07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Симић: Убиство иранског генерала акт међународног тероризма

Ликвидација иранског генерала Кесема Сулејманија је „наставак агресивне политике САД и један акт међународног тероризма“, сматра аналитичар и оснивач портала „Фронтал.рс“ Дани(ј)ел Симић.

петак, 3 јануара, 2020 / 19:47

„То је наставак агресивне и једностране политике Сједињених Америчких Држава, у већој вези можда са дешавањима око предизборног процеса у Америци, него у неком стратешком значају, иако је убијени генерал један од кључних људи у Ирану“, рекао је за „Независне“ Симић, коментаришући акцију америчких снага у Багдаду током које је убијен један од најутицајнијих људи у Ирану Кесем Сулејмани.

Симић сматра да Иран, као далеко слабија земља не може да узврати Сједињеним Америчким Државама.

„Чиме би Иран могао да узврати, то су неке конкретне ствари на терену у самом Ираку и у самој Сирији, док Иран неке конкретне мјере против Америке, које до сада није предузео, тешко може да предузме“, каже Симић.

Он је упоредио ову ситуацију са обарањем руског авиона од стране Турске у Сирији, а када су на крају Турска и Русија успјеле да пронађу заједнички језик и избјегле ескалацију сукоба.

„У сваком случају, Русија и Кина ће бити на потезу у смислу да ли ће се сврстати уз Иран и од тога све касније зависи, међутим ово је једна од јачих порука САД, не само Ирану већ цијелом свијету.

Симић каже да је убиство иранског генерала „акт међународног тероризма“.

„Ово је без сваке сумње један акт међународног тероризма. Доћи у другу земљу и извршити атентат, и признати да сте извршили атентат, на угледног државника сусједне земље. То је демонстрација силе, једна убиствена политика која ће САД прије или касније скупо коштати“, рекао је Симић.

Он сматра да нико од свјетских сила „неће претјерано подметнути леђа за Иран“, те да ће радити на смиривању ситуације онако како њима одговара.

„Требало би макар сазвати сједницу Савјета безбједности да се види ко у овом данашњем свјетском поретку подржава убиства свјетских државника на туђој територији“, каже Симић и истиче да Иран никада није био укључен у неке терористичке нападе против америчких грађана, за шта га сада САД оптужују.

„Значи, они су на територији једне суверене земље, као што је Ирак, убили човјека из сусједне земље, да кажем пријатељског Ирана, и сада су рекли да су то учинили у самоодбрани. Само по себи је то болесна ситуација у којој је, без сваке сумње, за сваку ескалацију сукоба крива Америка“, закључио је Симић.

С. Л.

Независне новине3 КОМЕНТАРА

 1. Analitika nedostojna besplatne avionske karte do Teheran.
  Analitka ti je slabija strana, drži se mudrosti iz crtanog filma kao kada npr. Partik kaže Sunđer Bobu:
  – “ slomio si mi srce,sada ću ja slomiti nešto tvoje“.
  Podcijenio si Islamsku republiku Iran, razbili su 300 automobila dok se ne probudi Donald Tramp.

 2. Rodjace, ovaj ortak kojeg oplakujes je po sopstvenom priznanju ratovao 93 i 94 po bosni, kako kaze, stiteci muslimane.
  Dakle, vrlo vjerovatno protiv nas, mozda malo protiv ustasa
  Jedan fundamentalista manje..
  Et..ako se mi je osvetismo, ameri jesu

Коментариши