Мисија утврђује да ли је живот стигао са Марса

Марк Кели и његова посада нису сами кренули у последњу мисију спејс-шатла "Ендевор”. У оквиру експеримента који је требало да покаже да ли је могуће да су живи организми са Марса стигли на Земљу, заједно са астронаутима на пут је кренуо и извjестан број микроба. Како пише часопис “Попјулар меканикс”, овај експеримент је тек почетак […]

субота, 21 маја, 2011 / 18:41

Марк Кели и његова посада нису сами кренули у последњу мисију спејс-шатла "Ендевор”. У оквиру експеримента који је требало да покаже да ли је могуће да су живи организми са Марса стигли на Земљу, заједно са астронаутима на пут је кренуо и извjестан број микроба.

Како пише часопис “Попјулар меканикс”, овај експеримент је тек почетак и треба да послужи као проба за будућу мисију на један од Марсових мјесеца.

Циљ експеримента је да се провјери како путовање утиче на микроорганизме.

Директор пројекта Брус Бетс из непрофитне организације “Планетари сосајети”, намјерава да на руском свемирском броду пошаље на Марсов сателит Фобос сличан “сет” организама.

Уколико је прије више милијарди година на Марсу заиста било живота, постоји шанса да су живи организми са Марса стигли и на Земљу.

Осим микроба, у свемир је “отпутовала” и мала сипа како би се установило да ли корисне бактерије на њеном тијелу жестоко реагују на измијењене услове, односно да ли постају агресивне у тешким условима у свемиру.

Према хипотези о панспермији, једноставни облици живота прелазе велике дистанце у свемиру, те су тако донијели и живот на Земљу. Прије више милијарди година на Марсу је, наводно, било живота. Ова теорија заговара мишљење да су микроорганизми доспјели на Земљу путујући унутар стена које су откинули меторити ударивши у површину Марса. Ови микроорганизми су наводно “посијали” живот на нашој планети.

“Једно од најзначајнијих питања јесте да ли је могућ живот на другим планетама”, каже Бетс. То је интригантно питање и било би корисно да разумијемо да ли је ова теорија заиста реална.”Оставите одговор