Подјела пите из ПДВ тепсије: За културу Српске 822.000, за Ефбих 2.275.000 марака

Фронтал.СРБ већ дуги низ година упозорава да треба престати са финасирањем по двије институције у Сарајеву, од којих једна хини да је "заједничка". Сад се сјетило и Министарство просвјете и културе.

петак, 26 јануара, 2018 / 19:36

Министарство просвјете и културе Републике Српске упутило је Савјету министара Босне и Херцеговине и Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине приговор на Одлуку Савјета министара БиХ ("Службени гласник БиХ" 4/18) о додјели средстава из гранта за суфинансирање пројеката институција културе у Босни и Херцеговини.

Према поменутој одлуци, Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова БиХ, од 3.097.000 марака додијелио је 822.000 институцијама и установама културе чији је оснивач Република Српска, матичним и народним библиотекама, регионалним музејима, установама културе чији су оснивачи јединице локалне самоуправе и удружењима грађана чија је програмска оријентација култура Републике Српске. За седам републичких установа културе одобрено је 339.000 марака.

Примјера ради, овом одлуком Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и Спомен подручју Доња Гадина додијељено је по 10.000 марака.

Истовремено, за подручје Федерације Босне и Херцеговине издвојено је 2.275.000 марака. За шест републичких установа културе у Сарајеву издвојено је 1.130.000 марака. Ово се образлаже тиме да је ријеч о националним установама културе, иако се тиме крши Устав Републике Српске, Устав Босне и Херцеговине и Устав Федерације БиХ, којима је дефинисано да је област културе у надлежности ентитета.  Култура и културна политика су и према Дејтонском мировном споразуму у надлежности ентитета. У складу с тим, републичке установе културе из Републике Српске и Федерације БиХ имају исти статус у Босни и Херцеговини.

Подсјећамо да Министарство цивилних послова БиХ има улогу координационог тијела између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и спорта Федерације БиХ а не улогу преноса надлежности културе на ниво Босне и Херцеговине, што покушава већ дуги низ година.

Како се убудуће не би на једностран и пристрасан начин доносиле овакве одлуке, Министарство просвјете и културе је затражило од Министарства цивилних послова БиХ да приликом расписивања конкурса и расподјеле средстава из Буџета Босне и Херцеговине убудуће буде именована комисија у чијем саставу би били и представници Министарства просвјете и културе Републике Српске.