Само за Републику Српску: Афера кисеоник је била нова Правда за Давида

Из самог саопштења невладине организације финансиране од страних влада, гдје и они сугеришу да је недопустиво што је случај политизован и катализован тек притиском јавности, јасно је да је и "Афера кисеоник" заправо нова "Правда за Давида" у Републици Српској.

субота, октобар 9, 2021 / 11:32

Транспаренси интернешнел БиХ, који је љетос указивао на кисеоничке параграфе, не помиње у свом писаном саопштењу три здравствене установе. Тако се не види како се без дозволе Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ кисеоник, и користио и испоручивао, и у Ефбиху. То се види тек из њиховог фото-прилога. Уз наше подвлачење.

Данас нема сумње да је "афера" активирана са намјером политичке кампање. А то је већ мало преко границе законитог у САД и ЕУ, односно чини причу о "руским хакерима" и утицају страног фактора на демократију суверених земаља пресмијешном.

Уз хапшења директора болнице у Добоју Младена Гајића, те директора Института за јавно здравство Бранислава Зељковића, гдје се у оптужницама провлаче наговјештаји озбиљних корона-пљачки становништва, остављају још веће убјеђење да систем заправо не постоји. Да се након инструкција окупационих власти по потреби становништво на то подсјећа. Искључиво у политичке сврхе, а не у намјери да се нешто озбиљно и стратешки поправи.

Да се разумијемо, уколико је неко куповао тестове за корону за 4,5 КМ, како се сугерише из неких извора, а становништву је ИЈЗ наплаћивао ПЦР тестове 105 КМ, то је у најмању руку изопачено по јавно здравље. Но, остаје питање зашто се у Србији ПЦР тест наплаћује чак 140 КМ, док је, рецимо, у Русији тај тест из двије тјелесне шупљине (носа и ждријела), дакле два теста, свега око 40 КМ?

Кисељење у кисеонику?

То, уз сада сасвим редовно скидање маске када се политичари сликају за медије, пуне биоскопе и спортске хале, подиже многа питања везано за читаву корона-хистерију на свјетском нивоу. Утврђује у убјеђењу да је у питању опсежан закулисни пројекат, који се само правда бригом за здравље становништва. Далеко више и дубље од нашег сезонског спина о кисеонику, за локалполитичку употребу.

Фронтал.РС није ничији адвокат, нити теоретичар завјере. Циљ је указати на низ нелогичности, за који нисмо извор ми, већ сами покретачи те афере која, у суштини, ојачава ауторитет "заједничких институција", односно хегемоније из Сарајстана. Више је него јасно да се невладине организације финансиране из иностранства, користе за изазивање озбиљне панике код становништва. И то само у Републици Српској.

Примјера ради, неријешен случај убиства или друге врсте смрти покојне Лане Биједић, која је са заживотним повредама на тијелу пронађена угушена у ријеци, прошла је без икаквих реперкусија по политичку и јавну сцену у Ефбиху.

Чак ни у случају Џенана Мемића, за којег се у Сарајеву праве митинзи и везују заставе "помирења народа" са маргиналним групама и политички пропалим организацијама из Бање Луке, нико у Ефбиху није говорио да тамошња "злочиначка држава" има "полицију која нам убија дјецу". И данас се говори само о "корумпираним појединцима".

Стори прича мало другачију причу

Са фотографије, која је други дио "сторија" коју је направио ТИ БиХ, прича се сасвим другачија прича од оне апострофиране у тексту њиховог саопштења. Наиме, оно што су "бројни заводи и домови здравља" у саопштењу, на фотографији су идентификовани као Живинице, Челић и Зеница из Ефбиха. Посебно се не истиче да је ова прича употребљена само за Републику Српску.

Кроз само њихово саопштење, дакле, сазнајемо да је овај проблем "општеентитетски". Није јасно зашто је општедруштвена паника и тема направљена само у Републици Српској, уз бацање у транс од стране управо медија из Ефбиха. Уз то "пет од шест предузећа" које снадбдијевају кисеоником нема дозволу Агенције за лијекове, чиме је јасно да та једна има класични монопол. У саопштењу се из Ефбиха помиње само Сански Мост, док се не помиње предузеће Месер, као једино "са дозволом".

Посебно незапажено било гдје у јавности пролази да је једно "од пет" из Брезе, односно Ефбиха. Министар здравља и социјалне заштите РС, Ален Шеранић, сугерисао је да ли он треба да пита откуд и какав кисеоник се користи у Ефбиху. Ситуација очито слична или иста, што показује и само саопштење ове америчке организације у Европи. Тим више, они истичу да су "још у јуну ове године" тражили инспекцијски надзор Агенције за лијекове.

Од тога се направила прича у свим медијима тек у сезони грипа, односно у јесен. Натемпирано пред опозициони митинг у Бањој Луци, баш као и Правда за Давида за завршни митинг 2018. године на истом мјесту. Није вршена превенција у бризи за здравље пацијената, да удишу кисеоник по вољи Агенције за лијекове, него је озбиљна тема опет искориштена у политичке сврхе уз изазивање страха у становништву.

То није није нека новост, већ би новост била да сазнамо пуну истину. Каква ли је стварна ситуација, не само на овом, него и на другим подручјима свакодневног живота, посебно у галиматијасима обрачуна између различитих партија, са различитих нивоа власти и преклапања надлежности?

То је хорор и за помислити.

Уосталом, ево саопштења ТИ БиХ, па процијените сами:

ТИХ БиХ затражио је Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ и ентитетских здравствених инспекција да покрене инспекцијски надзор над пет добављача који су у протеклом периоду неовлаштено снабдијевали медицинским кисеоником јавне здравствене установе.

ТИ БиХ је добио званичну потврду Агенције да дозволу за промет лијековима нема пет од укупно шест предузећа која су у протеклом периоду путем јавних набавки склапала уговоре са јавним здравственим установама.

Ради се о компанијама ТГТ ТЕХНОГАС, ИСТРАБЕНЗ ПЛИНИ доо Бреза, КРАС доо Лакташи, ТЕХНОГАС Какмуж и Милојевић Гиље Гас.

Ове компаније су без дозволе за промет лијековима у протеклом периоду снабдијевале бројне здравствене установе кисеоником. Међу њима се по подацима којима ТИ БиХ располаже налазе Клинички центар Републике Српске, болнице у Градишци, Невесињу, Санском Мосту, Добоју, Бијељини, Требињу, Приједору те бројни заводи и домови здравља.

На овај проблем ТИ БиХ је указао још у јуну ове године када је тражио од Агенције да покрене инспекцијски надзор над фирмом која је снабдијевала ЈЗУ Болница Требиње, јер се није налазила у јавном регистру. ТИ БиХ је тек јучер добио званичан допис од Агенције који се претходно појавио у медијима, а који показује да је инспекција утврдила да се технички гас користио у медицинске сврхе чиме се угрожавало здравље пацијената.

Због тога посебно забрињава чињеница да су надлежни игнорисали упозорења инспектора, а да је реакција услиједила тек након притиска јавности, али и политизације цијелог случаја. Зато ТИ БиХ апелује на надлежне да испитају и санкционишу одговорне без изузетка, те забране промет медицинским кисеоником свим компанијама које за то не испуњавају услове.

Овај процес мора се урадити што хитније и без уплитања политике и међустраначких обрачуна, а надлежни су дужни искористити све законске могућности да обезбиједе здравственим установама континуирано снабдијевање.Оставите одговор