Кукић кренуо у обилазак политичких странака

Састанком са представницима Демократске народне заједнице, кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ Славо Кукић данас почиње консултације са политичким странкама у БиХ како би обезбиједио већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. "Данас сам пошао у обилазак руководстава политичких партија. Пошто имам заиста мало времена нека сам руководства искомуницирао, нека нисам. Надам се да ћу […]

субота, 18 јуна, 2011 / 17:14

Састанком са представницима Демократске народне заједнице, кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ Славо Кукић данас почиње консултације са политичким странкама у БиХ како би обезбиједио већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Данас сам пошао у обилазак руководстава политичких партија. Пошто имам заиста мало времена нека сам руководства искомуницирао, нека нисам. Надам се да ћу то учинити у понедјељак и уторак. У понедјељак се враћам у Сарајево, а у уторак идем у Бањалуку", рекао је Кукић за БХ радио један.

Он се нада да ће у сриједу прије подне завршити консултације, јер, како је рекао, поподне има друге послове које мора обавити у функцији припреме за Комисију за избор Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

"Искрено се надам да ћу добити потребну подршку политичких партија", рекао је Кукић.

Представници СНСД-а и два ХДЗ-а раније су најавили да се неће сусрести са Кукићем.

Ловриновић: ХДЗ нема разлога да разговара са Кукићем

ХДЗ БиХ нема намјеру да се одазове на разговоре са кандидатом за предсједавајућег Савјета министара БиХ Славом Кукићем, изјавио је Срни замјеник предсједника ХДЗ БиХ Никола Ловриновић.

Он је нагалсио да ХДЗ БиХ нема разлога да разговара са Кукићем, јер "он не представља никога".

"Кукић се све вријеме представљао као особа изван политичких дешавања, те као неутралан аналитичар. Међутим, на крају се испоставило да дебело игра за `платформаше` и СДП. Не сматрамо да је он у било чему компетентнији од нашег кандидата /Борјане Кришто/", нагласио је Ловриновић.

Он сматра да Кукићу не припада право на позицију предсједавајућег Савјета министара БиХ, при томе наводећи да му нико не оспорава његову припадност хрватском народу. "Међутим, он нема легитимитет и у том смислу је неприхватљив", поручио је Ловриновић.

Када је у питању разрјешење ситуације у вези са мандатаром за састав Савјета министара БиХ, Ловриновић очекује да ће, након сада већ извјесног дебакла приликом гласања за Кукића, доћи до нове фазе озбиљних разговора.

Према његовим ријечима, то би значило да се излаз из ситуације покуша пронаћи кроз састанке руководстава парламентарних странака.

Он предлаже и комплетнији приступ цијелој ситуацији који би обухватао евентуалну реконструкцију у федералним органима власти, али и питање власти у Средњобосанском кантону.

Кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ Славо Кукић је, састанком са представницима Демократске народне заједнице, данас почео консултације са политичким странкама у БиХ како би обезбиједио већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

СДП: Пуна подршка Лагумџији и Кукићу

Главни одбор Социјалдемократске партије БиХ данас је исказао пуну подршку кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ Слави Кукићу, те предсједнику странке Златку Лагумџији и преговарачком тиму у активностима које слиједе на формирању Савјета министара БиХ.

Када је ријеч о имплементацији изборних резултата, став ГО ове партије је да је у изразито тешким околностима постигнут максималан резултат за ову странку, саопштено је из СДП-а.

Разматрајући информацију о раду Владе Федерације БиХ, чланови ГО су дали пуну подршку до сада предузетим мјерама на имплементацији Платформе, поготово мјерама штедње уведеним на свим нивоима.

Осим Информације о раду Предсједништва СДП-а, усвојени су и Извјештаји о раду Савјета за развој, Савјета за економски развој и Савјета за уставно-правна питања СДП-а БиХ. Главни одбор је разматрао и усвојио извјештаје о раду свих кантоналних и регионалних организација СДП-а БиХ.