Спало на стотине: Јењава број жутих прслука на протестима у Француској

Више хиљада људи, од којих неколико стотина у Паризу, окупило се јуче, седмог викенда заредом, на протесту покрета "Жутих прслука" у Француској, пренијели су тамошњи медији.

недеља, 30 децембра, 2018 / 12:55

Телевизија БФМТВ пренијела је да су накратко избили нереди у Паризу гдје је скуп одржан у близини Министарства одбране, а било је окупљених и у близини Јелисејских поља гдје су обично до сада били протести.

Инцидент у Паризу је трајао око 30 минута, пошто су демонстранти обуставили саобраћај у једној авенији и каменицама гађали полицајце који су узвратили сузавцем.

Мањи број људи је забиљежен и у осталим градовима. У Бордоу је било око 2.400 припадника покрета "Жути прслуци", саопштила је локална полиција и додала да је скуп мирно завршен.

У Марсеју је било 900 људи а њима се придружила Присила Лудоски из Париза која је у октобру иницирала петицију против најављеног повећања пореза на гориво а касније је из те петиције и негодовања грађана настао покрет "Жути прслуци".

Окупљање "жутих прслука" опада посљедњих недјеља – било их 38.600 22. децембра, 66.000 недјељу дана прије, и 282.000 првог дана 17. новембра.

Покрет који је спонтано настао на друштвеним мрежама ван политичких и синдикалних оквира, оцјењује да је мањи број људи на улицама првенствено због празника али се нада наставку с већим бројем људи већ у јануару.