Влада РС помогла породици Додик да купи трактор

Влада Републике Српске, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ове године је издашно помогло породични бизнис предсједника СНСД-а и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

уторак, 5 маја, 2020 / 19:03

Предузећа у власништву његовог сина и брата добила су преко 14 тона регресираног горива и око 90.000 марака подстицаја, међу којима је и подршка за набавку трактора, сазнаје портал Капитал.

Трактор је купило предузеће "Агро Воће" из Лакташа које је у власништву Горице и Горана Додика. Горица је Милорадова кћерка која у центру Бањалуке држи ресторан "Агапе" који је такође пословао са Владом РС, док је Горан његов брат.

Према привредним регистрима, на челу предузећа које је у 2018. години имало приходе од непуних милион марака је Павле Ћоровић, Горичин супруг и Додиков зет, а који је оснивач неколико предузећа који успјешно сарађују са институцијама Српске.

Њима је ресорно министарство додијелило 21.000 марака за набавку нове пољопривредне механизације, у конкретном случају трактора.

Такође 21.060 КМ су добили као подршку за инвестиције које су имали у преради пољопривредних производа.

За радове у воћњаку одобрено им је 7.401 литра регресираног дизел горива чија је цијена за 0,60 КМ по литру јефтинија од оног горива које се сипа у аутомобиле.

Нешто мање горива, тачније 6.900 литара је добио Игор Додик и његово предузеће "Фрут еко" из Градишке.

Међутим, Игор је добио 50.000 марака за подизање противградних мрежа у воћњаку и један је од два произвођача који су добили максималан износ. Сви остали су били далеко испод по питању подршке.

Ни њему пољопривреда није једини извор прихода. Како је прошле године признао његов отац, он је сарадник у фирми "Проинтер", а која је позната по томе што своје референце стиче искључиво кроз пословање са републичким институцијама.1 КОМЕНТАР