Рат у Украјини и Србија: Бабић или Брнабић?

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија данас упутила 14 камиона хуманитарне помоћи Украјини, да је спремна да прихвати још више избеглих из те земље и да још више помогне украјинском народу, док је амбасадор Србије у Москви учествовао на скупу поводом НАТО агресије на Српску, утврдивши да се радило о унапријед припремљеној агресији.

четвртак, 31 августа, 2023 / 07:54

Ана Брнабић, која је заједно са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић, амбасадором Украјине у Србији Володимиром Толкачом и амбасадором делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом присуствовала слању новог контигента хуманитарне помоћи за Украјину, рекла је да се данас шаље помоћ у лековима и роби за угрожено становништво Украјине.

"Што се тиче лекова, то је све оно што смо ми успели да издвојимо преко Републичког фонда за здравствено осигурања и наставићемо са том праксом. Што се тиче робе, то је она роба која може да искористи народ Украјине који је изгубио своје домове након после пуцање бране. То су ћебад, јастуци, сунђери за спавање на поду, али и филтери за пречишћавање воде као и вода за пиће. Укупно 14 камиона хуманитарне помоћи који крећу данас у Украјину преко Румуније", рекла је премијерка.

Додала је да Србија континуирано шаље помоћ Украјини.

"Послали смо помоћ у електроенергетској опреми за украјински електроенергетски систем, два најмодернија санитетска возила, уплатили смо три милиона евра финансијске помоћи помоћи преко УНИЦЕФ и УНХЦР. Радили смо летње кампове за децу прошлог и овог лета, спортско-рехабилитационе кампове и управо је завршио са радом један од њих", рекла је Брнабићева.

Указала је да Србија користи европски механизам цивилне заштите којим шаље помоћ Украјини, да је у сталном контакту са Амбасадом Украјине у Србији, као и да покушава да што пре одговори на све потребе те земље у хуманитарној помоћи.

Како је рекла, у овом тренутку у Србији је више од 43.000 избеглих и расељених лица из Украјине.

"Спремни смо да прихватимо и више и трудићемо се да, у партнерству са ЕУ, помогнемо и подржимо украјински народ у тешким околностима још и више. Надамо се миру у Украјини и на европском континенту. То ће нам свима донети доста тога доброг, пре свега украјинском народу", поручила је премијерка.

Толкач: Народ Украјине изузетно цени оно што Србија ради за њих

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је да народ Украјине изузетно цени оно што Србија ради за ту земљу и истакао да је заједнички циљ два народа живот у ЕУ.

Он је рекао да се контингент помоћи који ће данас кренути за Украјину састоји од неопходних ствари за жене, децу и старије особе у Украјини.

Толкач је искористио прилику да се захвали народу и Влади Србије, председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на 14 камиона који превозе воду, ћебад, лекове и разна медицинска средства за грађане Украјине.

Такође, он истиче да је доста људи из Украјине дошло у последњем периоду у Србију, као и да их је домаће становништва више него срдачно дочекало.

"Циљ нам је да живимо у миру и заједништву. Заједнички циљ је живот у ЕУ", нагласио је он.

Жиофре: Солидарност Србије са украјинским народом ће се памтити

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре честитао је данас Србији на слању 14 камиона пуних лекова и друге хуманитарне помоћи Украјини, рекавши да је то конкретан гест солидарности Србије са украјинским народом.

"Скоро 80 милиона грађана Украјине има потребу за директном помоћи. Недавно смо премијерка Србије Ана Брнабић и ја, заједно са амбасадором Украјине Толкачем, испратили неколико камиона са електронском опремом, која је била неопходна електро -енергетском систему Украјине. Честитао бих Србији и на томе што је прихватила украјинске избеглице", рекао је Жиофре.

Шеф делегације ЕУ у Србији рекао је да је данашња солидарност Србије важан гест и да ће се ова помоћ памтити.

Бабић: НАТО агресија на Српску и СРЈ добро припремљен удар Запада

Амбасадор Србије у Русији Момчило Бабић рекао је данас за Руску газету да је НАТО агресија на Републику Српску и Савезну Републику Југославију била добро припремљен удар Запада на српски фактор на Балкану, којем су претходиле оркестриране провокације.

-Правдајући своју агресију наводним геноцидом над Албанцима и њиховим протјеривањем са Косова и Метохије, НАТО је почео да бомбардује Југославију – рекао је Бабић.

Он је рекао да је то била добро испланирана акција за коју се Запад се дуго припремао с циљем максималног уништења инфраструктуре – путева, мостова, предузећа, болница, школа.

-Ја сам лично дежурао 52 дана на Панчевском мосту у Београду. Својим животима бранили смо мост. Поносан сам на ово. Одбили смо Савез, борили се, не штедећи се. Да смо тада имали модерније наоружање, сукоб са НАТО је могао имати потпуно другачији исход – навео је Бабић.

Бабић је данас у Москви учествовао на округлом столу посвећеном 28. годишњици војне агресије НАТО на Републику СрпскуОставите одговор