Отворени Дучићеви дани поезије

ТРЕБИЊЕ – Изложбом слика под називом „У души засвијетли“ Татјане Бурзановић из Подгорице , која је настала по мотивима пјесама Јована Дучића, вечерас је у Требињу, пјесниковом родном граду, почела једна од најзначајнији културних манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“. Ова културна манифестација ће наредних дана окупити бројне угледне културне раднике из РС, Србије […]

петак, октобар 29, 2010 / 22:54

ТРЕБИЊЕ – Изложбом слика под називом „У души засвијетли“ Татјане Бурзановић из Подгорице , која је настала по мотивима пјесама Јована Дучића, вечерас је у Требињу, пјесниковом родном граду, почела једна од најзначајнији културних манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“.

Ова културна манифестација ће наредних дана окупити бројне угледне културне раднике из РС, Србије и Црне Горе.

Отварајући изложбу у галерији Херцеговачке Грачанице начелник општине Требиње Доброслав Ћук истакао је да је на овом важном мјесту, гдје је "свјетлост Дучићевог жишка најближа и најприснија" све љубитеље великог пјесника сабрала изложба радова подстакнутих и надахнутих, управо, поезијом великог Дуке.

"Није јединствен случај, нити изузетна прилика што програм Дучићевих вечери поезије започињемо изложбом ликовних стваралаца, јер је ово само наставак давно започете праксе и добре традиције да на ову светковину стиха у програм уврстимо и оно што није пјесничка ријеч и мисао, а што може исто тако снажно да посвједочи ону трагалачку зачудност и запитаност духа пред тајнама немјерљивим, живота и свијета", рекао је Ћук.

Истичући да се Бурзановићева представила са необичном изложбом графичких илустрација пјесама Дучићеве посљедње, по многима најзрелије и најзначајније, збрике – "Лирика", Ћук је нагласио да то за умјетницу није био лак задатак, те да је захтијевао много труда, храбрости и одговорности.

"Све оно што Дучићеву `Лирику` чини великом и највећом – овдје, у стваралачком прегнућу умјетнице Бурзановић, морало је бити исказано, освојено, укроћено, досегнуто и то исповијешћу линија и облика, свједочењем боја и прелива, играма свјетла и таме, или чудесном алхемијом свих тих елемената заједно", рекао је Ћук.

Ћук је додао да се величина једног умјетничког дјела увелико огледа у томе колико је оно присутно и постојано у уметничким преокупацијама наредних генерација, колико је стваралачки подстицајно да рађа нова вриједна дјела, а ако је судити према овим изложеним графикама, Дучић је заиста и данас итекако подстицајан.

Позната умјетница Татјана Бурзановић је истакла да је ријеч о 40 слика рађених комбинованом техником, врло неуобичајеном, те да има и елемената који су пресовани и раније припремљени у воску што је врло атрактивно.

Бурзановићева је истакла да је овим сликама зближила просторну и временску умјетност, односно да је сматрала да би било иделано повезати књижевност и ликовну умјетност.

Умјетница је појаснила да је свака слика пропраћена пјесмом Дучића, односно посматрач на сликама може да пронађе оно што је прочитао у стиху.

Бурзановићева је најавила још сличних изложби на тему неког другог пјесника.

Након изложбе слика на истом мјесту одржано је "Вече поезије и музике" на којој су учествовали пјесници Слободан Ракитић, Ђорђо Сладоје и Милица Лилић-Јефтимијевић, као и камерни хор Херцеговачке Грачанице "Свети Роман Слаткопојац" , камерни састав и Хор Музичке школе Требиње.

Вечери поезије претходила је бесједа старјешине Саборног храма у Требињу Николе Јанковића који је подсјетио на октобар 2000. године када су из Либертвила пренесени земени остаци великог српског пјесника Јована Дучића у новосаграђену Херцеговачку Грачаницу, односно на годину када је испуњено пјесниково завјештање да почива на бријегу изнад родног Требиња трудом и залагањем потомака након 57 година.

"Прије десет година на овом мјесту је по трећи пут сахрањен велики пјесник и то је било његово вече и његов истински смирај, а то Дучићево вече најавило је велико јутро Херцеговачке Грачанице, нови дан Требиња и ново вријеме Херцеговине", рекао је Јанковић.

Према његовим ријечима, гроб пјесника је постао храм Бога живога, а Грачаница је постала, како је рекао, не само симбол Требиња, Херцеговине и српства, већ је постала мјерило нашег живота, вјере, васпитања, освећења, преображења и покајања.

Другог дана "Дучићевих вечери поезије" биће отворена изложба слика академика Милорада Ћоровића, поклон-збирка Музеју Херцеговине, а централно вече ове културне манифестације је свечана академија под називом "У хлебној доброти ћирилице" на којој ће Миловану Данојлићу бити додијељена "Дучићева награда".

Посљедњег дана "Дучићевих вечери поезије" у недјељу , 31. октобра у Херцеговачкој Грачаници биће служен помен пјеснику и света литургија , а у вечерњим часовима биће одржано пјесничко вече "На Дучићевом путу".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Отворени Дучићеви дани поезије

ТРЕБИЊЕ – Изложбом слика под називом „У души засвијетли“ Татјане Бурзановић из Подгорице , која је настала по мотивима пјесама Јована Дучића, вечерас је у Требињу, пјесниковом родном граду, почела једна од најзначајнији културних манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“.

петак, октобар 29, 2010 / 13:25

ТРЕБИЊЕ – Изложбом слика под називом „У души засвијетли“ Татјане Бурзановић из Подгорице , која је настала по мотивима пјесама Јована Дучића, вечерас је у Требињу, пјесниковом родном граду, почела једна од најзначајнији културних манифестација у Републици Српској „Дучићеве вечери поезије“. Continue reading „Отворени Дучићеви дани поезије“Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *