Миљевић и Кушљугић представили Оквирну енергетску стратегију

Представљањем документа ,,Анализа Оквирне енергетске стратегије Босне и Херцеговине“, Центар за животну средину је упознао стручну јавност и релевантне институције са својим критичким ставовима према Стратегији.

петак, 26 јануара, 2018 / 19:42

Присутни су јасно исказали интерес за дијалог о енергетској транзицији, али и забринутост за реалистичност Оквирне енергетске стратегије, која се очекује да ће убрзо бити усвојена. Анализа аутора Дамира Миљевића, економисте, и Мирзе Кушљугића, електроинжењера, настала је као критички одговор на активности које су пратиле израду Оквирне енергетске стратегије РС/БиХ 2017. године.

Кроз кампању ,,Стоп прљавој енергији, јер будућност је обновљива’’ Центар за животну средину иницирао је многе активности у области енергије, те је у прошлој години био главна спона између цивилног сектора и представника власти у вези са Стратегијом. На тај начин, Центар за животну средину је обезбиједио да нацрт Оквирне енергетске стратегије РС, ФБиХ и БиХ буде доступан јавности за слање коментара и мишљења. Управо из тог разлога, организован је овај догађај са циљем представљања цијелог процеса, али и наставка развоја активности у вези са документом.

,,Смијемо се усудити рећи да тренутна Стратегија представља само списак жеља влада којим правцем се жели ићи, а не заправо напоре и стварне циљеве који су потребни да би се дошло до суштинске промјене парадигме. Оваква Стратегија не дозвољава да направимо преокрет у размишљању, те стоге и недостаје опредјељење за енергетску транзицију“, наводи Душка Кудра, координаторица програма Енергија и климатске промјене.

Прича о Стратегији није још увијек у потпуности завршена. Усвајање самог документа чека зелено свјетло ентитета Републике Српске да би онда ступила на дневни ред Вијећа министара БИХ, који одлучују о коначној одлуци усвајања документа.

,,Биће усвојена ова Стратегија, то није спорно, али озбиљно требамо да видимо хоћемо ли правити акциони план који је реалан и у складу са Енергетском заједницом и са међународним обавезама. Одлуке које ћемо донијети у наредне двије – три године ће имати утицаја на мене, моју дјецу, а нажалост и на моје унуке’’, изјавио је Дамир Миљевић, економиста.

Енергетика се више не може посматрати као сегмент привреде у којој главну улогу играју владе, већ се мора креирати уз процес демократизације укључивањем шире и стручне јавности, медија и цивилног сектора у доношење одлука.1 КОМЕНТАР

  1. Е добро си Миљевићу убо, тачно је да ће одлуке које будемо донијели у области енергетике, да додам и заштите вода и обрадивог земљишта утицати на биолошки опстанак нашег народа на овим просторима.

    Само, знаш ли када ће бити донијете једине исправне одлуке, када неће европски и домаћи енергетски лоби доносити одлуке?

    Само онда кад Лазаревић, зелени и поштени партнери у будућој власти буду преузели одговорност за природне ресурсе.

    Каква шира расправа у којој неко добије новац да нешто напише, онда се састану да укажу на некем неправилоности уз присуство медија, да би на крају било све оно што одлуче разни Хамовићи, домаћи политичари и њихове слуге, руководства електропривреда, зар не?

Коментариши