Нешић користан: Очекује да тзв. Тужилаштво БиХ покрене истрагу против Шмита

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да на основу свих добијених информација и изјава очекује да Тужилаштво БиХ спроведе истрагу против нелегалног Кристијана Шмита.

уторак, 7 новембра, 2023 / 16:55

"На основу свега што смо доставили Тужилаштву, на основу моје и данашње изјаве директора Службе за послове са странцима БиХ Жарка Лакете, очекујем да Тужилаштво проведе истрагу против Шмита, те утврди и јавност обавијести о резултатима наведене истраге", навео је Нешић.

Он је истакао да очекује исту реакцију и других безбједносних и сличних агенција које имају везу са боравком Шмита унутар БиХ.

"Прије неког времена сам рекао да ћу тражити од Службе за послове са странцима да се изјасни да ли је Шмит високи представник. Драго ми је да је директор Службе за послове са странцима данас рекао да Шмит није високи представник", рекао је Нешић за РТРС.

Он је нагласио да очекује да и многи други који се налазе на функцијама у БиХ устану у одбрану уставноправног поретка БиХ и Дејтонског мировног споразума.

"Треба да јасно и гласно поручимо да нисмо колонија, да у овој земљи законе доносе изабрани представници, а не нелегитимни странци. Ако господин Шмит није безбједан у својој земљи, има пуно право да затражи азил, а ја вјерујем да ће му наше безбједносне службе то одобрити ако не представља опасност по безбједност ове земље", рекао је Нешић.

Он је закључио да сви одлучно треба да бране уставни и дејтонски поредак у коме су јасно назначене надлежности ентитета и државне заједнице.

Нешић је 16. октобра предао Тужилаштву БиХ документацију безбједносних агенција у вези са лажним представљањем Шмита и незаконитим уношењем оружја у БиХ.Оставите одговор