Кина субвенционише најбогатијег Кинеза

ПЕКИНГ – Власник најпопуларнијег кинеског веб портала Тенцент, Ма Хуатенг, иако је један од десет најбогатијих људи у Кини, прима сваког мјесеца 450 долара државне субвенције за стан, пише лист Глобал тајмс. Власти града Шенжена прогласиле су 39-годишњег Ма, чије се богатство процјењује на 4,4 милијарди долара, за „локалног водећег талента” чиме он аутоматски стиче […]

петак, октобар 29, 2010 / 16:03

ПЕКИНГ – Власник најпопуларнијег кинеског веб портала Тенцент, Ма Хуатенг, иако је један од десет најбогатијих људи у Кини, прима сваког мјесеца 450 долара државне субвенције за стан, пише лист Глобал тајмс.

Власти града Шенжена прогласиле су 39-годишњег Ма, чије се богатство процјењује на 4,4 милијарди долара, за „локалног водећег талента” чиме он аутоматски стиче право на мјесечну субвенцију за становање у висини од 3.100 јуана (око 450 долара) на период од пет година као подстицај за куповину или изнајмљивање стана у овом граду на југу Кине.

„Политика субвенционисања становања има за циљ да привуче и задржи таленте у Шенжену”, изјавио је један од градских званичника, наводећи да у погледу конкурентности град заостаје у трци са Пекингом и Шангајем.

Лист наводи да је Ма један од 2.900 корисника овог програма и да двије трећине „талената” на листи чине бизнисмени и високи руководиоци фирми.

Вијест је изазвала велико огорчење у јавности суоченој са сталним растом цијена станарина и све дубљим јазом између богатих и сиромашних.

„Обични људи не могу да купе стан и за њих не постоји никакав програм док влада даје субвенције трулим богаташима”, коментарисао је један Кинез.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *