На нивоу потпредсједника: Милогорцима се сада прича са СПЦ

Потпредсједник Владе Зоран Пажин саопштио је да је Влада спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим вјерским заједницама о примјени Закона о слободи вјероисповјести.

понедељак, 13 јануара, 2020 / 10:07

Спремна је да разговара са Митрополијом црногорско-приморском и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога, изјавио је Пажин за ББЦ на српском.

Он је истакао да ниједна држава у региону, па ни шире, нема закон који је дуже и пажљивије припреман и око којег су вођене детаљније и отвореније консултације са свим заинтересованим субјектима у држави и изван ње.

"Овај закон је усвојен да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савјести, буду или не буду вјерници било које вјероисповијести, и да би закони једнако важили за све", нагласио је Пажин.

Потпредсједник Владе је подсјетио да су од 2015. године организовани бројни јавни скупови о Нацрту закона, да су све вјерске заједнице и други заинтересовани субјекти коментарисали Нацрт закона, као и да су представници Владе више пута имали појединачне консултације са свим вјерским заједницама.

"Првобитни законски текст је знатно измијењен, будући да је Влада прихватила све предлоге вјерских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом, а Влада је затражила мишљење Венецијанске комисије и уврстила у Предлог закона све препоруке овог стручног тијела Савјета Европе", изјавио је Пажин.

Рекао је да не вјерује да ће предстојећи избори у Црној Гори протећи у знаку бесмислених подјела и расправа о томе које су вјере и нације у Црној Гори старије и заслужније.

"Црна Гора је имала и превише горких историјских искустава, и сопствених и код својих сусједа, да би дозволила да оваква ретроградна реторика данас било коме донесе озбиљнију политичку корист", казао је он.

Пажин је закључио да Влада Црне Горе нема разлога да бјежи од приче о резултатима свог рада.

"Захваљујући оваквој државној политици, у Црној Гори су од обнове независности удвостручене плате, утростручени приходи од туризма, данас је Црна Гора пуноправна чланица НАТО-а и једна од најбрже растућих економија Европе. Немам никакве сумње да грађани веома добро знају у каква беспућа и деструкцију води политика етничке и вјерске мржње и сукоба. Зато сам увјерен да ће грађани дати повјерење оној политици која не дијели чланове породица, пријатеље и комшије по вјери и нацији и која је окренута будућности, напретку грађанске државе и вишем квалитету живота за све", закључио је потпредсједник Владе.