Премијерни сукоб: Да ли је почео распад ДНС?

Велико окупљање чланова ДНС које је настављено шетњом улицама ка одредишту политичког скупа није могли бити пријатно за Недељка Чубриловића.

понедељак, септембар 24, 2018 / 10:20

Док је маса затворила улице Бање Луке, уз ритам бубњева, често су се чула скандирања Милану Радовићу и Ненаду Нешићу. Што не може да звучи добро за носиоца листе у тој изборној јединици. Нарочито када се види колико амбициозно је Радовић приступио кампањи и уложио новца.

Чубриловића су са једне стране притиснули у локалном одбору јер протежира Радмилу Коцић Ћућић, коју је инсталирао на друго мјесто листе, са намјером да је уведе у НСРС. Истовремено се оцртала линија противника, коју предводе Милан Радовић и Боривојe Обрадовић, предсједник омладине ДНС, те још неки који имају другачије плакате и слоган. Не би то одударало од других борби унутар једне листе за улазак у НСРС, да и Радовић и  Чубриловић не претендују на мјесто премијера након избора.

Порталоид Српска-данас је 6. септембра објавила ексклузивно сазнање да је нови премијер Српске Недељко Чубриловић. Као и обично, нико се посебно није примио на ову информацију, као ни остале које је порталоид избацио ове године.

Занимљиво је да је овом тексту пар пута наведено да је Чубриловићев трансфер на мјесто премијера договорен уз подршку државног руководства Србије, а потом се каже да је ту могућност владајућима у Српској предложио државни врх Републике Србије.

У тај контекст је убачена посјета Маје Гојковић, као и њен позив Чубриловићу да дође у узвратну посјету Београду.

Занимљиво је да је Павић имао сусрет са државним врхом Србије тачније са Александром Вучићем. Веза му је био Огњен Тадић, бивши Вучићев колега из Централне отаџбинске управе СРС. Након тог састанка било је можда мало јасније шта је био Павићев мотив када је пригрлио Адама Шукала и дао му компензацију, мислећи да ће му отворити врата првог човјека Србије.

ДНС увезао кандидата за премијера: Нови члан Милан Радовић

Упознавање са Вучићем дочекано након четири године ипак је прошло без Чубриловића, са којим је Павић имао нека милоилажења. Увоз Милана Радовића циљано за неку од највиших функција (Радовић је и 2015. кроз медије пуцао на премијерско мјесто, као нестраначки стручњак) био је ипак Павићев избор, са жељом да се избјегне Чубриловић.

Након прве ексклузиве, порталоид је наставио са надувавањем балона, па је све нарасло до размјера да је нови премијер личност око ког се ујединила Српска православна црква, врх власти Србије, па и сама Русија. Упадљиво, није споменут Додик. Будући да се нико није занимао за улизивачке текстове у којима се промовише Чубриловић, посегнуло се за тактиком другог порталоида који преноси сазнање првог.

Тук на утук: Чубриловић каже да из ДНС само Павић може бити кандидат

Чубриловићево самокандидовање је на свјетло дана измамило Марка Павића, који иначе није кандидат на изборима. Предсједник ДНС, који је по властитом признању једва стао на ноге и креће се уз помоћ штака, укључио се у кампању да објасни како би требао да изгледа будући премијер. Фоторобот који је дао Павић изгледао је као намјештен конкурс у јавним установама, када се све прилагођава жељеном кандидату.

Прва особина коју треба да има нови предсједник Владе је да буде из ДНССредњих година, али већ искусанКоји је осјетио привреду. На чело Владе РС требало да дође човјек којем ће у фокусу бити управо економија – наводио је Павић, који је још само заборавио да каже да том човјеку слоган треба бити "Знање је снага” а да му име и презиме садржи комбинацију ријечи "Милан” и "Радовић”.

Додик поново нажуљао ДНС: Не дамо ником мјесто премијера

Услиједила је реакција Милорада Додика, чија изјава је по свакој логици требала изазвати праву узбуну. Додик је најавио да ће предсједник Владе бити из СНСД који ће имати највећу подршку, и да о томе практично више нема приче. Иако се тиме крши коалициони споразум по коме за подршку Додику и Цвијановићки друге двије партије добијају мјеста предсједника Владе и Народне скупштине, уз то да странка која освоји више гласова има први избор.

– Има неких људи који имају амбиције да буду на челу Владе, али ако им се не свиђа нека потраже некога на другој страни. Значи, предсједник Владе биће кадар СНСД и већ знам ко ће то бити али није лијепо да то сада кажем – нагласио је лидер СНСД..

Ово није изазвало реакцију коалиционих партнера који би требали да питају шта се то дешава са договором, и зашто се шаљу опозицији, што је једина друга страна на коју се могла одности Додикова изјава. А он се касније обратио на скупу ДНС, на коме је коначно поврдио шушкања да је Чубриловић његова веза у ДНС, али додао то да неки други са амбицијама нису толико пожељни.

– Ја вас молим, ако вам значи нешто Милорад Додик, да подржите Недељка Чубриловића. Са њим можемо да радимо. Има неких међу вама који су се нешто распиштољили, мало превише. Има оних који мисле да је било само довољно да уђу и да одједном не постоји ни Чубриловић, не постоји нико, не постоји ни Додик. Сад су они као неки лидери – рекао је Додик.

Дакле, слиједи велика унутрашња битка у ДНС, око тога ко ће освојити највећи број гласова и доћи до директног мандата. И није небитно ко ће бити други (или трећи, уколико ДНС надмаши досадашњи резултат од једног посланика из ове изборне јединице). Прилично је јасно исцртана линија којом иде раздор, и која страна је ближа Додику. У зависности од распореда снага на овим изборима, видјећемо да ли ће читав ДНС бити потребан за формирање скупштинске већине, или ће бити довољан само онај који подржава Чубриловића. У идеалним околностима по СНСД, једно цијепање савезника са набујалим апетитима изгледа као пожељан исход. Од слагања коцкица зависиће исход овог обрачуна, који може завршити потресом на политичкој сцени РС, а може остати на истом тапшању по рамену и причи о најдуговјечнијој коалицији.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор