Највећа жртва короне: Шта ћемо ако Додик смијени Кошарца?

Сташа Кошарац, министар у крајње непотребном и прескупом, да простите заједничком органу, затечен је на естрадном дернеку, којем је фајронт одсвирала полиција, а јавност не престаје да даје свој крање оправдано негативан суд.

уторак, 5 маја, 2020 / 20:22

Сама чињеница да се полиција "усудила" закуцати на врата таквим личностима, те то све врло брзо сазнаје и јавност из које је неутаживом жељом за сликањем и објавама по друштвеним мрежама овај податак и приспио до органа реда, мирише као још једна ујудурма полицијско-естрадно-политичких парадржавних структура из Сарајстана.

Дакле, осим Кошарчеве патолошке љубави према жвалављењу томпуса и потребе да буде "дио градске раје", сазнали смо за извјесну пјевачицу Слађану Мандић. Њен на 24 часа ограничен инстаграм снимак је дошао главе Кошарцу. До мјере да му Додик пророкује завршетак политичког пута.

Тол‘ко дират‘ људе, тол‘ко се замјерат‘

То је крајње необичан начин санирања проблема од стране СНСД, будући да Додик ни због већих проблема није "скидао главе". Посебно не некоме ко је словио за њему блиског функционера. Док је друга струја, у којој је начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, ближа Радмановићу.

Недавно је на видјело избио сукоб у сарајевском СНСД, гдје је са једне стране био начелник Пала Бошко Југовић, а са друге предсједник надзорног одбора Олимписјког центра Јахорина Недељко Елек и Сташа Кошарац. Додик је посјетом подржао Југовића, али то не излази из оквира Додикових игрица одржавања равнотеже завађених страна у већини одбора. Тако да ни ту нема логике због којих би смијенио "безбједносно неодговорног" Кошарца. Могуће је да је у питању реакција која треба да задовољи разјарену јавност, уз очекивање да ће се најава за који мјесец заборавити.

Процедура смјене и избора новог министра у Савјету министара је прилично сложена, те може трајати доста дуго. До избора, умјесто Кошарца би гласао замјеник, као што се дешава у случају никад изабраног министра цивилних послова. Будући да ни Кошарчев замјник није (нити може бити) Србин, у Савјету министара би остао само један српски министар и предсједавајући. Нови избор би поново била прилика за СДА отеже процес и изнуђује уступке.

Остаје чињеница да је један званичник државног савеза Српске и Ефбиха (и то по несрећи некадашњи писац реформисаних "Устава БиХ", који је данас главни давач запаљивих политичких изјава тобожњег брањења српства), ухваћен у преступу због којег грађани и установе бивају кажњавани. Најмање по џепу и здравом разуму, док он удара по севдаху, до карасевдаха. Сврнуо да честита рођендан пријатељу. Није, душа сензитивна, могао одбити чак и када је видио да је фотографисан.

Која казна следује Кошарца?

Правити овдје поднаслов типа "Маске су пале" или "Дернек без рукавица" крајње је излизано и нема смисла. Основно питање је коју ће друштвену посљедицу сносити Кошарац?

Ама баш шта год да се Сташа Кошарац огласио, шта год да је проспиновао, само се још више укопао. Био је са њим ту и неки ефбиховски љекар, али нас са Фронтал.РС унутрашњи проблеми сусједних држава не занимају.

Дакле, он долази из Српске, земље која има карантинске мјере на граници и у којој грађани за Ђурђевдан (славили га или не) имају полицијски час од 15 до 5 часова ујутру наредног дана. За разлику од сусједног Ефбиха, у којем је све то доста другачије.

Заједнички органи и само њихова правила

Осталим данима је то од 20 до 5 часова, да би када имају право да се крећу, грађани Републике Српске морали да трпе крајње непотребну и ненаучну обавезу ношења маски и рукавица на отвореном простору.

За Кошарца очигледно важе нека друга правила, можда "заједничка правила" која се индивидуално развију као лоше навике и претварају у праве правцате здравствене политике у органима који прождиру буџет без икаквог смисла и потребе.

Злочин и прекршајна казна?

Шта има занимљиво да је заборављено? Типа, да се причало о корупцији или да су се водиле истраге, па се заборавило. Ма, нема потребе тога да се сјећате око Кошарца. Ово је много фришкије.

Ово би у Српској преко партије испеглао мандатном казном од 500 КМ у вријеме владавине уредбама, али злочин је удешен у Ефбиху, а тамошњи кривични законик предвиђа сљедеће:

Члан 225

Преношење заразне болести

(1) Ко не поступи по прописима или наредбама којима надлежни орган здравствене службе одређује прегледе, дезинфекцију, одвајање болесника или другу мјеру за сузбијање или спречавање заразне болести код људи, па због тога дође до опасности од ширења заразне болести, казнит ће се казном затвора до једне године.

(2) Казном из става 1. овог члана казнит ће се ко не поступи по прописима или наредбама из става 1. овог члана у погледу сузбијања или спречавања заразних болести код животиња, па због тога дође до опасности преношења заразне болести на људе.

(3) Ко кривично дјело из ст. 1. и 2. овог члана учини из нехата, казнит ће се новчаном казном или казном затвора до шест мјесеци.

Члан 226

Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије

Ко за вријеме епидемије какве заразне болести не поступи по наредбама или одлукама донесеним на основу прописа надлежног органа којим се одређују мјере за сузбијање или спречавање епидемије, казнит ће се казном затвора до једне године.

Шта ћемо, ако?

Уколико политички субјект знан као СНСД цртица Милорад Додик, смијени Кошарца уз помоћ неких комбинаторних трикова, који ће превазилазити и папке у доба када је Адам Шукало гласао за његову власт, то ће значити да ће политички противници и њихови медији закључити да је у питању демократска странка?

СНСД цртица Милорад Додик увиђа да велика подршка на биралиштима значи још већу одговорност у извршној власти, пљуштаће анализе Невладинићких медија са оваквим налазима? Плаћена ефбиховска пискарала ће славити побједу демократије у СНСД?

Многи су разлози што се ништа од тога неће десити. Први међу њима сама непотребност Кошарчеве фукције и непрестано предимензионирање, да опет простите заједничких органа, који немају ама баш никакав утицај на побољшање живота у Српској и Ефбиху. Служе искључиво ухљебљивању кадрова чија је епидемиолошка и национална досљедност најбоље показана на предметном ифтарењу.

Кошарац није појава сама за себе. Он је симптом. Требало би једном, сада када СНСД контролише и тај ниво власти, одржати обећање које је претходних година тражено од опозиције и повући своје људе из заједниких органа.

Не само Кошарца. Све.3 КОМЕНТАРА

 1. Клошарац,Кошмарац није трбухозборац већ гласноговорник наказне политике СНСД.
  Сва та гарнитура треба да оде на челу са тзв. српским чланом,тужно је само што неће отићи јер је српски народ изгубио сваки осјећај због свеопштег и дуготрајног зла који му наноси та удруга користољубаца.
  Република Српска се убрзано претвара у другу највећу лудницу на отвореном (прва је Србија) а ово епизода са Кошмарцем није ништа друго до лошег римејка са Гашићем и падањем у „немилост“ луди Вучићу због испада пред камерама.
  За пола године ето Клошараца јер такво зло да тзв. српски члан може слободно да му повјери у будућности да управља еквивалентом БИА у БиХ дал је то ОБА,ОСА али то радно мјесто је створено за Кошмарца – САНТОСА.
  ФУЈ

 2. Guzonjin sin.
  U mojoj ulici, ne prodaju se kifle
  Ne teče saobraćaj i dim
  U mojoj ulici, nema fukare
  Jer ja sam guzonjin sin
  Oko mene rastu čempresi i drot
  Večeras imam parti, a ujutru trim
  Lijepe žene dolaze kod mene
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin, hahaha
  Jede se kavijar, pije se džin
  Ima se para, ima se s’ čim
  Ponekad trava, nikad heroin
  Jer ja sam guzonjin sin
  U školu me vozi samo auto pravo
  Sa mnogim sam pjevačicama spav’o
  Sa sobom nosim svoj mali karabin
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Moja raja me baš ne vole
  Zavide mi na moje uspjehe
  A ja sam svima najbolji, ja sam sa svima fin
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Al’ kad me ona zovne
  „Hodi malo ‘vamo, “ ja odmah otrčim
  Jer maćehu ja volim više nego starog
  Jer ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin
  Ja sam, ja sam guzonjin sin, ooh
  Danas sam dobio svog novoga Poršea
  I malko ću se voziti s’ njim
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin, oh, oh
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin
  Jer ja, ja sam guzonjin sin