Месић пише Бајдену: Од БиХ направите Граџанистан

Бивши предсједник Неовисне Републике Хрватске Стјепан Месић писао је изабраном америчком предсједнику Џозефу Бајдену, али не како намјерава послати Хрватску војску у Посавину да пресијече Републику Српску, ако буде самостална, већ да БиХ постане Граџанистан.

среда, 13 јануара, 2021 / 08:45

Месић у писму које објављује Национал износи приједлог како Босну и Херцеговину устројити по грађанском, а не националном принципу, што је супротно оном што заговара државни врх Хрватске, али и најмање половина Републике Српске и хрватски дио Ефбиха.

У Ефбиховским медијима прича о преустроју Дејтонске БиХ као да зависи од САД или ЕУ, а не од људи који ту живе и имају право гласа, те да је побједом кандидата Демократске партије малтене па све ријешено што се жеља политичке Башчаршије тиче.

"Поштовани господине изабрани предсједниче, иако је мој мандат предсједника Републике Хрватске завршио прије десет година, још увијек пратим догађања како у регији тако и у свијету. Драго ми је што видим (из новинских извјештаја) да ће ваша будућа администрација посвећивати пуно више пажње Југоисточној Европи, а посебно Босни и Херцеговини. Напокон", наводи се између осталог у писму.

У Месићевом писму наводи се жеља да Сједињене Државе и Европска унија помогну БиХ "да профункционише као функционална држава".