Немања пише ћирилицом, а Емир латиницом?

У јеку непотребне постизборне јадиковке на Кустурицино хваљење Милорада Додика, преко тананих осјећања Бањолучана у смислу града или селендре, биће да је Емир дубоко у самоуправном социјализму.

среда, 17 октобра, 2018 / 11:30

Уколико се сјећате, тада се једне седмице писало латиницом, друге ћирилицом. И то само у крајевима насељеним Србима. У Хрватској се ћирилица употребљавала таман колико и глагољица.

На овој честитци (Новостима ваљда) много више има латиничног, својеручног садржаја. да би прича о васкрсенију српског етноса након упропаштавања од стране Едварда Кардеља и Јосипа Броза могла да буде увјерљива.

Ми на Фронтал.СРБ то не праштамо, били грађани или сељаци.7 КОМЕНТАРА

 1. Ви можете нешто законски уредити, рецимо употребу писма/писама, како ће се кроз школски програм изучавати, али на процесе и како ће се то у пракси, у животу спроводити, одређују и друге околности, и други процеси.

  Ћирилица је и у вријеме бивше нам Југе били запостављена, маргинализована, потиснута. То вам је она прича „де јуре“ и „де факто“. „де јуре“ је била равноправно писмо, „де факто“ гурана у илегалу и временом све више изложена изругивању.
  Вјероватнио смишљено, и како би се и кроз те паралелне процесе (сатирање ћирилице), поспјешио процес расрбљавања. Тако бјеше.

  Што се тиче прослављеног српског режисера Кусте (а његово свјетовно име је Емир, његово религијско увјерење и крштено име је његова интимна ствар, непристојно је и малициозно то истицати осим наравно ако он сам то у пригодној ситуацији не нагласи), он у правилу користи ћирилицу, и „његови“ портали, којима се такође промовише наша духовност, су на ћирилици. Ако је понекад написао неки текст на латиници, шта да се ради.
  Он је подоста урадио и када је у питању наша култура, промоција културе (довољно је само Кустендорф, тај бастион истинске а не комерцијалне филмске умјестности), и духовност нашег рода, реално и превише.
  Од једног живота тешко је више очекивати.

  Људи воле моралисати, посебно људима који су нешто постигли за живота, а Куста јесте, налазити мане, гријехе, али у том моралисању ваља имати мјеру.

 2. и оставио иза себе градове у камену, дрвету, целулоиду, папиру…сва Русија сања Кустурицу, сав умјетнички свијет зна за њега…човјек се генијалношћу искрености вратио прађедовској вјери и нацији…а шта сте ви оставили спрски титоизирани јебандери роптачки, пљувачки…до краја живота ћете пљувати и проклињати у својој јаловици…отприлике сте се запутили тамо одакле је он побјегао и отишао…које буџетске ”српске” паре које је он покрао, ви осјетите на својим дркачким кавуринама које испијате по сву дан и ноћ, гдје чекате да вам мисао дође на ред..? колико то ви икакве штете осјетите у својој анестезиратности властитог бића?…сретан пут …! овај народ вас не треба такве…

 3. „овај народ вас не треба такве…“
  U ime kojeg naroda clonirani govori?
  Koji je on narod pitao trebamo mu li mi, ili mu treba pisac Potkovanog Rasima?
  Ma, ti jado clonirani ne možeš da govoriš u ime svojih ukućana, u ime svoga roda i poroda, kamoli u ime naroda.
  I gdje bi ti to volio da idemo, pa nam želiš sretan put?
  Nikuda ja neću. Ispijam , kako kažeš po svu dan i noć, kafe čiju sam svaku kap zaradio svojim rukama, za razliku od prljavca , prljavog , i izvana, i iznutra, kojega sve vode planete ne mogu da operu, koji ne zna kuda je došao, a otkud pošao. Smrdi i onima od kojih je pošao, i onima kojima je došao.

  Ne bih se mijenjao s tobom, izmetniče. Kao ona bundeva si koja je posijana od sjemenki dobre bundeve, pa iznikla, nikakva, bundeva koja nije bundeva, bundeva koja je svana bundeva , iznutra nebundeva. Tebi neka je sretan put, ali nemaš nigdje otići. Oni koji su otišli od sebe, nemaju puta. svi putevi su im zatvoreni.
  „Vratio prađedovskoj vjeri.“ Ha! Ha! Ha!
  Prađedi mu prodadoše vjeru za večeru, a on se vratio da opljačka one koji su koje su prodavači večere nabijali na kolac. Geni nisu krompiri.

Оставите одговор