Најомиљенија тема СДС ове године: Коронарни преступник Сташа Кошарац

Мирко Шаровић, Маја Драгојевић, Стојић, Младен Босић, Радо Савић, те на концу и Вукота Говедарица, реаговали су на Кошарца у небраном грожђу. Много одлучније, спремније и острашћеније, него за неке друге политичке гафове власти.

четвртак, 7 маја, 2020 / 12:42

То, на првом мјесту, указује на тренутну крајњу сарајевоцентричност СДС, што није посљедица искључиво Мирка Шаровића на челу странке. СДС је од новопостављања Милорада Додика за премијера, тако што га је за мандатара именовао Драган Чавић, прошао фазу ситњења за прољећњу сјетву, која је у јесен само два пута донијела власт, не рачунајући општине и градове.

Оба пута је то био Савјет Министара, односно "плеонастичко тијело по имену Парламентарна скупштина БиХ", коју је и тада, и сада, Младен Босић као шеф странке преферирао као своје радно мјесто. У СДС се неко конкретно нешто пита, уколико има власт, а власт и моћ је долазила одатле.

Први пут је то било до коалиционе издаје од стране СНСД, други пут до акцизно-коалиционе издаје партнера из Ефбиха, који су их издали и у коалицији са СНСД су поново.

Без Парламентарне и Савјета, нема СДС-у селамета

Логично је да је СДС највише нарогушен на онога ко је замијенио Мирка Шаровића на министарској позицији, али и показује изгубљени менталитет побједника, који реагује овако оштро и јединствено, само на политичке зицере и аутоголове противника и то за полугу власти која им изгледа реално и дохватљиво, а која је Српској непотребна.

Но ово је сасвим добро сјело да странка мало удари у националне тонове, што је готово заборављено кад је СДС у питању. И та врста реторике изостаје, пошто дјеловања у националном смислу има колико и из СНСД, те ма мајбољи начин показује једну тешку денационализацију опозиције у којој предњачи ПДП.

Што доликује Раду, не доликује Вукоти

И, опет, колико год то стоји Ради Савићу, да Кошарцу замјера ифтарење у вријеме комеморације жртава из Добровољачке улице, ама баш никако не лежи Вукоти Крунисаном, који је у прошлом изборном циклусу ишао на ифтар-парти Дубиоза Колективу, те му је политички смишљена награда "Ђакац" на Демофесту, декласирала странку на изборима. Њега је оборило свега са предсједничке, на потпредсједничку улогу у странци.

Говедарицина је изјава посљедња, а почињемо са Шаровићом још од прије ифтарског скандала Сташе Кошарца, како би дали један објективан приказ ставова, још увијек друге странке по снази у НСРС.

Шаровић је и прије Кошарчевог признања којој поткултури припада, позивао на укидање ванредног стања и популистички прозивао власт, а не медицинаре и гласаче за грешку. Оглашавања функционера СДС дајемо хронолошки и са насловима који су плод рада страначких пропагандних органа, а пошто у датирању саопштења има неких одступања, ми смо их датирали онда када су нам пристигли у инбокс.

Шаровић: Вријеме је за аларм! Озбиљни пропусти направљени.

Вријеме је за аларм! Док већина свијета излази из пандемије код нас се биљеже рекордне бројке када је у питању број заражених. Очито је да су направљени неки озбиљни пропусти и мислим да треба хитно реаговати – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

"Очито крив је систем који је заказао са својом организацијом, мјерама и обезбјеђењем потребних средстава. Толике године занемаривања здравственог сектора, не могу се ријешити једнократном помоћи здравственим радницима. Кривицу ни под којим случајем не треба скривљивати на медицинске раднике нити на грађане" – казао је Шаровић.

Предсједник СДС-а је поновио да је крајње вријеме је да се укине ванредно стање, које није дало никакве резултате, већ је само послужило да се проведу неке раније замишљене јавне набавке.

"Велика грешка је и набавка покретне болнице која ничему не служи а доћи ће вријеме да се и о томе озбиљно поразговара" – рекао је Шаровић и додао:

"Укидањем ванредног стања неопходно је обезбједити и рад Народне скупштине РС која је у овом периоду маргинализована а јавна изговорена ријеч и критичка ријеч мора доћи до изражаја. Посланици морају да буду дио рјешења. Види се да политичари власти последњих дана ушутили и да их нема нигдје" – појаснио је Шаровић. Шаровић је нагласио да је ово тренутак када се треба изаћи из ванредног стања и положити рачуне грађанима.

(04.5.2020.)

Драгојевић-Стојић: Да ли мјере превенције важе само за ‘обичан’ народ а не и за бахате функционере

Питам надлежне ли су мјере превенције за вријеме епидемије корона вируса резервисане само за ‘обичан’ народ, док се поједини бахати људи на функцијама не придржавају препорука, праве прославе, без икакве заштитне опреме? Можда баш због таквих и имамо тренутно неповољну епидемиолошку ситуацију – истакла је члан Предсједништва СДС др Маја Драгојевић-Стојић реагујући на синоћне снимке прославе у сарајевском ресторану којој је присустовао и министар Сташа Кошарац.

"Ми морамо сви једни другима да помогнемо, а исто тако и нашем народу, држави и све док не почнемо размишљати на такав начин, борити се за опште добро, не можемо очекивати напредак ни на једном пољу. Треба сви да се удружимо и изборимо са проблемима и негативним појавама које нас окружују" – рекла је др Маја Драгојевић-Стојић.

Члан Предсједништва СДС је рекла да смо свједоци повећаног броја заражених пацијената корона вирусом и поред свих спроведених мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Поставља се питање да ли је разлог непридржавање препорука или неадекватна тријажа и заштита у здравственим установама. Сви ми који радимо у болницама и корона тимовима смо свјесни значаја адекватне заштитне опреме и придржавања свих прописаних мјера" – истакла је др Маја Драгојевић-Стојић.

Она каже да се поставља питање шта нам је донијело ванредно стање: повећан број заражених пацијената, још већу економску кризу, страх, стрес, неизвјесност…

"Здравствени радници су и даље на великом удару, још већем него на самом почетку борбе против ковид-19 обољења" – закључила је др Маја Драгојевић-Стојић.

05.05.2020.

Шаровић: Умјесто на обиљежавање масакра у Добровољачкој, Кошарац се упутио на сарајевску журку

Оно што је урадио државни министар Сташа Кошарац у вријеме када се цијела земља и Република Српска боре са опасним вирусом и због чега је чак уведено ванредно стање лоша је порука од једног од челних носиоца највише власти у Босни и Херцеговини – истакао је Мирко Шаровић предсједник Српске демократске демократске странке.

"Умјесто да буде примјер другима послао је поруку да власт може све па и да крши закон управо зато што је власт. Најгоре од свега је што се ово славље десило на дан масакра у Добровољачкој улици 1992. и да се тај исти дан, исти тај Кошарац који је претходних година обавезно био у првом реду обиљежавања, сада запутио на сарајевски дернек" – нагласио је Шаровић.

05.05.2020.

Босић: Осјећам стид што Кошарац представља Српску и народ којем припадам

Онај ко крши одредбе заштите јавног здравља грађана у чијем доношењу је и сам учестовао и лажно пропагирао останак код куће, не може да буде министар – казао је Младен Босић, делегат у Дому народа и члан Предсједништва СДС реагујући на присуство Сташе Кошарца, министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара на ‘корона-журци’.

"Умјесто да својим понашањем буде примјер грађанима, који се већ мјесецима придржавају свих прописаних мјера и бораве у својим кућама, Кошарац је на најгрубљи начин показао сву своју бахатост, показавши да нити га је брига за јавно здравље грађана нити за прописе у борби против епидемије. Осјећам стид што Кошарац и њему слични представљају РС и народ којем припадам. Ако је такав лик један од најистакнутијих играча у ‘репрезентацији из РС у Сарајеву‘, онда се ни Републици Српској ни народу не пише добро." – казао је Босић.

Он је казао да су сад јасне поруке директора УКЦ-а Бања Лука Владе Ђајића да се не аплаудира здравственим радницима већ неодговорним појединцима.

"Ђајић је мислио очигледно на свог партијског колегу Сташу Кошарца када је говорио о неодговорним појединцима због којих се раширила зараза. Прије него почну држати лекције грађанима који се од почетка пандемије узорно понашају, нека Ђајић и Стевандић одрже једно предавање својим политичким саборцима о ризицима неодговорности, бахатости и политичког лудила који шире за вријеме пандемије вируса корона" – закључио је Босић.

06.05.2020.

Савић: Кошарац недостојан позиције министра

"Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ, Сташа Кошарац својим недоличним и срамним понашањем присуствујући ифтару у Сарајеву нанио је несагледиву штету Српској и њеним грађанима и обрукао СНСД- ову "репрезентацију” и "селектора" Милорада Додика" – истакао је Радо Савић, замјеник предсједника СДС.

"У вријеме кад Срби обиљежавају годишњицу страдања и масакра у Добровољачкој, Кошарац без имало стида слави, пјевајући и веселeћи се на ифтару са сарајевском чаршијом. Овакво понашање министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ доказује не само да није дорастао тој позицији, већ да он није у стању да се брине сам о себи, а камоли о Републици Српској и њеним интересима" – нагласио је Савић.

Замјеник предсједника СДС-а каже да нема веће издаје српских интереса у Сарајеву од оваквог понашања једног недоличног министра који умјесто да настави путем који му је утемељио Мирко Шаровић часно обављајући ову позицију, гази све сто је до сада Шаровић успјешно урадио за Републику Српску.

"Кршећи заштитне мјере и препоруке током пандемије вируса корона, Кошарац је само показао да за њега не вриједе закони, чиме је осим свог, и здравља својих најближих, угрозио и здравље запослених у министарству због чега мора одмах бити упућен у изолацију" – рекао је Савић.

Савић је позивао надлежне органе да заштите запослене у овој институцији и удаље Кошарца с радног мјеста, на које би да има имало образа и стида одмах дао оставку. "Република Српска у Савјету министара БиХ треба да има одговорне, образоване и стручне кадрове који ће радити у интересу њених грађана, а не овакве поданике и слуге сарајевске чаршије попут несрећног Кошарца" – закључио је замјеник предсједника СДС Радо Савић.

07.05.2020.

Говедарица: Додик послао сигнал да се неће одрећи Кошарца

Имајући у виду јучерашњу изјаву првог човјека СНСД-а по питању недопустивог начина понашања функционера те странке Сташе Кошарца, у којој се између осталог каже да би смјене у Савјету министара могле довести до губљења позиција Републике Српске, јавности се шаље јасна порука да ће одговорност за оно што је учинио, бити скривена под плаштом борбе за интересе Републике Српске – рекао је Вукота Говедарица, члан Предсједништва Српске демократске странке.

"Додик је упутио критику према Кошарцу али исто тако на овај начин послао сигнал да га се неће тако лако одрећи и да је једино могуће избјећи његову одговорност тако што ће се по старом опробаном и дегутантном рецепту бавити манипулацијом без конкретних мјера" – нагласио је Говедарица.

Он је истакао да ово није лично питање за Додика, који је јуче једини из СНСД-а реаговао на актера сарајевског ифтар партија, већ за органе те партије.

"Веома је занимљиво шта о смјени Кошарца мисле остали високи функционери СНСД-а попут Радмановића и Радојичића који баш и не слове за Додикове дежурне климоглавце попут неких других" – нагласио је члан Предсједништва СДС.

Говедарица је Кошарца окарактерисао као евидентно неразумну личност јер, како је казао, да има имало политичке части сам би поднио неопозиву оставку и уз извињење јавности и повукао се са функције.

"Али пошто се ради о једном политичком халапљивцу онда не чуди зашто је његова свијест на таквом нивоу" – рекао је Говедарица.

Он је истакао да ће биће занимљиво да ли ће мудре СНСД-ове главе имати снаге да санкционишу свог недораслог страначког колегу или ће му алалити његово понашање.

Говедарица је поновио да ће СДС истрајати на смјени Кошарца јер сматра да послије оваквог скандала он мора бити у правом смислу позван на одговорност јер казна од 500 марака која када се плати у року од осам дана буде мања за 50% је пресмијешна. "Ако само на томе остане онда би то ругло требало зачинити тако што би Цвијановићка донијела уредбу да се прекршајна казна Кошарца плати из Фонда солидарности. Тако би циркус који прави СНСД био употпуњен на прави начин" – закључио је Говедарица.

07.05.2020.3 КОМЕНТАРА

 1. Не видим разлога оволиком тексту, без да се то радило у сврху лагане критике због честог политиканства СДС, што оправдавам, или можда намјере дискредитације СДС, што не оправдавам.

  Морам да кажем како задњих година практично све партије позиције и опозиције по правилу воде популистичку политику и штите само партијске интересе и интересе ужег руководства, посебно се то видјело после избора крајем 2018, па током цијеле 2019 године, а наставило се нажалост и у КОРОНА 2020 години.

  Морам још нешто да додам, пошто је СДС тема, наиме, ја тврдим да су се многи зајебали по питању процјена везано за будућност и снагу СДС, о чему данас пишем видјећете ускоро, знате да Ниџо никад за десет година није ниједном нешто написао, а да се није десило.

  Кад већ оправдано критиковах власт и опозицију због популизма, морам да кажем ако су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ у сво наведено вријеме били јако активни и кроз сво вријеме су предлагали конкретна рјешења.

  Толико смо били конкретни и у праву, да је Фронтал РС прва жртва часне и много јаке политике неукаљаних ЗЕЛЕНИХ и прејаког Николе Лазаревића.

  Наставили смо конкретну причу и у 2020 години, пустали смо друге да се баве једни другим и полтиканством, све радећи на конкретним стварима.

  Нпр. погледајте само резултат борбе против изградње минихидроцетрала у Српској?

  За кратко вријеме смо под КОРОНОМ спрегу политике и енегетске мафије начепили, организовали „устанке“ у више општина, а тек права прича слиједи.

  Видјећете како се спашава више милијарди КМ штете Републици Српској, како се под ревизијом рјешавају злочиначке концесије, видјећете………….

  Надам се да ће Фронтал РС као и до сада подржати нашу борбу, те да ће поново почети објављивати моје текстове и наша саопштења, наиме, биће их у идућем времену доста, биће као и увијек испред времена, јако занимљиви и врло коректни, али 100% изводљиви, односно конкретни.

  Биће ту приједлога рјешења после КОРОНЕ, биће и много чега другог битног за стратешко дјеловање Републике Српске, али оно што ће људе највише занимати избори.

  Наравно да ће људе занимати који ће кандидати за начелнике и градоначелнике добити подршку од тренутно првог пика на политичком изборном драфту Српске- ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и њиховог предсједника Николе Лазаревића, односно, који ће то људи сигурно побиједити на изборима у својим градовима и општинама, све због тога што су прихватили нашу платформу СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК и наш програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, чиме су заслужили подршку авангхардних и часних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, као и наших програмских партнера , тачка.

Оставите одговор