Оптужница: Изборни штаб Хилари Клинтон намјерно лагао да је Трамп руски човјек

Амерички специјални тужилац Џон Дархам подигао је оптужницу у којој је откривено да је изборни штаб Хилари Клинтон на изборима 2016. године измислио "руски траг", односно лагао да је бивши амерички предсједник Доналд Трамп "руски човјек".

среда, 22 септембра, 2021 / 14:05

Оптужба је више него озбиљна и отвара пут широј истрази завјере некадашњег предсједничког кандидата Хилари Клинтон против америчке демократије.

Подигнута је и оптужница против адвоката Клинтонове током 2016. године код ФБИ-ја због кривоклетства, али злочин још није пресуђен.

Нова Дархамова оптужница на 27 страница препуна је нових осуђујућих детаља који јасно указују на то да је причу о руском мијешању у предсједничке изборе 2016. године измислио изборни штаб Клинтонове.

Прије нове оптужнице пријетило је застаријевање истраге о "руском трагу", али са појавом нових озбиљних околности кривоклетства може претпоставити како ће овај случај имати дуг наставак.

Од избора 2016. године за америчког предсједника, Трамп је оптуживан да је "руски човјек", а покретане су и истраге против њега и покушаји смјене, односно импичмента.

Оптужница додаје нове детаље о покушају Клинтонове да оклевета и омаловажи Трампа који, како је фигуративно навођено, "лежи у кревету са Русима".

У тексту оптужнице наведено је да је у случај увучен и један извршни директор велике технолошке фирме "Теx егзекутив" који је, према једном од његових мејлова, очекивао "високи положај у подручју кибернетичке безбједности у будућој администрацији Хилари Клинтон".

Тај извршни директор посједује интернет фирме које имају приступ великој количини јавних и тајних података.

Он је наредио својим запосленицима "да извуку и анализирају све јавне и приватне интернет податке ради формулисања увредљивих информација о Трампу".

Републиканци у САД постали су нестрпљиви због ове истраге јер се надају извјештају који ће оправдати оптужбе бившег предсједника Трампа да је био жртва лажних напада, пише амерички медиј "Политико".

"Сјећате ли се кад смо ухватили демократе који су шпијунирали моју кампању? Гдје је Дархам?", написао је Трамп у својој изјави послатој новинарима прошлог мјесеца.Оставите одговор