циљу откривања мотива убиства Давида много је битније разјаснити евентуална Даворова сазнања о растурању „пакетића“ споменутих у „Клинац у гету“, као и његово евентуално директно учешће у томе.
   Од почетка ми дјелује да Давор ту нешто крије, по принципу „дрШте лопова“.

  2. Nisam dosad ni poslusao ovu pjesmu.. sad sam potrazio na YT..
   Sta znaci „prodaje paketice da zabo bi stotku“?
   Sta je „stotka“? Valjda nesto sto ide na iglu (s obzirom da se treba „zabosti“)?

  3. Вјероватно сте саркастични, али нема везе. Стотка је 100КМ која се „забоде“ (у џеп) када се уваља „пакетић“. Не знам да ли је то та тржишна цијена, али је то смисао. Е сада да ли је Давор знао (вјероватно јесте док толико патетише) и за кога су ваљали (могуће и за неког са „врха“) али од њега треба кренути да се то сазна.

  4. Hvala na objasnjenju. Nije bio sarkazam nego zaista nisam shvatio..
   Davor je, ako nista drugo, morao znati za ovu pjesmu. Tamo pise da je decko napisao pjesmu kad je imao 16 godina, dakle prilicno davno.. Ako je otac cuo ovu pjesmu i nije imao nista protiv, onda sasvim sigurno nije normalan otac. Toliko, kao mimimum..
   Decko u pjesmi nedvosmisleno govori da je korisnik konoplje. Sa 16 godina! Pritom, jasno je da se ne radi o da kazem umjetnickom izmisljanju, jer je opisano konkretno iskustvo, kakvo adolescent ne bi uspio izmisliti.. I opisano ocajanje/depresija izgledaju autenticno.. I porodicna situacija..

  5. I autor ovog clanka je teski korisnik konoplje. Ne slazem se da je mnogo bitnije rasturanje paketica od ubistva. Pobogu, pa “ne ubij” je medju 10 zapovjesti. Moralno pravilo staro 5000 godina. Ono sto je sada najbitnije je otkriti zasto je gospoda sa pres konferencije pokusala zataskati ubistvo. Ako su sada vec svi dokazi unisteni, jedini nacin da se pronadje ubica je da se pita one koji znaju, zataskivace.

  6. Ко каже да је дилање дроге битније од убиства? Овдје говоримо о мотивима убиства/страдања. Ваљда се можемо сложити да је дилање дроге један ризичан посао који немоновно води до убиства. можемо наслитити да је Давор знао за дилање, можда и учествовао, из тог разлога је насушно испитати Давора, управо да би се убиство ријешило. Само Даворово понашање и претјерана патетика мене лично наводе на помисао да он нешто зна о мотивима а што крије.

  7. Dragane, poznajete li vi Davora od ranije? Znate li mozda u kojoj kafani je radio ili bio vlasnik?

 9. Још једном треба нагласити уваљивање три адолесцента као формалних организатора протеста. Мислим да су преко овога и медији олако прешли.

  Самим појављивањем Давора на Тргу 30. јасно је било да се планирају провокације ради изазивања нереда.

  Накнадно цурење информација показује да су нереди планирани код Станивуковића.

  Састанак код Станивуковића каже нам да је ПДП главни организатор протеста.

  Дјеца која ће најебат активисти су ПДП-а.

  ПДП се ограђује од организовања скупа.

  ПзД се не оглашава око организације скупа.

  „Куроњама“ из ПДП и ПзД није пало на памет да се појаве као званични организатори скупа.

  Скуп је пријављен у мировању.

  Свако помјерање, без да се догодио иједан инцидент, је озбиљан прекршај.

  Да ли су ПДП и ПзД знали да ће доћи до скупа у покрету? Јесу! Да ли су на тај начин свјесно увалили клинце у проблем? Јесу. Да ли је њихово ограђивање од организације скупа у најмању руку љигаво? Јесте. Да ли такви људи могу некоме донијети правду и слободу? Не могу.

  1. Pomijeranje skupa je ozbiljan prekrsaj, je li? A ubistvo i zataskivanje ubistva? Cak i da se nisu pomjerili, vladajuci bi nasli vec neki razlog da ih zabrane prije ili kasnije, ne budimo naivni. Svakako su ti zakoni o protestima glupost. Kao prvo, zasto se kaznjavaju organizatori a ne onaj koji je napravio nered? Upravo zato da vlast moze da ubaci svoje ljude koji ce pociniti neki prekrsaj a kazniti organizatora. Dalje, prijavljivanje protesta? Glupost. Protesti trebaju biti mjesecna obaveza svakog gradjanina. Ja bih to stavio u ustav. Jednom mjesecno svako treba da zapise s cim je nezadovoljan i da svi zajedno prosetaju ulicama. Tek tada ce moci biti bolje. Vlast treba da sluzi nama koji je biramo i placamo a protesti su jedini nacin da se pokaze ko je u tom ugovoru glavni. Narod. Nazalost, kod nas je rasiren podanicki mentalitet. Znam jednu porodicu, bili su najveci komunisti, pa najveci sds Srbi, pa najveci snsd Srbi (a mijesani brak je u pitanju). Sutra Turci da nas osvoje, oni bi bili najveci Turci i gledali poprijeko nas koji protestujemo. Ja sam bio i na yutel za mir, i bacao jaja na UN i ambasade zbog bombardovanja Srbije, i protestovao kad je Dodikov drugar unistio park da bi napravio onu nakazu od zgrade, i sada za pzd. Pravda je univerzalna, zato ima povez preko ociju. To je prosto pitanje ljudskosti.

  2. Људино, убиство је кривично дјело, није прекршај. Ако желимо право и правду онда се у једној демократској држави треба одговарати за све што је прописано законом.
   Залутао си овдје, тешко је коментарисати нешто бесмислено као што је твој коментар.

Оставите одговор