Сад ћете се забринути: Суше ће смањити производњу пива

Пива ће бити све мање, а разлог је чињеница да топлотни удари и суше, узроковани климатским промјенама, смањују род јечма, па тако и производњу овог алкохолног напитка.

уторак, 16 октобра, 2018 / 23:43

Ако се глобално загријавање настави овим темпом, екстремне врућине и суше захватиће бар једном годишње регије у којима се узгаја јечам, што ће довести до пада производње пива за 16 одсто.

Јечам је врло осјетљив на сушу и врућину, па ће његов род опасти ако се наставе климатске промјене, што ће довести до несташице пива и његовог поскупљења, наводи се у научној судији истраживача из британског Норвича.

Циљ ове студије није да подстакне људе да данас више пију, истичу учесници истраживања. Они желе да покажу како климатске промјене утичу на квалитет живота.

"Ако и даље желимо да пијемо пиво, једини начин је да заједно радимо у борби против климатских промјена", поручују истраживачи.

За пиво се користи само јечам најбољег квалитета, што је од 20 одсто укупне глобалне производње, а остатком се храни стока.

У најоптимистичнијем сценарију, глобална производња пива пашће за четири одсто, а цијене порасти за 15 одсто.

Неке земље биле би посебно погођене у том случају – европске земље, САД, Нови Зеланд и Аустралија, наводе научни портали.

Највећи свјетски извозници јечма су Аустралија, Француска, Русија, Украјина и Аргентина, а највећи увозници Кина, Саудијска Арабија, Иран и три земље са веома развијеном пивском индустријом – Холандија, Белгија и Јапан.Оставите одговор