Дјечије позориште организује Фестивал побједника фестивала

Од 10. до 16. октобра 2021. године трајаће двадесети Међународни фестивал позоришта за дјецу, који се с разлогом сматра једним од најпрестижнијих међународних фестивала на Балкану, а на којем ове године учествује девет држава – Србија, Русија, Пољска, Хрватска, Словенија, Словачка, Македонија, Њемачка и Италија.

субота, октобар 9, 2021 / 12:25

   Програм овогодишњег, 20. Међународног фестивала позоришта за дјецу чине представе ансамбала који су претходних година побјеђивали на нашим Фестивалима.

Гран при, са којим су одлазили из Бања Луке, ове године је неприкосновена гаранција да ће представе, које по њиховом властитом избору стижу пред нашу публику и стручни жири бити доказ више да је 20. фестивал с разлогом, фестивал истинских побједника.

Такође, на овогодишњем Фестивалу, у такмичарској селекцији су и колеге из Карловца, Хрватска, који прошле године, због околности пандемије вируса корона нису били уживо са нама, тако да новом представом и својим доласком, чине наш Фестивал потпунијим.

Позоришна публика дакле, ће имати прилику да види нове представе нама већ познатих и драгих театара као што су Позориште младих, Нови Сад и Дечје позориште, Суботица, Србија, Градско казалиште "Зорин дом", Карловац, Хрватска, Позориште "Лалка", Варшава, Пољска, Театар смијеха, Франкфурт на Одри, Њемачка, Мини театар, Љубљана, Словенија, Државно луткарско позориште, Братислава, Словачка, Театар за дјецу и младе, Скопје, Македонија, Позориште Бродјачаја собачка, Санкт Петербург, Русијаи Tеатар "Антонио Панзуто”, Падова, Италија.

Као и свих претходних 19 година, посебан гост нашег Фестивала је Позориштанце "ПУЖ" из Београда, који ће играти у част побједника, 16. октобра.

Представе у такмичарском програму Фестивала оцјењиваће Међународни жири у саставу: Исидора Гонцић, редитељ, Србија, Дубравко Торјанац, редитељ, Хрватска и Слободан Перишић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске. Жири ће додијелити Гран-при, односно награду за најбољу представу у цјелини, награде за најбољу режију, сценографију и музику, као и пет равноправних глумачких награда.

Част да својом представом озваничи почетак такмичарског дијела 20. Mеђународног фестивала позоришта за дјецу ове године с великим разлогом има театар домаћин – Дјечије позориште Републике Српске. Биће то премијера представе "Јаблан", Петра Кочића, у режији Душка Мазалице.

Покровитељи 20. Међународног позоришта за дјецу су Предсједник Републике Српске, госпођа Жељка Цвијановић, Влада Републике Српске, Министарство просвјете и културе, Министарство културе и информисања, Србије и Град Бања Лука.Оставите одговор