Ненад Стевандић

Ненад Стевандић: Додик, Вучић, зашто су одликовани?

На 800 година аутокефалности наше Цркве уз патријарха два предсједника, који су несумњиво и најјаче политичке личности Српске и Србије добили су највећа црквена признања. Величину чина тренутно засјењује невјероватан „хејтерски занос“ другосрбијанске умишљене елите, али и дјела тзв. патриотске интелигенције која је већ зашла у зилотску фазу.

среда, октобар 9, 2019 / 16:42

Политички опоненти који калкулишу са дозом критике надајући се свом комаду црквеног колача нису ни по чему релевантни јер њихову огорченост очито узрокује завист а не аналитика или било какав сувисли прагматизам.

Другосрбијанци су толико бијесни да од извргавања руглу сваке патриотско-националне а нарочито патриотско-црквено-националне приче, сад чак прелазе на тумачење црквених канона. Иначе су сами канонизовани инсталисаном србофобијом и интересима ван и далеко од Србије у којој биствују и, рекао бих уз минималну дозу малициозности , уживају. Није им ни замјерити јер у њима и не постоји ништа аутохтоно или прецизније аутокефално што бих их везивало за толико презрен „српски интерес“.

Пaтриотама је много теже јер су остали у шаблону несрећних, али и просвјетљујућих 90-тих. У том шаблону Додик није ни био а Вучић је од њега направио највећи отклон модулишући га до непрепознатљивости за већину плебса или европске јавности, али суровим прагматизмом и до сада невиђеном енергијом усмјеравајући га на раст производње, друштвеног бруто производа и јачање суштинске моћи Србије да у неизвејсној будућности не само опстане него буде фактор или чак побиједи.

Објективно никад Србија и Српска нису биле ближе и никада разлике између српског и србијанског нису биле мање. Уз све медијске замке и заблуде у које су повремено упадали сви који су Додика и Вучића узалудно завађали, пропадао је и пројекат да Српску и Србију удаље и посвађају.

И, такође, објективно никад нико није више институционализовао националну свијест и политику преко Дрине од Додика, ма како то некоме парадоксално изгледало (искрено и мени до прије 4 године). Наравно Република Српска је у много неповољнијем уставном и економском положају и медијском окружењу од Србије и нема ту економску снагу и супстанцу (коју Србија има, повећава и братски помаже), али је због тога тај Додиков посао и много вриједнији од оног што тренутно видимо и процјењујемо.

А најобјективније: Вучић је поред често критикованог, испоставиће се лукавог, подилажења разним факторима и факторчићима, што нас је често фрустрирало, скоро непримјетно или за објективније довољно очито, повукао напријед у броју фабрика, путева, болница и ствари које дижу квалитет живота и које се виде из авиона, као и толико нападани Београд на води. Треба споменути и велики, никад већи број обновљених и изграђених цркава и манастира са обе стране Дрине, гдје је Додик, што се каже, први почео и ударио то на сва звона, док је Вучић скоро па у тишини радио готово исто.

Још непримјетније смо се навикли на долазак државника већег формата у Београд и још ближу сарадњу са Русијом, упркос сарадњи и кокетирању са Западом и НАТО алијансом. Увођење великог броја најреспектабилнијих војних авиона, хеликоптера и друге технике оперативнијег и снажнијег обима него у много већој СФРЈ, довело је и до тога да сутра неће бити чудно ако Србија буде најмања земља која ће нпр. инсталисати С 400 и поново бити балкански лидер. Вучић је то чинио паралелно-истовремено на леђима носећи највећу српску муку, обавезу и хипотеку – Косово.

Е па да видимо је ли то било лако и има ли сличних примјера у историји?

Све што би Додику и Вучићу приговорили у смислу политичког прагматизма са елементима суровости или их нападали због модела медијске кампање са траговима пресије или стилских фигура у изражавању много је мало или им чак помаже и ствара, како маневарски простор, тако и обавезу. Ту убрајам и критике владике Амфилохија које се не могу дневнополитички процјењивати.

Зато би паметном било сувишно питање зашто су одликовани? Аргументи потив нису мјерљиви у односу на аргумете за. А о разумјевању црквене дипломатије и стратегије привлачења лидера и подјелу одговорности умјесто учествовања у подјелама да не говорим.

Наша Црква сублимира памет и искуство која сежу и даље од 800 година аутокефалности коју данас прослављамо. Та памет није лична, није ни и једном човјеку, владики или патријарху или било каквој ад хок групи у или ван наше цркве или спољном утицају . Има у тој памети и нешто изнад , нешто „божије“. Не тражи то „божије“ никакво разумјевање или потврду. То је ствар вјере.

Пишем ово ризикујући да ме упишу у апологете Додика и Вучића и по добром српском обичају провуку кроз блато уз додатке разних гадљивих придјева који ме могу уписивати у користољубиве поданике. Никаква штета јер вјерујући сам човјек са звањем и занимањем, породицом и каријером, који је праштао и праштаће, јер се не одричем наде да ћемо у овом тешком и маговитом времену претећи и поново се дигнути као народ.

Можда је мој угао превише аналитички или патриотски, али који су то углови бољи?20 КОМЕНТАРА

 1. Гњурац, ево ти одговора.

  Ако је Фронтал ишта добро учинио онда је то што је омогућио да С.П.О. описмени и на прави пут изведе Ненада Стевандића.

  Покушавам и с тобом исто, али ми лоше иде. Можда ти и ниси тако изгубљен случај. Можда је до мене. Не трудим се довољно у твом случају као раније.

 2. Наравно да се у много ствари слажем са Стевандићем, али постоји и много ствари којима ћу опонирати. Кад прође еуфорија.

  Текст је одличан за развијање озбиљне дискусије.

 3. A svjedok i dokaz da nikad bolje unutarsrpske saradnje do sada, a u cilju boljitka i jedinstva naroda s obje strane Drine, je cinjenica da se Srbi sa obje strane Drine neumoljivo iseljavaju..da ne kazem evakuisu

  I ti krmcino debela, koji si promjenio bruku partija i uvjerenja, ne bi li svoja pokoljenja obezbjedio, nama ovdje trunis o drugosrbijancima, viziji Dodika i Vucica, svom patriotizmu, Srbiji i S-400 (da li imas ijednog poznanika koji radi u Vojsci Srbije? Da imas, ne bi pisao ovakve gluposti..Oficiri se skidaju, jedva sastavljaju kraj sa krajem)

  Zabij se u picku materinu..i ti..i slicni tebi

  1. Нема потребе за псовкама.

   Стевандић је изнио свој политички став.
   Имаш могућност да га аргументима “убијеш“.

   Псовање је доказ да или не знаш, или нећеш да употријебиш аргументе (ако их имаш, а требало би да их имаш јер се ради о доста рањивом тексту).

   1. Sve ovo sto si napisao bilo bi ok, da nije rijec o gnjidi..zbog toga ne zelim da komentarisem njegove skrabotine
    Bolje od zacerivanja u 3 pizde materine nije ni zasluzio
    Cak ni ova 2 moja komentara nije zasluzio
    Gnjida, us, stoka, slika i prilika svega sto nas je snaslo..ovakvi su gori od dodika i sarovica zajedno

 4. Каже Стеван-дичић :

  „Пaтриотама је много теже јер су остали у шаблону несрећних, …“

  Па након тога држи хвалоспјеве Вучићу и Додику јер је и он са њима раме уз раме по „суровом прагматизму“ који сви остали не могу схватити. Каже и да Додик у томе (мислећи на ратове деведесетих) није ни учествовао. Ооо , каква бесрамна лаж! Дезертери и ратни профитери и те како учествују у рату. Имао је сличних „учешћа“ и Вучић. То што њихово учешће није „овјерено“ на законит начин је нешто друго и не ослобађа их „учешћа“.
  Све те који не схватају „сурови прагматизам“ сврстава у „плебс“.
  А плебс је : прост свијет , олош , фукара , гомила , руља , …
  Човјек који је досањао свој „American dream“ на „Републичко СРПски“ начин тако што је „путовао“ од Дрвара „via“ „Соколски дом“ да би напокон постао елита.
  Човјек који је политички прагматичан до бруталности „путујући“ од „U“ДБА-ша преко Шешељевог радикала и гомиле других политичких партија па све до припадника дворске свите „великог баје“.
  Човјек од вазелина и пластелина који се може преобликовати по жељи и потреби и такав уклизати у сваку пукотину.
  А ви свјетино и олошу родољубиви?
  Шта ви чекате?
  Можда је најбоље јуначки побјећи из ове шизофреније?
  Или …
  А „Слуга Јернеј“?
  Е тек је то неиспричана прича.
  Не брини Стеван-дичићу. Добити ћеш и ти орден , само да ти „слуга“ дође на „славу“.

 5. Је ли могуће да се Гњурац још није очитовао по овом Стевандићевом тексту???

  Ако буде написао коментар, а да себе не помене јавно обећавам да ћу следећих мјесец дана апстинирати од Фронтала.

 6. Кроатишен Симо, „очитовао“ сам се својим ћутањем.

  Значи, изјаснио сам се комунистички сљедбениче и намицатељу знања твог ђака, тачка.

   1. Nisi, JUL je osnovao Slobodan Milošević da bi znao ko su konvertiti.
    A ovo je više mesarska stranka koja ide okolo i nažalost uspješno kupuje papke za režim.
    Mali ima dara i vjerovatno “ kvalitetno“ plaća jer stoku uglavnom pregleda i kupuje noću i koliko sam vidio tovari svu ponuđenu količinu papkara.

 7. Хахахахахаха! Шта каже- ,,ризикујући да га упишу у апологете”… или ,,… провуку кроз блато уз додатке разних гадљивих придјева…” па неће бити потребе, сам се углибио преко главе, сам се уписао…
  И после Жељка Цвијановића- Жељко Цвијановић!

 8. Да цитирам:

  „Пишем ово ризикујући да ме упишу у апологете Додика и Вучића и по добром српском обичају провуку кроз блато уз додатке разних гадљивих придјева који ме могу уписивати у користољубиве поданике. Никаква штета јер вјерујући сам човјек са звањем и занимањем, породицом и каријером, који је праштао и праштаће, јер се не одричем наде да ћемо у овом тешком и маговитом времену претећи и поново се дигнути као народ.“

  Гицко прасићу, да ли ти схваташ да је оно што Вучић ради против Устава те исте државе чије је предсједник? Вучић се залаже за РАЗГРАНИЧЕЊЕ са Шиптарима што значи да дио територије своје државе поклањаш другоме. Самим тим то је издаја КиМ-а. Сабор СПЦ-а је против те Вучићеве идеје-приједлога, самим тим против тог истог Вучића његове политике а овамо добија највеће признање СПЦ-а орден Светог Саве. И да подсјетим Гицка Прасића да је Вучић промјенио име неке ОШ у Србији са Светог Саве у неки тамо Бин Хасан Сакиб 😉

  Паметном доста, а Гицко био и остао љига, полтрон нешто најгоре што постоји у политици код Срба са ове стране ријеке Дрине

 9. Nisi, JUL je osnovao Slobodan Milošević da bi znao ko su konvertiti.
  A ovo je više mesarska stranka koja ide okolo i nažalost uspješno kupuje papke za režim.
  Mali ima dara i vjerovatno “ kvalitetno“ plaća jer stoku uglavnom pregleda i kupuje noću i koliko sam vidio tovari svu ponuđenu količinu papkara.

  1. Ali se Stevandiceva US ponasa kao JUL. Cak i on sam neodoljivo podsjeca na onog Mirinog Kundaka. Koga, na njenu zalost, ubise. Nikada se ne saznade ko.
   Nemam licno nista protiv covjeka, ali ne odaje utisak nekog intelektualca. Kazu da je kupio fakultet.
   Ako se ne varam, US je pripala kultura i obrazovanje. Sta se u RS na tom planu promijenilo od kako ga vodi Trivicka. Nekako se stice utisak da je US i osnovana zbog Natalije. Dade li mucenica neku izjavu za ovih skoro godinu dana vodjenja tog ministarstva ?
   Sta bi sa ostalih zena ljepotica iz njegovog tora. Mada je, svima je jasno, on tu samo pokrice. Dok drugi povlace konce, i zadizu suknje.

 10. VelikoSrbin Stevandic, na cirilici, namjerno ili slucajno, upotrebljava tipicne srpske rijeci „хејтерски“ i „зилотску“ praveci, uz put, elementarnu gramaticku gresku, kad u rijeci „dijela“ izostavlja slovo „i“.
  Nesto sto se nekada ucilo u osmogodisnjoj skoli, a o gimnaziji (koju je, ako se ne varam, doticni zavrsio) da i ne govorimo.
  A njegovoj partiji (JUL-u) u RS, odnosno zadrugarki natasi, pripala cast da vode i rukovode kulturom i obrazovanjem.
  Znaci, prvi (ne)covjek kulture i obrazovanja RS, u svom autorskom (narucenom) tekstu pravi elementarne stilske, jezicke i gramaticke greske. Ne trepnuvsi, uz put.
  Slika i prilika onoga sto sada imamo u RS, ne samo u oblasti kulture i obrazovanja, nego i sire.
  U uvodnj/naslovnoj recenici njegovog „autorekog“ teksta (na ostale cu se naknadno vratiti), osim te famozne rijeci „djeja politicke intelegencije“ (ovdje mi se povraca), Doticni je napravio i citav niz drugih jezickih i gramatickih gresaka…Nigdje zareza, zarezi na pogresnom mjestu, i tome slicno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *